
Τα καλύτερα που άνοιξαν στην Αθήνα μέσα στο καλοκαίρι
Η πόλη παραμένει ζωντανή με νέες αφίξεις που αψηφούν τη ζέστη και σερβίρουν καφέ, φαγητό, ποτό και γλυκό.
- 24 ΙΟΥΛ 2025
Όσο κι αν ο Ιούλιος σημαίνει ότι είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στις διακοπές, η Αθήνα παραμένει ζωντανή. Όσοι μάλιστα μένουν πίσω βλέπουν και μία ευκαιρία: λιγότερος κόσμος, πιο άνετοι ρυθμοί και, το βασικότερο, νέα στέκια που ανοίγουν και περιμένουν να τα ανακαλύψεις χωρίς ουρές και κράτησεις.
Πρώτη στάση Κυψέλη γιατί το ¡Topa! (Φωκίωνος Νέγρη 43) (σημαίνει στην υγειά μας) έχει κάνει το δικό του μικρό επαναστατικό άνοιγμα στον πεζόδρομο. Ένα σύγχρονο καφενείο που γεφυρώνει τη Χώρα των Βάσκων με την Κρήτη. Τραπέζια που χωράνε φίλους, πιάτα μικρά αλλά με ψυχή και γευστικά κρασιά.
Κατηφορίζοντας προς το Κολωνάκι, το Anthes (Σκούφου 3) μας περιμένει μέσα σε ένα κομψό περιβάλλον. Το μπαρ και η κουζίνα μιλούν μεταξύ τους σαν παλιοί γνώριμοι, ενώ ο χώρος σε κερδίζει με τη διακριτική του φινέτσα. Μην προσπεράσεις signature ιδέες όπως το Elysian Delight με vodka και passion fruit ή το Wonderlust με gin και umami μανιτάρι. Το Anthes είναι από αυτά τα μέρη που μπορείς να πας μόνο για ποτό, αλλά καταλήγεις να δοκιμάζεις και φαγητό. Ή το αντίστροφο.
Στο Γκάζι, το Mirlo (Ελασιδών 5Α) αποτίει φόρο τιμής στο street food χωρίς να ξεχνά ποτέ το στίγμα του τόπου. Ανατολή, Μεσόγειος, λίγο από τη μνήμη του Feyrouz, λίγο από την καρδιά των μαγείρων που βρίσκονται στην κουζίνα. Πιάτα με προσοχή στην ουσία.
Το ίδιο αίσθημα αφήνει και το Hafu (Δραγατσανίου 8), που επανέρχεται σαν sequel που όλοι περιμέναμε. Ο Σωτήρης Κοντιζάς και η ομάδα του επαναφέρουν τις παλιές δόξες με νέα ενέργεια, κάνοντάς μας να αναρωτιόμαστε γιατί λείπουν τόσο οι γεύσεις που θυμίζουν και Ιαπωνία και Ελλάδα και… κάτι ακόμη. Ελληνοϊαπωνική ταυτότητα, μωσαϊκό γεύσεων και ένα vibe που μοιάζει γνώριμο και φρέσκο ταυτόχρονα.
Στην ίδια ατμόσφαιρα του καθημερινού αλλά σπέσιαλ κινείται και το Alouatou (Ασκληπιού 87), που άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια. Πρωινό με πίτες, ψωμιά και καφέ σε self-service λειτουργία, ενώ το απόγευμα παίρνει μια πιο χαλαρή μορφή – κρασιά, λιγοστά πιάτα και μια αίσθηση ανεπιτήδευτης φροντίδας.
Αν θέλεις μια απόδραση στα Νότια προάστια, θα βρεις τον Dopios (Λαοδίκης 31) και τη γνώριμη κουζίνα του Χριστόφορου Πέσκια με δροσιστικούς μεζέδες που θα τους απολαύσεις σε έναν από τους πιο ζωντανούς δρόμους της Γλυφάδας.
Και μιας και μιλάμε για απολαύσεις, ας κάνουμε μια στάση στο Κουκάκι. Το Kokkion (Δημητρακοπούλου 65-67), γνωστό για το αληθινό του παγωτό, άνοιξε νέο κατάστημα και συνεχίζει να μας θυμίζει τι σημαίνει επιδόρπιο που σέβεται τον εαυτό του – και τον πελάτη του. Γεύσεις αυθεντικές, υλικά ατόφια, χωρίς δήθεν πειραματισμούς. Αν το δοκιμάσεις, θα καταλάβεις.
Τέλος, μια νέα άφιξη στο Περιστέρι που αξίζει την προσοχή σου είναι το Φαρίν Μουά (Ερυθραίας 2). Άνοιξε σαν φούρνος-καφέ, αλλά ήδη σε κάνει να φαντασιώνεσαι Σάββατα με ποτήρι κρασί, cicchetti και λίγο ήλιο να περνάει από τα μεγάλα τζάμια. Προϊόντα με ποιότητα, προσεγμένες γεύσεις, και ένα εσωτερικό που σου δίνει την αίσθηση ότι κάποιος το σκέφτηκε πολύ πριν το στήσει. Μέχρι τις 16:30 για την ώρα, αλλά μένουμε συντονισμένοι.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.