ΓΕΥΣΗ

Το Vegan Life Festival 2023 σε προσκαλεί να δεις τη vegan πλευρά της ζωής

Η μεγαλύτερη vegan γιορτή της Ευρώπης έρχεται στις 30 Σεπτεμβρίου και 1η Οκτωβρίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

Μία από τις πιο δημοφιλείς στάσεις ζωής αποτελεί πλέον ο βιγκανισμός – και όχι αδίκως αφού η αλόγιστη κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων ευθύνεται κατά πολύ για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και επηρεάζει αρνητικά την καλή μας υγεία.

Οι επιλογές που μπορεί να έχει κάποιος που ακολουθεί μία vegan διατροφή στο τραπέζι του είναι πλέον αμέτρητες. Στα θετικά έρχεται να προστεθεί κι ένας cruelty – free τρόπος ζωής γενικότερα που ξεφεύγει από το φαγητό και εξαπλώνεται μέχρι και στη μόδα.

Το Vegan Life Festival Athens 2023 είναι και πάλι εδώ για να μας υπενθυμίσει τις δεκάδες εναλλακτικές που έχουμε όταν πρόκειται για τη διατροφή και τις επιλογές που κάνουμε γενικότερα στο lifestyle μας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη vegan γιορτή της Ευρώπης με αναμενόμενη προσέλευση που ξεπερνά τα 35.000 άτομα.

Στον έβδομο χρόνο διοργάνωσής του στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, το Φεστιβάλ έρχεται για ένα διήμερο (30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου, από τις 11:00 έως τις 23:00), με ελεύθερη είσοδο, γεμάτο γεύσεις, γνώσεις και διασκέδαση.

Ανάμεσα στους λόγους που δίνει η PETA για να γίνει κάποιος vegan είναι ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αλλά και στη δική του καλύτερη υγεία. Στο Vegan Life Festival Athens 2023 μπορείς να παρακολουθήσεις ομιλίες από ειδικούς κάθε επιστημονικού κλάδου, καθώς και βιωματικές ιστορίες, που είτε θα σε κάνουν να ταυτιστείς είτε θα σε εμπνεύσουν να αλλάξεις τον τρόπο ζωής σου.

Τα εργαστήρια μαγειρικής από vegan chefs, μάγειρες, μαγείρισσες και food bloggers θα σε παρακινήσουν να μπεις κι εσύ στην κουζίνα σου και να ανακαλύψεις τον νόστιμο αλλά και εύκολο κόσμο της vegan μαγειρικής. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η ελληνική και η μεσογειακή κουζίνα στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αμιγώς vegan πιάτα, όπως όσπρια, λαδερά, σαλάτες ακόμα και πίτες.

Εκτός από δραστηριότητες που συνδέονται άμεσα με τη διατροφή μας, το φεστιβάλ φιλοξενεί την έκθεση τέχνης με θέμα «Back to nature» σε συνεργασία με την εικαστική ομάδα Another Brick Lab. Ποσοστό των εσόδων από τα προς πώληση έργα θα πάει σε ζώα που έχουν διασωθεί. Αν θέλεις να κάνεις ένα τατουάζ που θα έχει ειδική σημασία για σένα, τώρα είναι η ευκαιρία σου, αφού το Uncle Chronis Tattoo θα βρίσκεται με τη σειρά του στο φεστιβάλ και θα δώσει το σύνολο των εσόδων για ζώα που έχουν διασωθεί.

Η διασκέδαση όμως δε σταματά εκεί. Ο βιγκανισμός μάς φέρνει πιο κοντά και συγκεκριμένα θα λάβει χώρα speed dating για νέες φιλίες και γνωριμίες με σύνθημα let’s be friends. Παράλληλα θα γίνει συλλογή τροφίμων για ευάλωτα άτομα και οικογένειες από την οργάνωση Humanity Greece, δωρεάν και ανώνυμα τεστ hiv και Ηπατίτιδας Β και C από το Ref Checkpoint, καθώς επίσης εθελοντική αιμοδοσία και δράσεις προώθησης της αιμοδοσίας σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κτηνοτροφία συμβάλλει στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Επίσης, χρειάζεται περισσότερη γη και νερό και προκαλεί μεγαλύτερη περιβαλλοντική ζημιά από οποιοδήποτε άλλο προϊόν διατροφής. Χάρη στη μεγάλη ποικιλία των vegan προϊόντων που παρουσιάζονται στη φετινή διόργανωση, μπορείς να βρεις αρκετές ιδέες για να «πρασινίσεις» το διατροφολόγιό σου. Μάλιστα η προβολή ταινιών για κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα θα λύσει τυχόν απορίες γύρω από τον vegan τρόπο ζωής.

Κι επειδή ο βιγκανισμός ενισχύει έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής, το μπαζαρ ρούχων με σύνθημα «Φέρε ό,τι δεν χρειάζεσαι και πάρε ό,τι σου αρέσει» είναι μία καλή ευκαιρία για να κάνεις εκκαθάριση στην ντουλάπα σου. Όσα ρούχα απομείνουν θα τα παραλάβει η οργάνωση Fabric Republic που έχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ρούχων, προάγοντας την αλληλεγγύη και τη βιωσιμότητα.

Το Vegan Life Festival Athens 2023 είναι ο πιο διασκεδαστικός τρόπος για να δεις πως είναι η vegan πλευρά της ζωής.

VEGAN LIFE FESTIVAL ATHENS 2023