© atinadanyunanistan / Instagram
ΒΓΕΣ ΕΞΩ

Πού θα βγεις το Σαββατοκύριακο στον Πειραιά

Ένα αυθεντικό ταϊλανδέζικο, ένα μπακάλικο μίας άλλης εποχής, καλοφτιαγμένο παγωτό και μία κάβα για τους λάτρεις του κρασιού στον πάντα φιλόξενο Πειραιά.

Για πολλούς, ο Πειραιάς είναι συνδεδεμένος με τη μεγάλη φυγή του καλοκαιριού. Το λιμάνι από όπου αναχωρούμε για πολλά από τα αγαπημένα μας νησιά, που λατρεύουμε να μισούμε καθώς τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Η χαρά και η προσμονή του να φύγεις μπερδεύεται με το άγχος να φτάσεις εγκαίρως στην πύλη και τέλος αυτό το μούδιασμα της επιστροφής.

Ο Πειραιάς όμως είναι πολλά περισσότερα από το λιμάνι του: από το ιστορικό Δημοτικό Θέατρο και τη θέα από την Καστέλα μέχρι τα αυθεντικά Καμίνια και τη Δραπετσώνα, σε περιμένει ένας ολόκληρος άλλος κόσμος γεμάτος καλό φαγητό και μαγαζιά με πραγματικό χαρακτήρα.

Για μεζέδες στο Μπακάλικο του Φίλιππα

Το Μπακάλικο του Φίλιππα
Το Μπακάλικο του Φίλιππα

Το Μπακάλικο του Φίλιππα στον Πειραιά, γνωστό και ως «Σκυλοδήμος» είναι μια βουτιά στο παρελθόν, κρατώντας ακόμα ζωντανή την αίσθηση της γειτονιάς. Μπορείς να κάνεις τα ψώνια σου –από όσπρια και γλυκά του κουταλιού μέχρι τυριά- αλλά και να καθίσεις για μεζέδες και κρασί στην αυλή. Εδώ, θα δεις κλασικούς θαμώνες, οι οποίοι γνωρίζουν τον ιδιοκτήτη προσωπικά και έχουν να διηγηθούν ιστορίες που στο τέλος θα σε κάνουν να φύγεις πιο πλούσιος. Πόσο συχνά συναντάμε μαγαζιά που έχουν μείνει αλώβητα από τον εκμοντερνισμό, που δεν έχουν πέσει θύματα της new age αισθητικής η οποία μάταια προσπαθεί να πατήσει πάνω στη νοσταλγία, χάνοντας τελικά την αυθεντικότητά τους; Εδώ, είναι όλα αλήθεια.

ΤΟ ΜΠΑΚΑΛΙΚΟ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΑ

Για ταϊλανδέζικο  στο Rouan Thai

Τον πρώτο λόγο εδώ το έχει το φαγητό, έγινε διάσημο χάρη στην κυρία Marina, την Ταϊλανδή σύζυγο του ιδιοκτήτη του μαγαζιού. Ο κατάλογος είναι πληθωρικός και το καλύτερο είναι να κινηθείς σύμφωνα με την όρεξή σου και τις αντοχές σου στα καυτερά – θα δοκιμάσεις πολύ ωραία κάρι, αλλά πριν παραγγείλεις οτιδήποτε άλλο, βεβαιώσου ότι έχεις ζητήσει Pad Thai. Ντεκόρ παλιακό, βγαλμένο από μία άλλη εποχή, λίγα τραπεζάκια έξω στο πεζοδρόμιο και η ησυχία που πέφτει το βράδυ στην περιοχή.

Για ψαροφαγία στο Υπερωκεάνειον

Κλασικό στέκι για όσους έχουν όρεξη για ψαρομεζέδες, πιταράκια Κιμώλου, σπαγγέτι με θαλασσινά και ψαράκι – μια δόση δηλαδή από τα τραπεζώματα των διακοπών. Στο Υπερωκεάνειον δε βλέπεις θάλασσα, αλλά όλα τη θυμίζουν. Το σκηνικό έχει μια γοητεία, ιδανική ώρα το σούρουπο για να νοσταλγήσεις το καλοκαίρι που τελειώνει και να πάρεις μια βαθιά ανάσα για όσα έρχονται. Σουπιές ψητές με ταχίνι, σαρδέλες ψητές, μαριδάκι και μπαρμπούνι τηγανητό, μακαρόνια με αντζούγιες και γαύρος μαρινάτος είναι μερικά από τα νόστιμα πιάτα που σερβίρει το μαγαζί.

ΥΠΕΡΩΚΕΑΝΕΙΟΝ

Για γλυκό στο Bon Bon Fait Maison

Παγωτό και καλοκαίρι πάνε μαζί, και στο Bon Bon Fait Maison, το πρότυπο εργαστήριο έρευνας και παραγωγής του Κρίτωνα Πουλή θα το βρεις στην καλύτερη εκδοχή του. Σε ένα κτήριο του 1900, ο pastry chef δημιούργησε έναν υπερσύγχρονο χώρο, υψηλών προδιαγραφών, για να πειραματίζεται και να δημιουργεί και στη συνέχεια για να διοχετεύει τα γλυκά και τα παγωτά του στην αγορά. Εδώ, βρίσκεις τις εποχικές δημιουργίες του pastry chef, γλυκά φίνα και ιδιαίτερα, καθώς επίσης και μεγάλη ποικιλία σε παγωτό, καθώς επίσης και το λαχταριστό brioche con gelato.

BON BON FAIT MAISON

Για κρασί στο Paleo

Στον ίδιο δρόμο με το Bon Bon βρίσκεται το Paleo (είναι μάλιστα ο ιδιοκτήτης του Γιάννης Καϋμενάκης αυτός που βοήθησε τον Κρίτωνα να βρει τον χώρο), ένα wine bar που ξεχωρίζει τόσο για την industrial αισθητική του όσο και για την κάβα του.

Σε αυτή την απρόσμενη για πολλούς περιοχή, το Paleo δημιούργησε τη δική του wine wise κοινότητα – ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το καλό κρασί και που αποζητούν να ανακαλύψουν τον πολύπλευρο κόσμο.

Για πεϊνιρλί στον Μπαρμπά – Σταύρο

Το πεϊνιρλί δεν είναι καλοκαιρινό φαγητό, αλλά αν βρεθείς στη Δραπετσώνα, μη φύγεις αν δεν κάνεις μία στάση στον Μπάρμπα Σταύρο. Η συνταγή κρατάει χρόνια, έχει περάσει στις επόμενες γενιές και οι παλιοί Πειραιώτες επιβεβαιώνουν ότι παραμένει το ίδιο νόστιμη. Αφράτη ζύμη για το πεϊνιρλί, χωρίς τσιγκουνιές στο μέγεθος, και ελευθερία για να το φτιάξεις ανάλογα με τα γούστα σου, επιλέγοντας υλικά όπως αυγό, σουτζούκι, παστουρμά και ζαμπόν. Ακολούθησε απλώς τη μυρωδιά του βουτύρου.

ΜΠΑΡΜΠΑ-ΣΤΑΥΡΟΣ