Φωτογραφίες: News24/7.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson
ΓΕΥΣΗ

Στο ψητοπωλείο του Φώτη στον Πειραιά για μοσχαρίσιο συκώτι

Σε ένα στενάκι, ανάμεσα σε συνοικιακά μαγαζιά, ο Φώτης σερβίρει ψιλοκομμένο μοσχαρίσιο συκώτι, ό,τι πρέπει για μία ρακή.

Για τους περισσότερους, ο Πειραιάς δεν είναι παρά το πολύβουο λιμάνι για να πάρεις το πλοίο για τις καλοκαιρινές διακοπές. Αν ρωτήσεις όμως τους ντόπιους, έχουν μια άλλη ιστορία να πουν. Ο Πειραιάς μπορεί να σου χαρίσει μικρές και μεγάλες συγκινήσεις αν επιλέξεις να τον γνωρίσεις καλύτερα, να τον εξερευνήσεις και να τον αφουγκραστείς.

Είναι τα αρχιτεκτονικά στολίδια ανάμεσα στις πολυκατοικίες στη βόλτα από το Πασαλιμάνι μέχρι το κεντρικό λιμάνι, η γειτονιά της Καστέλας με τα υπέροχα κτίρια στη Συνοικία Τσίλλερ ή «Συνοικισμός Επαύλεων» στην Πλατεία Αλεξάνδρας και το Μικρολίμανο μερικά από όσα τον κάνουν τόσο ξεχωριστό.

Ο Πειραιάς έχει πολλές διαφορετικές ιστορίες να διηγηθεί. Κρατάει ακόμα τα λαϊκά του στέκια, αντιστεκόμενος ακόμα στις ανούσιες μοντερνιές. Θα βρεις μέρη για φαγητό σε κάθε γειτονιά, από παλιά σουβλατζίδικα μέχρι μπακάλικα και ταβέρνες όπου παίζουν ακόμα ρεμπέτικα. Πίσω από το λιμάνι, ανάμεσα σε συνοικιακά μαγαζιά με ναυτικά και είδη αλιείας, το Οβελιστήριο Φώτης, αντικατοπτρίζει με τον καλύτερο τρόπο την καθημερινότητα της περιοχής.

Λιτή σάλα με μια μακρόστενη ψησταριά να δουλεύει πυρετωδώς και λίγα τραπέζια έξω για τους θαμώνες που κάνουν χάζι και ενίοτε βγαίνουν και σούβλες με αρνί και κοκορέτσι. Καλτ μορφές, νέοι που έρχονται για να φάνε νόστιμο σουβλάκι, ορεξάτοι σαραντάρηδες που κάνουν σκασιαρχείο για ρακές, ένα ετερόκλητο κοινό συναντιέται στα τραπέζια του Φώτη για νόστιμο, οικονομικό φαγητό αλλά και για να περάσει απλώς την ώρα του. Εδώ, μπορεί να δεις να τραγουδάνε μέρα μεσημέρι ή να χορεύουν με ποτήρια ουίσκι στο κεφάλι.

Το μαγαζί δεν κουβαλάει κάποια μακρόχρονη ιστορία αλλά μοιάζει να υπήρχε ανέκαθεν στο στενό. Ο τωρινός ιδιοκτήτης, ο Φώτης, θυμάται τον εαυτό του να δουλεύει εδώ από παιδί, ώσπου το μαγαζί πέρασε στα χέρια του τη χρονιά που άλλαξε το νόμισμα από δραχμή σε ευρώ. Τότε, που όπως λέει το σουβλάκι κόστιζε 1,17. Από την ψησταριά βγαίνουν φρεσκοψημένες πίτες που πασπαλίζονται με πάπρικα (από τις καλύτερες που θα φας εκεί έξω), ζουμερά χοιρινά καλαμάκια, γύρος, μπριζόλες και τυλιχτά σουβλάκια. Η σπεσιαλιτέ του όμως είναι το μοσχαρίσιο συκώτι που καταφτάνει στο τραπέζι ψιλοκομμένο και γαρνιρισμένο με μαϊντανό.

Δε χρειάζεσαι πολλά στο τραπέζι. Στον Φώτη τρως νόστιμα και οικονομικά κι επιστρέφεις σπίτι σου χορτασμένος όχι μόνο από το φαγητό αλλά και από τις εικόνες γύρω σου. Αυτή είναι η μαγεία του Πειραιά – μπορεί να σε ταξιδέψει ακόμα κι αν δεν μπεις στο πλοίο.

ΟΒΕΛΙΣΤΗΡΙΟ ΦΩΤΗΣ