
Τα διαμαντάκια της Αθήνας για φαγητό που πρέπει να πας (αν δεν τα ξέρεις ήδη)
Γιατί το καλό φαγητό, πολλές φορές βρίσκεται σε μια όχι τόσο θορυβώδη γειτονιά, σε ένα στενό ή σε μία κρυφή αυλή.
- 23 ΣΕΠ 2025
Νέα ανοίγματα, εστιατόρια διάσημων σεφ και μαγαζιά σε δημοφιλείς γειτονιές είναι συνήθως αυτά που όλοι έχουμε επισκεφτεί. Μόνο που η Αθήνα έχει ακόμα μικρές γωνιές που μοιάζουν με καλά φυλαγμένα μυστικά.
«Διαμαντάκια» που, αν δεν τα έχεις ανακαλύψει, αξίζει να τα βάλεις στη λίστα σου, τόσο για την αυθεντικότητα όσο και για την εμπειρία που προσφέρουν.
Αν δεν έχεις ήδη επισκεφθεί αυτά τα μέρη, έχεις μια μικρή αποστολή μπροστά σου. Γιατί το καλό φαγητό, πολλές φορές βρίσκεται σε μια όχι τόσο θορυβώδη γειτονιά, σε ένα στενό ή σε μία κρυφή αυλή.
Mangal στα Εξάρχεια
Ο Ισμαήλ, Κούρδος πολιτικός πρόσφυγας από την Κωνσταντινούπολη, έχει μετατρέψει το φαγητό σε πολιτική πράξη.
Στο Mangal, η κουρδική και η τουρκική παράδοση συναντούν την ελληνική πρώτη ύλη και δημιουργούν νόστιμα και χορταστικά πιάτα.
Πιάτα όπως πεϊνιρλί με χειροποίητη ζύμη, κεσκέκ με κεφτεδάκια, γιαγλαμά, όλα φτιάχνονται με σεβασμό στις πρώτες ύλες και με τιμές που σε προτρέπουν να ξαναπάς.
MANGAL
- Σολωμού 12, Αθήνα
- 2130991652
Konak στον Άγιο Δημήτριο
Στο Konak, ο Apo προσφέρει αυθεντικές ανατολίτικες συνταγές, συνδυασμούς γεύσεων και ατμόσφαιρας που σε μεταφέρει νοερά σε κάποια γειτονιά της παλιάς Τουρκίας.
Το πικάντικο «Άδανα» κεμπάπ είναι φυσικά το highlight, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτό: πίτες ψημένες σε ξυλόφουρνο, σαλάτες, ορεκτικά, αυθεντικά γλυκά όπως μπακλαβά και κιουνεφέ.
Επίσης, εκεί βρίσκεις πιάτα με μεράκι όπως αυγά με παστουρμά, μενεμέν ή πίτα με σουτζούκι, όλα φτιαγμένα με σεβασμό στη γαστρονομική παράδοση της γενέτειράς του.
KONAK
- Γκιώνη 12, Αγ. Δημήτριος
- 6974777099
Σπανός στα Κάτω Πατήσια
Με αυλή, ψησταριά και τα όλα του, ο Σπανός στα Κάτω Πατήσια είναι σαν να επιστρέφεις στα παιδικά σου χρόνια.
Τα αρνίσια παϊδάκια, το αγρινιώτικο κοκορέτσι, τα καλοφτιαγμένα χόρτα και τα τηγανητά ορεκτικά, μαζί με τον χαλβά με σιμιγδάλι που έρχεται ζεστός στο τέλος, καταφτάνουν σε μία αυλή με ζεστή ατμόσφαιρα, αυθεντικές μυρωδιές ψησταριάς και παράδοση πολλών δεκαετιών.
ΣΠΑΝΟΣ
- Αριστείδου Οικονόμου 12, Κάτω Πατήσια
- 2108327381
Κατσόγιαννος στη Δραπετσώνα
Η πιο παλιά ταβέρνα της Δραπετσώνας είναι αυτό που περιμένεις: απλή, νοσταλγική ατμόσφαιρα, μαμαδίστικο φαγητό.
Θα πας για τα διάσημα κεφτεδάκια αλλά θα μείνεις για τις τόσες άλλες νοστιμιές, από τα μαγειρευτά φαγητά μέχρι τα ψητά της ώρας.
ΚΑΤΣΟΓΙΑΝΝΟΣ
- Αγ. Παντελεήμονος 15, Δραπετσώνα
- 2104613209
Φρέσκο στο Ελληνικό
Αν σου λείπει η αίσθηση της πίτας που τη βλέπεις και τη μυρίζεις να ψήνεται, αυτό το εργαστήριο στο Ελληνικό ειδικεύεται στις χειροποίητες πίτες.
Το Φρέσκο προσφέρει καθημερινά μεγάλη γκάμα, τόσο σε ατομική μερίδα όσο και σε ταψί: τυρόπιτα, σπανακοτυρόπιτα και κολοκυθόπιτα με φέτα, καρότο και δυόσμο είναι ανάμεσα στις επιλογές που φεύγουν χωρίς δεύτερη σκέψη.
Ο κόσμος όμως αγαπάει τη μανιταρόπιτα με τρία είδη μανιταριών, λάδι τρούφας και πιπεριές, καθώς επίσης τη γαλατόπιτα και την μπουγάτσα με βελούδινη κρέμα, παραλλαγή της κλασικής του γαλακτομπούρεκου που φτιάχνουν.
ΦΡΕΣΚΟ
- Λ. Ιασωνίδου 39, Ελληνικό
- 6945899556
Σούλα ρουστίκ φουντ στην Κυψέλη
Υπάρχει ένα μαγειρείο στην Κυψέλη, όπου τα παραδοσιακά ελληνικά φαγητά εμπλουτίζονται με γνώριμα ρουστίκ πιάτα κι από άλλες κουζίνες, κι έτσι δίπλα στο λεμονάτο μοσχαράκι, το κοκκινιστό αρνί, τα γιουβαρλάκια, την κοτόσουπα και τη βραστή γίδα, βρίσκεις γκούλας με φασκόμηλο και μπορστ.
Το Σούλα ρουστίκ φουντ είναι ένα κανονικό μαγειρείο. Με τις κατσαρόλες και τα ταψιά που αχνίζουν και τα λιγοστά τραπέζια για όποιον θέλει να μπει, να φάει και να συνεχίσει τον δρόμο του, αν δεν προτιμήσει να πάρει πακέτο ή να παραγγείλει μέσα από τις online πλατφόρμες.
Για τα ψώνια τους κινούνται όσο το δυνατόν τοπικά, όλα φτιάχνονται μέσα στην κουζίνα και οι τιμές κινούνται χαμηλά.
ΣΟΥΛΑ ΡΟΥΣΤΙΚ ΦΟΥΝΤ
- Ξάνθης 10, Κυψέλη
- 2114071399
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.