unsplash
ΓΕΥΣΗ

Τυριά, κρασιά, λαχανικά: 6 μικροί παραγωγοί στην Αττική για να τρως πραγματικά τοπικά

Λίγο έξω από την Αθήνα βρίσκουμε βιολογικά λαχανικά, γαλακτοκομικά και τυριά με παράδοση, φημισμένα κουλούρια και ντόπια κρασιά.

Πέρα από τα όρια της Αθήνας, υπάρχουν ακόμα μποστάνια, χωράφια, μικρά τυροκομεία και οινοποιεία που μαρτυρούν την ύπαρξη της γεωργίας στην Αττική. Οι μικροί παραγωγοί συμβάλλουν στη σημασία της τοπικότητας κι ενισχύουν τη φιλοσοφία «από την παραγωγή στην κατανάλωση».

Κάνοντας συχνά λόγο για τη σημασία του eat local, αρκεί να στραφούμε στα πέριξ της Αττικής, στους ανθρώπους που απασχολούνται ακόμα με τα αμπελοτόπια και τα ελαιόδεντρα, που τυροκομούν παραδοσιακά και πουλούν τα αγαθά τους χωρίς μεσάζοντες.

Οικολογικό Αγρόκτημα Διαμάντι

Από το 1985 λειτουργεί το Αγρόκτημα Διαμάντι και είναι ένα από τα πρώτα οικολογικά αγροκτήματα στην Ελλάδα. Όλα τα προϊόντα που παράγουν στον χώρο τους στον Μαραθώνα είναι πιστοποιημένα βιολογικά και αποκλειστικά δικής τους παραγωγής.

Ανάλογα με την εποχή αλλά και το μέγεθος της παραγωγής, βρίσκεις λαχανικά, μυρωδικά και βότανα, γαλακτοκομικά όπως κατσικίσιο τυρί και γιαούρτι, πρόβειο γιαούρτι, κρέμες και ρυζόγαλο, καθώς επίσης αυγά. Τα προϊόντα είναι διαθέσιμα στο κιόσκι του αγροκτήματος τα Σαββατοκύριακα και στις βιολογικές λαϊκές.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙ

Λακαφώση Γαλακτοπωλείο

Με τις πρώτες γεύσεις, μυρωδιές αλλά και εργασιακή εμπειρία να είναι στο εργαστήριο γαλακτοκομικών προϊόντων των γονιών τους στη Δροσιά Αττικής, η νεότερη γενιά συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση.

Τα κοπάδια είναι ελευθέρας βοσκής και για την παρασκευή των προϊόντων ακολουθείται η λιγότερη δυνατή επεξεργασία, χωρίς ενισχυτικά γεύσης και βελτιωτικά υφής. Χρησιμοποιώντας προηγούμενο γιαούρτι ως μαγιά, την οποία δυναμώνουν με πατροπαράδοτες τεχνικές, είναι σαν να χρησιμοποιούν τον παλιό σπόρο ντομάτας και όχι υβρίδια.

Γιαούρτι πρόβειο, γίδινο γάλα, ξυνόγαλα, ρυζόγαλο, κρέμες, αιγοπρόβειο τυρί μακράς ωρίμανσης με παραδοσιακή κατσικίσια πυτιά και παγωτό χωρίς αυγά, είναι μερικά από τα προϊόντα του γαλακτοπωλείου Λακαφώση.

ΛΑΚΑΦΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΠΩΛΕΙΟ

Αγρόκτημα Μουστάκα

Στην περιοχή Τούτουλη Μεγάρων, η επιχείρηση συνεχίζει την παράδοση, από το 1975, στην παραγωγή αυγών και άλλων αγροτικών προϊόντων, με το ίδιο μεράκι και πάθος που είχε και ο ιδρυτής της. Εδώ καλλιεργούνται ελιές, φιστικιές, αμπέλια και άλλα καρποφόρα δέντρα, με τα συσκευασμένα και τυποποιημένα προϊόντα να διατίθενται τόσο σε δικά τους σημεία πώλησης όσο και σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.

ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ

Αρτοποιία Δαρεμά

Τα φημισμένα μουστοκούλουρα Δαρεμά φτιάχνονται από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και φρέσκο μούστο δικής τους παραγωγής, με την ίδια οικογενειακή συνταγή. Η ιστορία ξεκινά στα τέλη του 1800, όταν ο προπάππους Κωνσταντίνος Δαρεμάς ανοίγει ένα παντοπωλείο στο Μαρκόπουλο Αττικής. Το 1950, ο Γεώργιος και η Σοφία Δαρεμά το μετατρέπουν σε φούρνο, που έκτοτε λειτουργεί αδιάλειπτα και παράγει χειροποίητα αρτοσκευάσματα.

ΑΡΤΟΠΟΙΙΑ ΔΑΡΕΜΑ

Γαλακτοκομικά Μαγγίνα

Κτηνοτρόφοι εδώ και πολλά χρόνια, η οικογένεια Μαγγίνα μεταλαμπαδεύει τα μυστικά του καλού γιαουρτιού από γενιά σε γενιά. Το πρώτο εργαστήριο λειτούργησε το 1955 και η οικογενειακή παράδοση συνεχίζεται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις όπου παρασκευάζονται τα φημισμένα πλέον γιαούρτια Μαγγίνα. Η επιχείρηση στηρίζει τους κτηνοτρόφους της περιοχής αλλά και τους μικρούς τοπικούς παραγωγούς, εμπλουτίζοντας το κατάστημα στα Καλύβια με προϊόντα delicatessen.

ΜΑΓΓΙΝΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

Οινοποιείο Νικολού

Στον ίδιο παραδοσιακό χώρο όπου η οικογένεια Νικολού οινοποιούσε κρασιά από το 1875 βρίσκεται σήμερα το Οινοποιείο Νικολού στο Κορωπί. Διαθέτει σύγχρονα μηχανήματα αλλά και μία γραμμή αφρωδών οίνων με την παραδοσιακή μέθοδο ζύμωσης στη φιάλη. Από τα Μεσόγεια οινοποιούν Σαββατιανό και Μανδηλαριά, από τη Λήμνο Μοσχάτο Αλεξανδρείας, από τη Βόρεια Αττική τη Μαλαγουζιά, το Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah και από την ορεινή Νεμέα το Αγιωργίτικο.

Το οινοποιείο διατηρεί την παραδοσιακή λαϊκή αρχιτεκτονική, όπου οι πέτρινοι τοίχοι και οι μεγάλες πέτρινες καμάρες σε μεταφέρουν στο παρελθόν και πιστοποιούν τη μακρόχρονη οικογενειακή παράδοση στην παραγωγή κρασιών. Μπορείς να δοκιμάσεις κρασιά στο εκθετήριο του οινοποιείου και να ενημερωθείς σε θέματα γύρω από την οινοποίηση ενώ αν επισκεφτείς το κτήμα την εποχή του τρύγου, θα ζήσεις σίγουρα μία μοναδική εμπειρία.

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΝΙΚΟΛΟΥ
  • Νικ. Ντούνη 8, Κορωπί
  • 2106020775