iStock
ΓΕΥΣΗ

Thanksgiving στην Αθήνα: 4 εστιατόρια για το τραπέζι των Ευχαριστιών

Την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου τρως γαλοπούλα, κολοκυθόσουπα και άλλα νόστιμα πιάτα στα αθηναϊκά εστιατόρια.

Η Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving) έχει τις ρίζες της στις πρώτες αποικίες του «Νέου Κόσμου», όπου για περισσότερους από δύο αιώνες γιορταζόταν τοπικά από τις αποικίες και τις πολιτείες. Παρ’ όλα αυτά, δεν ήταν εθνική γιορτή μέχρι το 1863, όταν εν μέσω του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου ο Πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν την καθιέρωσε ως εορτασμό «ευγνωμοσύνης» σε ολόκληρη τη χώρα.

Με το πέρασμα του χρόνου, η θρησκευτική διάσταση της γιορτής υποχώρησε. Σήμερα, το Thanksgiving επικεντρώνεται κυρίως στο μοίρασμα ενός γενναιόδωρου γεύματος ανάμεσα σε οικογένεια και φίλους. Οι οικογενειακές μαζώξεις, το φαγητό και η ζεστασιά είναι στο επίκεντρο της γιορτής.

Η γαλοπούλα, το πιάτο που όλοι συνδέουν με την Ημέρα των Ευχαριστιών, δεν είναι απαραίτητα ιστορικά τεκμηριωμένο ότι ήταν μέρος της πρώτης γιορτής των αποίκων στο Πλίμουθ το 1621. Παράλληλα, η γιορτή δεν είναι ανεπιφύλακτα αθώα καθώς υπάρχουν έντονες αντιπαραθέσεις γύρω από την ιστορία της, ειδικά σχετικά με την επιρροή των Ευρωπαίων αποίκων και την πραγματική σημασία της γιορτής για τους ιθαγενείς Αμερικανούς, πολλοί από τους οποίους υπέφεραν από βία, εκτοπισμό και καταπίεση.

Παρά τους προβληματισμούς, για πολλούς το Thanksgiving είναι μια ευκαιρία για comfort φαγητό, όπως αυτό που συχνά βλέπουμε στα sitcoms (με ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα να είναι το Friends), και για ένα τραπέζι γεμάτο με πιάτα που ζεσταίνουν την καρδιά.

Παρακάτω 4 αθηναϊκά εστιατόρια όπου μπορείς να απολαύσεις το τραπέζι των Ευχαριστιών την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου. 

Moo Casa

Με ένα ειδικά διαμορφωμένο μενού (κόστος 60 ευρώ / άτομο) αποκλειστικά για αυτή την ημέρα υποδέχεται τους επισκέπτες του το Moo Casa. Περιλαμβάνει σούπα, ραβιόλι Surf & Turf, σαλάτα, την καθιερωμένη ψητή γαλοπούλα της ημέρας και, φυσικά, επιδόρπιο.

Το μενού θα είναι διαθέσιμο τόσο στον χώρο του εστιατορίου όσο και ως παραγγελία για το σπίτι, για όσους επιθυμούν να το μοιραστούν στο δικό τους οικογενειακό τραπέζι. Στο τραπέζι μπορεί να προστεθεί και οποιοδήποτε άλλο πιάτο επιθυμούν οι καλεσμένοι, από τα comfort πιάτα έως το χαρακτηριστικό Steak & Lobster του MooCasa – έναν συνδυασμό εκλεκτών κοπών κρέατος και αστακού, που αποτελεί και την υπογραφή του.

10 Urban Roof

Στην ταράτσα του Radisson Blu Park Hotel, το 10 Urban Roof προσφέρει ένα ζεστό και κομψό δείπνο για την Ημέρα των Ευχαριστιών. Το μενού (κόστος 60 ευρώ / άτομο) περιλαμβάνει καλωσόρισμα με ζεστό κρασί, κολοκυθόσουπα με τζίντζερ και άρωμα τρούφας, αργοψημένη γαλοπούλα που σερβίρεται με πουρέ γλυκοπατάτας και cheesecake με σοκολάτα, καραμέλα και κόκκινα φρούτα για ένα γλυκό κλείσιμο.

ΙΤ+

Το ΙΤ+, στον ανανεωμένο πλέον χώρο του, προσφέρει και φέτος ένα νόστιμο μενού με πιάτα α λα καρτ για όσους θέλουν να βιώσουν την εμπειρία του Thanksgiving. Ξεχωρίζει η βελουτέ σούπα με κολοκύθα, κρέμα καρύδας και παρμεζάνα, αλλά και το φιλέτο γαλοπούλας με gravy μανιταριών. Για επιδόρπιο, η ομάδα του εστιατορίου έχει ετοιμάσει τάρτα cheesecake με κολοκύθα και πεκάν.

Po’Boys

Ένα αυθεντικό αμερικάνικο Thanksgiving δείπνο (35 ευρώ / άτομο) διοργανώνει και φέτος το Po’Boys. Τα ήθη και τα έθιμα της «Ημέρας της Γαλοπούλας» όπως εναλλακτικά αποκαλείται, μεταφέρονται σε ένα μεγάλο εορταστικό τραπέζι το οποίο στρώνεται παραδοσιακά κάθε τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου.

Το μενού πέντε πιάτων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων βελουτέ σούπα κολοκύθας, γαλλική κρεμμυδόπιτα σε σφολιάτα, σιγοκαπνιστή γαλοπούλα με πουρέ γλυκοπατάτας, gravy και σάλτσα cranberry. Η πουτίγκα με παγωτό ολοκληρώνει το δείπνο. Η Po’ Boys εκδοχή του Gluhwein με μπαχαρικά Creole είναι η πρόταση για τη συνοδεία του φαγητού (με επιπλέον κόστος 6 ευρώ).

Aκολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.