ΞΕΝΑΓΗΣΗ

Στο Κολωνάκι με τον pastry chef Μανώλη Στήθο

Ο pastry chef μάς ξεναγεί στο Κολωνάκι μέσα από τις δικές του αγαπημένες στάσεις για πρωινό, καφέ, φαγητό και φυσικά γλυκό.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ WATKINSON

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΒΔΙΚΟΥ

Ο Μανώλης Στήθος δεν είχε προγραμματίσει τη σημαντική πορεία που έχει σημειώσει μέχρι τώρα στη δουλειά του και παρά τα όσα έχει καταφέρει στη ζαχαροπλαστική, παραμένει ταπεινός και ευγενικός. Ο pastry chef που ήταν από το 2012 έως το 2020 ο βασικός ζαχαροπλάστης του βραβευμένου με δύο αστέρια Michelin, Funky Gourmet, έχει εργαστεί για ενάμιση χρόνο στο Sweet Alchemy, στο πλάι του Στέλιου Παρλιάρου, το περασμένο καλοκαίρι έφτιαχνε τα γλυκά στο εστιατόριο CTC του Αλέξανδρου Τσιοτίνη και τους τελευταίους μήνες έχει αναλάβει το κομμάτι της ζαχαροπλαστικής στην επίσης βραβευμένη Σπονδή.

Στην τελευταία του συνεργασία, τα γλυκά του ακολουθούν την κομψή, κλασική γαλλική κουζίνα, και βασίζονται σε μοντέρνες τεχνικές. Παράλληλα με αυτό το project, συνεργάζεται με το ζαχαροπλαστείο Kokakias σε επίπεδο συμβουλευτικής και συνταγών. Αν έχεις δοκιμάσει το Cherry κοκ, μπορείς να καταλάβεις ότι ο Μανώλης Στήθος ονειρεύεται και υλοποιεί γλυκά που μπορούν να σταθούν σε ένα fine dining εστιατόριο, για να τα απολαμβάνεις στο σπίτι σου ή ακόμα και to go.

Η σχέση του με την εστίαση περιοριζόταν μόνο στο να βοηθάει με τις αγορές τον πατέρα του για το καφενείο που διατηρεί ακόμα στη Χαλκηδόνα, τη Δροσιά. Είναι όμως εκείνος που τον παρακίνησε να ασχοληθεί με τη ζαχαροπλαστική, καθώς θεωρούσε ότι ήταν έναν επάγγελμα με ζήτηση. «Δεν το είχα πάρει ζεστά, δεν είχα σχέση με τα γλυκά, απλώς τα έτρωγα» θα πει με ειλικρίνεια. Ο ίδιος ήθελε να περάσει στη Γυμναστική Ακαδημία. Παρόλα αυτά, έκανε το βήμα και γράφτηκε στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων στην Ανάβυσσο. «Ενθουσιάστηκα από τα πρώτα ένα – δύο μαθήματα. Είπα ότι θα το ακολουθήσω χωρίς να έχω καμία πρότερη σχέση».

«Όταν ξεκίνησα δεν ήταν και τόσο διαδεδομένο όλο αυτό, δεν έβρισκες συνταγές στο διαδίκτυο και υπήρχαν ελάχιστα μαγαζιά fine dining/ Θα μπορούσα να είχα πάει απλώς σε ένα συνοικιακό ζαχαροπλαστείο. Τότε, ήταν πολύ φυσιολογικό να σπουδάσεις για να αναλάβεις την οικογενειακή επιχείρηση, κι αυτό έκαναν και οι περισσότεροι συμφοιτητές μου».

Η πρώτη του πρακτική στο ξενοδοχείο Stanley, πήγε «αναπάντεχα» καλά, όπως θυμάται. «Δεν ήταν πολλά αυτά που κάναμε, αλλά φτιάχναμε τα δικά μας κρουασάν, τα ψωμιά και μία τούρτα σεράνο. Στη συνέχεια, βρέθηκα στο Intercontinental, στο κεντρικό ζαχαροπλαστείο, και μετά στο Premier. Όταν άλλαξε το μενού έβαλα μάλιστα κι ένα δικό μου γλυκό στην κάρτα. Μία εικονική μισή καρύδα, κομμένη σε τέταρτο, με εξωτικές γεύσεις. Αυτή η μικρή ελευθερία που μου έδωσαν τότε, με βοήθησε να διαμορφώσω το στυλ μου και να βρω τι μου αρέσει».

Το καλοκαίρι του 2012, ο Μανώλης έστειλε ένα βιογραφικό στο Funky Gourmet, όταν έμαθε τυχαία ότι ζητούν ζαχαροπλάστη. Τον κάλεσαν την επόμενη ημέρα, έδωσαν ραντεβού για τον Σεπτέμβριο και ξεκίνησε τη συνεργασία στο τέλος του ίδιου μήνα.  «Μπήκα στην κουζίνα, ανέλαβα το πόστο και με τα χρόνια αυτό εξελίχθηκε, δημιουργήθηκε ομάδα. Πολύ γρήγορα άρχισα να βάζω τις ιδέες και τα γλυκά μου και αυτή η συνεργασία κράτησε μέχρι το κλείσιμο του εστιατορίου. Θα έλεγα ότι έγιναν όλα κάπως γρήγορα, με εμένα να έχω άγνοια κινδύνου. Δεν είχα αίσθηση ότι ήταν ένα εστιατόριο με ένα αστέρι Michelin. Έζησα την κατάκτηση του δεύτερου αστεριού. Δέθηκα με τα παιδιά και το Funky Gourmet έγινε το δεύτερο σπίτι μου».

Ο Μανώλης αγαπάει τις βόλτες και το Κολωνάκι είναι μία από τις αγαπημένες του περιοχές στην Αθήνα. Οι τακτικές επισκέψεις λόγω της διετούς συνεργασίας του με το ζαχαροπλαστείο Kokakias επιβάλλονται, κι έτσι φροντίζει να ξεκλέβει χρόνο για βόλτες, ειδικά στα στενά που του βγάζουν μία ηρεμία. «Μου αρέσει που μπορείς να πάρεις δύο – τρία πράγματα από κάπου και μπορείς να κάνεις τη βόλτα σου μέχρι τον Λυκαβηττό και να καθίσεις εκεί. Βρίσκομαι πολύ συχνά στο Κολωνάκι, είναι μια βόλτα που με ευχαριστεί». Τα αγαπημένα του γλυκά είναι με διαφορά η black forest και το τιραμισού και το καλοκαίρι τρώει πολύ παγωτό.

Bun κάρδαμου στο Kora

«Μου αρέσει που μπορείς να πάρεις δύο – τρία πράγματα από κάπου και μπορείς να κάνεις τη βόλτα σου μέχρι τον Λυκαβηττό και να καθίσεις εκεί»

Όταν δεν φτιάχνει ψωμί στο σπίτι του, ο Μανώλης περνάει από τον φούρνο της Αναγνωστοπούλου. Εκτός από προζυμένιο ψωμί, φεύγει πάντα με ένα bun κάρδαμου. «Είναι απλώς φανταστικό» λέει.

Αλλαντικά και τυριά στο Degustation

Jamon, καπνιστό τυρί και ντομάτα είναι τα υλικά που επιλέγει ο pastry chef στο Degustation, για να φτιάξει σάντουιτς.

Μία αγαπημένη συνήθεια για τους περισσότερους από εμάς έχει αναδειχθεί να απολαμβάνουμε πλατό τυριών και αλλαντικών και παράλληλα να συνδυάζουμε την έξοδο με αγορές για το σπίτι. «Στο Degustation έρχομαι για να ψωνίσω αλλαντικά, τυριά και διάφορα άλλα προϊοντα deli. Μου αρέσει που έχεις μεγάλη ποικιλία και μπορείς να φτιάξεις ό,τι θέλεις. Διαλέγω jamon, καπνιστό τυρί και ντομάτα για να φτιάξω σάντουιτς».

Toast στο Kobra

«Μου αρέσει να τρώω γλυκά σε άλλα μαγαζιά. Θέλω να βλέπω πώς εξελίσσεται η δουλειά και γενικά είμαι ανοιχτός πάνω σε αυτή»

Το διάσημο Kobra toast του Άνταμ Κοντοβά, που σερβίρεται μέσα στο πλεξιγκλάς κουτάκι είναι ένας λόγος για να επισκεφτεί το μαγαζί. «Γι’ αυτό και για το γλυκό με το παστινάκι. Μου αρέσει να τρώω γλυκά σε άλλα μαγαζιά. Είναι ωραίο να βλέπεις το πώς σκέφτεται κάποιος άλλος ή το πώς έφτιαξε ένας μάγειρας ένα γλυκό. Θέλω να βλέπω πώς εξελίσσεται η δουλειά και γενικά είμαι ανοιχτός πάνω σε αυτή».

Black Forest στο Sweet Alchemy

Η συνεργασία του με τον Στέλιο Παρλιάρο ήταν μία από τις καλύτερες εμπειρίες στην επαγγελματική πορεία του Μανώλη Στήθου.

Από τη συνεργασία του με τον Στέλιο Παρλιάρο, ο Μανώλης έχει να θυμηθεί μόνο θετικά. «Είναι μία από τις πιο καλές και όμορφες εμπειρίες να δουλεύεις μαζί του. Είναι ο καλύτερος και πιο διαχρονικός ζαχαροπλάστης της Ελλάδας. Κι ένας άνθρωπος που όλο γελάει. Έχει το δικό του στυλ στα γλυκά τόσο σε εμφάνιση όσο και γεύση. Κι ακόμα κάνει πράγματα και σε παρακινεί και σένα. Να βλέπεις έναν τόσο σπουδαίο ζαχαροπλάστη να μην επαναπαύεται. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι πρόκειται για έναν καταπληκτικό άνθρωπο». Μιλάει για τα γλυκά με ενθουσιασμό και αναφέρει την πάστα-φλόρα, τα νόστιμα μπισκότα – αλμυρά και γλυκά – και το «σαλάμι» με gianduja και cranberries. Το αγαπημένο του όμως είναι η black forest.

SWEET ALCHEMY BY STELIOS PARLIAROS

Sushi στο Izakaya

Με τον chef του Izakaya, Δημήτρη Κότσαλη.

«Είναι πολύ όμορφος χώρος, πολύ οικείος και το ευχαριστιέσαι. Προτιμώ κυρίως το sushi αλλά γενικά έχει ποικιλία. Και βρίσκω ότι κάνει πολύ καλή δουλειά ο chef Δημήτρης Κότσαλης».

Μοσχαρίσιο ταρτάρ στο Simul

Το Simul του Νίκου Θωμά είναι ένα από τα αγαπημένα του εστιατόρια στο Κολωνάκι.

Ο Μανώλης κοιτάζει πάντα τον χώρο στα μαγαζιά που επιλέγει και το Simul του Νίκου Θωμά κερδίζει σίγουρα στα σημεία. «Όλα τα μαγαζιά που έχω επιλέξει, είναι έτσι στημένα που σου φτιάχνουν τη διάθεση. Ακόμα κι αν πρόκειται για takaway».

Το Simul ξεχωρίζει για την όμορφη και προσφάτως ανακαινισμένη σάλα του και φυσικά για την υπέροχη αστική αυλή του. «Θυμάμαι ότι την τελευταία φορά δοκίμασα μοσχαρίσιο ταρτάρ που μου άρεσε πολύ και αρνί με σάλτσα μπερ μπλαν. Επίσης, έχει πολύ ωραία γλυκά».

Cherry κοκ στον Kokakias

Ένα τόσο δα μαγαζί πάνω στην πολυσύχναστη Πατριάρχου Ιωακείμ, προσφέρει γλυκές δημιουργίες που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτές ενός εστιατορίου. Ο Μανώλης ξεκίνησε τη συνεργασία του σε επίπεδο συμβουλευτικής και συνταγών με τον Kokakias πριν από δύο χρόνια και έτσι βρίσκεται πολύ συχνά στο μαγαζί.

 

«Έχει πολύ καλό καφέ και μου αρέσει να τον συνδυάζω με carrot cake. Κάθε φορά, εντωμεταξύ, λέω να δοκιμάσω κι αυτό και το άλλο να δω πώς βγήκαν, και τρώω cookies με σοκολάτα και πεκάν και διάφορα. Αγαπημένα μου είναι το κλασικό και το Cherry κοκ».

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!