ΤΟ ΠΙΑΤΟ

Το bun κάρδαμου της Kora είναι το πιο comfort σνακ της πόλης

Η αρτοποιός και pastry chef Ιάνθη Μιχαλάκη δίνει τη δική της πρόταση, με έμπνευση από το σκανδιναβικό γλυκό ψωμάκι.

Μπαχαρικό γνωστό για το άρωμά του αλλά και τις ευεργετικές του ιδιότητες, το κάρδαμο μπορεί να έχει τις ρίζες του στην Ασία αποτελεί όμως σήμα κατατεθέν για τις κουζίνες των σκανδιναβικών χωρών. Πώς και γιατί συμβαίνει αυτό; Οι Βόρειοι σεφ, μάγειρες και αρτοποιοί το χρησιμοποιούν σε κέικ, μπισκότα, σφολιάτες αλλά και παραδοσιακά γλυκά.

Όταν το μπαχαρικό συνδυαστεί με μία αφράτη, βουτυρένια ζύμη, μπορείς να έχεις ένα bun κάρδαμου. Η έμπνευση έρχεται από τα σκανδιναβικά kardemummabullar – τα στριφτά γλυκά ψωμιά που αρωματίζονται με κάρδαμο και συνοδεύονται από ζάχαρη. Στη Σουηδία, σερβίρονται παραδοσιακά κατά τη διάρκεια του απογευματινού διαλείμματος για καφέ.

Με την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, το σουηδικό αρτοποιείο Fabrique έφερε στο Μανχάταν το μεθυστικό άρωμα του κάρδαμου. Το kardemummabulle του Fabrique μάγεψε τους Νεοϋορκέζους, αφού για πολλούς Αμερικανούς, όπως αναφέρουν οι New York Times, αυτά τα ψωμάκια ίσως και να είναι και η πρώτη τους (αγνή και ανόθευτη) επαφή με το εν λόγω μπαχαρικό.

Για όσους πάλι είναι ήδη εξοικειωμένοι με τις παγκόσμιες κουζίνες στις οποίες το μπαχαρικό αποτελεί κοινό συστατικό (ινδική, τουρκική και ιρακινή, για να αναφέρουμε μερικές) αυτή η σκανδιναβική συνταγή, μπορεί να αποτελεί μία μικρή γευστική καινοτομία. Ένας τρόπος για να αξιοποιηθεί το κάρδαμο εντελώς διαφορετικά.

Στην Αθήνα, ήταν το bun κάρδαμου της Kora αυτό που μας έκανε να δούμε το εν λόγω μπαχαρικό με άλλο μάτι. Η αρτοποιός, pastry chef και συνιδιοκτήτρια του bakery, Ιάνθη Μιχαλάκη, έδωσε τη δική της εκδοχή για αυτό το αρωματικό ψωμάκι. Η γλυκιά αφράτη ζύμη, που προκύπτει έπειτα από ολονύκτια ζύμωση (καθώς χρησιμοποιείται φυσικό προζύμι) αναμειγνύεται με κάρδαμο και αρωματικό σιρόπι. Το αποτέλεσμα είναι ίσως το πιο comfort συνοδευτικό για τον καφέ ή το τσάι που θα μπορούσες να επιλέξεις.

Υπάρχει μία μοναδικότητα στις παρασκευές του κάθε αρτοποιού και η Ιάνθη Μιχαλάκη έχει χαράξει εδώ και χρόνια τη δική της πορεία. Με σπουδές στην Ελβετία και αρκετή σκληρή δουλειά για χρόνια, σε βραβευμένα εστιατόρια στην Κοπεγχάγη και το Παρίσι, ακολουθεί υψηλά πρότυπα στη δουλειά της, αλλά κρατάει το συναίσθημα, την αγάπη και τον ενθουσιασμό που χρειάζονται οι ζύμες για να δώσουν με τη σειρά τους νοστιμιά.

Το bun κάρδαμου της Kora κοστίζει 2,50 ευρώ.