ΦΑΓΗΤΟ

Στις Νοστιμιές της Μαίρης τρώει όλη η Αθήνα

Από το 1994, η Μαίρη μαγειρεύει για τους πελάτες της σαν να ήταν οι φίλοι της, με το καλλιτεχνικό κοινό της πόλης να ορκίζεται στο φαγητό της.

Μαγαζί με μεγάλη ιστορία που παραμένει όμως επίκαιρο και συντονισμένο στο σήμερα, οι Νοστιμιές της Μαίρης είναι ένα μαγειρείο που έχει ταΐσει όλη την Αθήνα. Πολύ πριν η πλατεία Αγίου Γεωργίου εξελιχθεί σε δημοφιλές μέρος για μπύρες στο παγκάκι και πριν κάνουν την εμφάνισή τους τα νέας κοπής μπαρ, καφέ και εστιατόρια, το μαγαζί της Μαίρης αποτελούσε σημείο συνάντησης για ένα ετερόκλητο κοινό.

Ποιητές, μουσικοί, ηθοποιοί και σκηνοθέτες έτρωγαν στα διπλανά τραπέζια με τους θαμώνες Κυψελιώτες, από εργένηδες και φοιτητές μέχρι ηλικιωμένους. Κοινό σημείο όλων το σπιτικό φαγητό αλλά και η μητρική φιγούρα της ιδιοκτήτριας. Όταν η Μαίρη ανέλαβε το μαγαζί, στα 24 χρόνια της, δεν ήξερε όπως λέει ούτε να τηγανίζει πατάτες. Με αρκετό τρέξιμο και βοήθεια από τα κοντινά της πρόσωπα, άρχισε σιγά σιγά να βρίσκει τα πατήματά της στην κουζίνα.

Σήμερα, τα φαγητά της παραμένουν ίδια, ποιοτικά και φρέσκα, με τα ταψιά να αποτελούν σήμα κατατεθέν, σαν να βρίσκεσαι στην κουζίνα ενός σπιτιού. Χειροποίητες πίτες, πατσίτσιο, παπουτσάκια, όσπρια, λαδερά, μπιφτέκια, κοτόπουλο και φυσικά τα πιο μπελαλίδικα φαγητά, όπως οι διάσημοι λαχανοντολμάδες της φτιάχνονται καθημερινά και βγαίνουν στη βιτρίνα του μαγαζιού.

Κάθε πιάτο της Μαίρης, από τα ρεβύθια και το ψαράκι μέχρι το γιουβέτσι, έχει φανατικό κοινό, με την ίδια να θυμάται πάντα τι αρέσει στον καθένα – ακόμα και τι έφαγε την τελευταία φορά.

Πλέον, στην επιχείρηση εργάζονται και οι τρεις γιοι της αλλά η Μαίρη παραμένει το πρόσωπο του μαγαζιού. Είναι η αγάπη της για αυτό που κάνει εδώ και τόσα χρόνια και κυρίως το γεγονός ότι αντιμετωπίζει τους πελάτες σαν φίλους της.

Ο τρόπος που προσεγγίζει ακόμα και τους νέους επισκέπτες, ο αυθορμητισμός της και η διάθεση να ταΐσει με τα καλύτερα και πιο νόστιμα φαγητά τον κόσμο της, είναι όσα κάνουν το μαγειρείο της σταθερή αξία μέσα στα χρόνια. Κι αν κάποια στιγμή, η Μαίρη πάρει την απόφαση να διηγηθεί ιστορίες από τότε που ξεκίνησε την πορεία της, μπορεί να γράψει μέχρι και βιβλίο.

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!