ΤΟ ΠΙΑΤΟ

Στο Άνετον, η vegan μελιτζάνα παπουτσάκι ξεχωρίζει

Το αθηναϊκό εστιατόριο επαναπροσδιορίζει το παραδοσιακό παπουτσάκι, προτείνοντας μια υγιεινή εκδοχή χωρίς κρέας.

Πάντα υπάρχει χώρος για πειραματισμό και δημιουργικότητα στη μαγειρική. Έχοντας κατακτήσει την comfort κουζίνα μετά από 17 έτη λειτουργίας, το Άνετον προτείνει ενδιαφέρουσες εναλλαγές κλασικών πιάτων. Το εστιατόριο έγινε δημοφιλής προορισμός στο Μαρούσι και στη νέα του αρχή, στην καρδιά της Αθήνας παραμένει σημείο αναφοράς για τις οικείες γεύσεις.

Ο chef Βασίλης Ζώης επιλέγει εκλεκτά υλικά με σκοπό να τα αναδεικνύει χωρίς να τα «κουράζει». Στο μενού βρίσκει κανείς γνώριμα φαγητά της ελληνικής κουζίνας και ως επί το πλείστον μεσογειακές γεύσεις, καθώς επίσης και χορτοφαγικά πιάτα που ξεφεύγουν από τα τετριμμένα.

Η μελιτζάνα παπουτσάκι, ένα πιάτο που έχει ταυτιστεί με την ελληνική κουζίνα, επαναπροσδιορίζεται με μία υγιεινή, vegan συνταγή που θα αρέσει σε όλους: Παπουτσάκι με κιμά φακής και μπεσαμέλ με γάλα αμυγδάλου. Το πιάτο διατηρεί τον comfort χαρακτήρα του, παραμένει νόστιμο αλλά απευθύνεται πλέον τόσο σε εκείνους που έχουν υιοθετήσει μια χορτοφαγική διατροφή όσο και σε αυτούς που θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό.

«Προσπαθούμε να βρίσκουμε vegan επιλογές αλλά με μια δημιουργική ματιά και να παντρέψουμε την Ελλάδα με μία τάση που είναι αρκετά ξενόφερτη» λέει ο Δημήτρης Φωτόπουλος, ιδιοκτήτης του εστιατορίου και προσθέτει: «Έχει και η ελληνική κουζίνα πολλά vegan πιάτα αλλά η πρόκληση είναι πώς μπορείς να κάνεις φαγητά όπως το ιμάμ ή τη ρεβυθάδα, πιο δημιουργικά».

Η vegan πρόταση ενός τόσο κλασικού φαγητού δείχνει ότι υπάρχουν εστιατόρια που ενδιαφέρονται για τη συμπερίληψη, λαμβάνοντας υπόψη τους ότι οι καλεσμένοι τους μπορεί να έχουν διαφορετικές διατροφικές προτιμήσεις. Δείχνει όμως και μια διάθεση να ξεφύγουμε από ένα αυστηρό πλαίσιο, ενσωματώνοντας στις συνταγές τους ιδέες και υλικά από άλλες κουζίνες.

Αρκεί μια δοκιμή για να σε πείσει.