ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON
ΓΕΥΣΗ

Στον Ιορδάνη στη Νέα Ιωνία για ελληνικούς ξηρούς καρπούς και εκλεκτές σοκολάτες

Η αγάπη της οικογένειας Γουναρίδη για τη δουλειά και οι εξαιρετικές πρώτες ύλες έχουν κάνει το κατάστημα γνωστό σε όλη την πόλη.

Υπάρχουν ακόμα μαγαζιά στη Νέα Ιωνία που θυμίζουν ότι κάποτε εδώ ξεκίνησαν μια νέα ζωή πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν από την πατρίδα τους. Η ιστορία της ξεκινάει το 1923 όταν έγινε και η θεμελίωση του προσφυγικού συνοικισμού μετά τη μικρασιατική καταστροφή.

Τότε ξεκίνησε και η πορεία του Γιώργου Γουναρίδη, ο οποίος άφησε πίσω του το Ικόνιο, μετά τον διωγμό του ’22, για να εγκατασταθεί στη Νέα Ιωνία. Γνωρίζοντας την τέχνη του στραγαλιού, έστησε ένα μικρό μαγαζί με μία βιτρίνα που χωρούσαν ίσα – ίσα τέσσερις προθήκες.

Η αγάπη της οικογένειας Γουναρίδη για τη δουλειά, η κοινωνικότητα, οι εξαιρετικές πρώτες ύλες αλλά και το καβούρδισμα, που μέχρι σήμερα γίνεται στο εργαστήριο της επιχείρησης, έκαναν το κατάστημα Ιορδάνης, γνωστό σε όλη την πόλη. Η τέχνη πέρασε στον παππού Ιορδάνη κι από εκεί στον πατέρα Γιώργο για να καταλήξει σήμερα στα χέρια των τριών κοριτσιών του, της Φανής, της Θέκλας και της Χαράς, ενώ ακολουθεί και πέμπτη γενιά.

Στον Ιορδάνη στη Νέα Ιωνία για ελληνικούς ξηρούς καρπούς και εκλεκτές σοκολάτες

Σήμερα, έναν αιώνα μετά το ξηροκαρπάδικο αποτελεί σημείο συνάντησης στην πολυσύχναστη αγορά της Νέας Ιωνίας, με πιστούς πελάτες που το προτιμούν για τους εκλεκτούς ξηρούς καρπούς, τα αποξηραμένα φρούτα, τον χαλβά, τις σοκολάτες και τους καφέδες του.

Θα μπορούσε να είναι το μαγαζί των θαυμάτων, καθώς είναι απορίας άξιο πώς χωράνε όλα αυτά τα καλούδια μέσα σε λίγα τετραγωνικά. Εδώ, βρίσκεις μια φοβερή ποικιλία ξηρών καρπών, που ξεχωρίζουν για τη φρεσκάδα τους. Αποτελούν άλλωστε και το δυνατό χαρτί του καταστήματος, αφού η διαλογή και το ψήσιμο αποτελεί οικογενειακή υπόθεση. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα ελληνικά προϊόντα – το ξέρετε ότι υπάρχει ελληνικό πεκάν και είναι πολύ νόστιμο;

 

Ιορδάνης

Το ίδιο ισχύει φυσικά για τα φουντούκια και τα αμύγδαλα, τα φιστίκια Αιγίνης και τους ηλιόσπορους από την Ορεστιάδα. Μπαχάρια, καφές που καβουρδίζεται αποκλειστικά για το κατάστημα, αποξηραμένα φρούτα – από σταφίδες και σύκα μέχρι δαμάσκηνα και χουρμάδες – και προϊόντα διαλεχτά, όπως χαλβάδες και πραλίνες, ολοκληρώνουν τη μεγάλη γκάμα που βρίσκει κανείς στον Ιορδάνη.