ΤΟ ΠΙΑΤΟ

Τα dumplings με παντζάρι στο Kitschen θα τα παραγγείλεις και δεύτερη φορά

Το beetroot jiao zi επιβεβαιώνει πως η παράδοση μπορεί να εξελιχθεί με νόστιμα twists και πώς τα vegan πιάτα κλέβουν άνετα την παράσταση, προσφέροντας μία νόστιμη εναλλακτική ακόμα και σε όσους δεν αποχωρίζονται το κρέας.

Έχεις αρκετούς λόγους για να βάλεις το Kitschen στη λίστα με τα αγαπημένα σου μαγαζιά, αφού το μαγαζί των Δημήτρη Liem και Σπύρου Μινέτου στον Πειραιά, κέρδισε τίμια το κοινό του. Funky χώρος σε μία off the radar περιοχή, φαγητό που βασίζεται σε ολόφρεσκα υλικά με comfort αλλά και πιο φινετσάτους συνδυασμούς και καλοφτιαγμένα cocktail.

Ένα εστιατόριο έχει πετύχει τον σκοπό του όταν θυμάσαι με χαρά τι έφαγες και θέλεις να επιστρέψεις για επανάληψη και σε αυτό το dim-sum bar, οι επιλογές είναι πολλές. Αν πρέπει, ωστόσο, να ξεχωρίσουμε ένα μόνο πιάτο αυτό είναι το beetroot jiao zi. Δηλαδή, χειροποίητα dumplings ατμού με παντζάρι, miso, σκόρδο, ginger, τριμμένα καρύδια, γλυκιά σάλτσα ponzu, φρέσκο κρεμμύδι και φύτρες από ρέβα, τα οποία βρίσκονται στο μενού από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του μαγαζιού.

Τα dumplings έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή σε όλο τον κόσμο. Γνωστά και ως jiaozi στην Κίνα, αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό στην ασιατική κουζίνα, καθώς τα βρίσκεις βραστά, στον ατμό και τηγανητά, με διαφορετικές γεμίσεις, όπως χοιρινό ή γαρίδες. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι δεν υπάρχει μία ενιαία, ευρέως αποδεκτή προέλευση για τα dumplings.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο των Los Angeles Times, η συγγραφέας Barbara Gallani παρακολουθεί την εξέλιξή τους στο βιβλίο της “Dumplings: A Global History” (2015), παρουσιάζοντας παραλλαγές στη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη που χρονολογούνται αιώνες πίσω. Το βιβλίο της Gallani αναγνωρίζει τα διαφορετικά είδη dumplings – με γέμιση ή χωρίς, τυλιγμένα και μη, χοντροκομμένα, διπλωμένα φίνα σαν φακελάκια και διάφορες άλλες παραλλαγές.

«Τα dumplings έχουν αναπτυχθεί ανεξάρτητα σε πολλά διαφορετικά μέρη του κόσμου μέσω της χρήσης κοινών συστατικών», γράφει. «Τα ταξίδια και οι εμπορικές ανταλλαγές συνέβαλαν στη μεταφορά ορισμένων σχημάτων και συνδυασμών γεύσεων από χώρα σε χώρα και από ήπειρο σε ήπειρο».

«Νομίζω ότι τα dumplings με παντζάρι είναι ένα πιάτο που κατά κάποιο τρόπο καθιερώθηκε και σίγουρα θα μείνει στον κατάλογο» λέει ο chef Δημήτρης Liem και προσθέτει: «Θέλαμε να ενσωματώσουμε vegan πιάτα, είχα δουλέψει στο παρελθόν με κολοκύθα και έτσι ήρθε η ιδέα για το παντζάρι. Αυτό έφερε με τη σειρά του το καρύδι και τελικά διαμορφώθηκε το πιάτο». Το beetroot jiao zi επιβεβαιώνει πως η παράδοση μπορεί να εξελιχθεί με νόστιμα twists και πώς τα vegan πιάτα κλέβουν άνετα την παράσταση, προσφέροντας μία νόστιμη εναλλακτική ακόμα και σε όσους δεν αποχωρίζονται το κρέας.