ΓΕΥΣΗ

Στον Νότη στην Πεύκη για κεμπάπ γιαουρτλού και φαλάφελ

Ένα «κρυμμένο» ψητοπωλείο είναι σημείο αναφοράς για το καλό σουβλάκι εδώ και δύο δεκαετίες.

Συνηθίζω να ρωτώ ανθρώπους με διαφορετικές γαστρονομικές καταβολές πού καταφεύγουν για φαγητό στην Αθήνα όταν τους λείπει η κουζίνα του τόπου τους. Έτσι βρέθηκα στο Ηλιακό Χωριό της Πεύκης, αναζητώντας γεύσεις από την τουρκική και τη λιβανέζικη παράδοση.

Το GPS σε οδηγεί στη σωστή διεύθυνση, όμως για μια στιγμή πιστεύεις ότι έχει γίνει κάποιο λάθος: για να εντοπίσεις το ψητοπωλείο «Νότης», πρέπει να κατέβεις τα σκαλιά που οδηγούν στην πλατεία Γκαίτε.

Το οβελιστήριο μοιάζει περισσότερο με καντίνα και βρίσκεται στα αριστερά, σχεδόν κρυμμένο με την πρώτη ματιά. Από την άλλη όμως, τα τραπέζια με τα πολύχρωμα πλαστικά τραπεζομάντηλα και οι περιποιημένες γλάστρες τριγύρω τους σε διαβεβαιώνουν πως έχεις φτάσει στο σωστό μέρος.

Η ύπαρξή του κάθε άλλο παρά μυστικό είναι: με περισσότερες από 2.500 κριτικές στο Google και βαθμολογία 4,9, ο «Νότης» αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς. Για τους κατοίκους των γύρω περιοχών, είναι το comfort food τους για πάνω από δύο δεκαετίες.

Με το ίδιο όνομα είναι περισσότερο γνωστός και ο ιδιοκτήτης του, ο ανατολίτικης καταγωγής Μουσταφά, που μετά από μια περιήγηση στο εξωτερικό, αποφάσισε να φτιάξει το τέλειο σουβλάκι. Και όχι μόνο.

Με τον Δημήτρη, έναν άλλο μάστορα και μερακλή στην κουζίνα, έστησαν ένα μενού που ικανοποιεί τον κάθε καλοφαγά. Με εικοσαετή εμπειρία ως ξενοδοχοϋπάλληλος, ο Δημήτρης είναι αυτοδίδακτος μάγειρας και φέρνει βόλτα τα πάντα μόνος του.

Περνάει το κρέας στα καλαμάκια, ζυμώνει τις λεπτές κουρδικές πίτες, πλάθει τα κεμπάπ, ζυμώνει κεφτέδες, μαρινάρει τα φρέσκα κρέατα, φτιάχνει φαλάφελ, ανακατεύει σος (φτιάχνει περίπου 12 διαφορετικές) και κατεβάζει από το μυαλό του λαχταριστές συνταγές για γλυκά, που θα προσφερθούν ως κέρασμα μετά το φαγητό.

Πορτοκαλόπιτα, σοκολατόπιτα, εκμέκ, καζάν ντιπί και ένα παντεσπάνι από φράουλες και γκανάς είναι μερικές από τις προτάσεις. Παράλληλα, είναι υπεύθυνος για όλα τα όμορφα λουλούδια που στολίζουν την αυλή.

Τα υλικά είναι φρέσκα και τα κρέατα ψήνονται αποκλειστικά στα κάρβουνα. Οι πατάτες τηγανίζονται λάδι που ανανεώνεται τακτικά, ενώ το μικρό μέγεθος του χώρου δεν επιτρέπει μεγάλα αποθέματα, διασφαλίζοντας έτσι τη σταθερή ροή φρέσκων εφοδίων.

«Φτιάχνω, πουλάω. Έτσι πάει εδώ», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης, ενόσω ασχολείται με πολλαπλές εργασίες ταυτόχρονα.

Στον κατάλογο βρίσκει κανείς καλαμάκια κοτόπουλο, χοιρινό, λουκάνικο και μπριζολάκια, μαζί με ένα μείγμα τουρκικής και λιβανέζικης κουζίνας, καθώς επίσης και δύο – τρεις «αμερικανιές», όπως οι τραγανές φτερούγες κοτόπουλο, απόρροια της ζωής των δύο συνεργατών στο εξωτερικό.

Πέρα λοιπόν από τα κλασικά τυλιχτά, φτιάχνουν ιτσλί, φαλάφελ (με αρκετά μυρωδικά και χορταρικά, μαζί με αλεύρι ρεβυθιού) και ταμπουλέ, κεμπάπ με ανάμεικτο κιμά και ανατολίτικα κεφτεδάκια που απαιτούν εικοσάλεπτο ζύμωμα για να ομογενοποιηθεί ο κιμάς.

Από τα πιο νόστιμα και ευπώλητα πιάτα είναι το γιαουρτλού κεμπάπ που σερβίρεται με κομμένες χειροποίητες πίτες, ψητή πράσινη πιπεριά και μια τηγανιά πατάτες. Αν θέλετε σουβλάκι με κλασική πίτα, θα βρείτε, αλλά θα πρότεινα να δοκιμάσετε τη δική τους.

Ο «Νότης» είναι ένα συνοικιακό ψητοπωλείο αλλά η πελατεία του έρχεται από όλη την Αττική. Δεν συναντάς πια τέτοια μέρη, ειδικά σε ένα περιβάλλον που μόλις ανοίξει ο καιρός φαντάζει με μία μικρή εκδρομή στην πόλη.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.