STAND-UP

Οι νέες stand up παραστάσεις που έρχονται στην Αθήνα

Ήρα Κατσούδα, Στέλιος Ανατολίτης, Κατερίνα Βρανά, Θωμάς Ζάμπρας και το νέο double bill Ανδρέας Πασπάτης-Βαγγέλης Μουλαράς έχουν μήνυμα: για πείτε μας έναν καλό λόγο να έρθουμε στη νέα σας παράσταση.

Φρέσκο, ολόφρεσκο υλικό βγαίνει στα θέατρα της πόλης, μετρώντας την αξία του από τα γέλια του κοινού: υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη φόρμουλα στο stand up που λέει ότι το επιτυχημένο κείμενο πρέπει να καταγράφει 4-6 γέλια το λεπτό.

Αλλιώς κόβεις, ράβεις και δοκιμάζεις ξανά. Αυτή είναι η διαδικασία μέχρι να ολοκληρωθεί ένα stand up special, πράγμα το οποίο μόλις ξεκίνησε για μια σειρά από ονόματα στην Αθήνα:

Ήρα Κατσούδα, Στέλιος Ανατολίτης, Κατερίνα Βρανά, Θωμάς Ζάμπρας και το νέο double bill Ανδρέας Πασπάτης-Βαγγέλης Μουλαράς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του φθινοπώρου, με νέες παραστάσεις stand up.

Οπότε τους χτυπήσαμε την πόρτα για το νέο υλικό που βγαίνει για δοκιμή και περιλαμβάνει από ιστορίες προσωπικής ομηρίας σε WC, επιθέσεις για κοκτέιλ με μάνγκο και τον Θόλο, έναν σκυλάκο που υιοθετήθηκε μέσα στην καραντίνα.

Ήρα Κατσούδα: Μίνιμαλ

Από τα τεκμήρια που έχει παραδώσει στο σανίδι του stand up τα τελευταία 15+ χρόνια, γνωρίζουμε ότι η Ήρα Κατσούδα απεχθάνεται τη φράση Για γυναίκα καλή είναι (και με το δίκιο της), απορεί με τα 12χρονα που στην εποχή μας ψάχνουν στα περίπτερα σοκολάτα Χωρίς Γλουτένη και, όπως εξηγεί η ίδια για τη νέα της παράσταση, μέλλει να μάθουμε ότι «σε αντίθεση με το σαλόνι στο πατρικό της» εκείνη προσπαθεί να ξεφορτώνεται όλα τα περιττά, κρατώντας στη ζωή της σε μίνιμαλ επίπεδα – «αλλά η διάσπαση προσοχής δε βοηθάει».

«Ξέρεις είναι αυτό που πας να σκεφτείς ένα πράγμα, κάτι πολύ συγκεκριμένο, π.χ. τι θα παραγγείλεις, και καταλήγεις εντελώς αναίτια να αναλογίζεσαι: έχει άραγε υπάρξει άνθρωπος που να έχει διαβάσει όλα τα terms & conditions σε μια παραγγελία; Και βασανίζεσαι με αυτή τη σκέψη μέχρι πρωίας. Κάπως έτσι γράφτηκε αυτή η παράσταση.»

Με τον ίδιο τρόπο που σκέφτεται, η Ήρα γαζώνει επάνω στη σκηνή: Γρήγορα, πηγαία και με αξιοζήλευτο φλόου. Η καινούργια παράσταση προμηνύεται πιο «καμένη» από τις δύο προηγούμενες με τις θεματικές να περιλαμβάνουν περιστατικά από τοξικές σχέσεις, διαφημίσεις που κερνάνε σεξισμό, ασύλληπτες θεωρίες συνωμοσίας και μια προσωπική ιστορία ομηρίας που συνέβη στον νιπτήρα του σπιτιού της.

Στο Θέατρο Αλκμήνη, από 10/11 και κάθε Πέμπτη. Προπώληση εισιτηρίων εδώ.

Στέλιος Ανατολίτης: Κανονική Δουλειά

Σε κάθε στρογγυλή επέτειο, αναδύονται υπαρξιακά ερωτήματα, ειδικά άμα κάνεις ένα επάγγελμα απαιτητικό που θεσμικά δεν αναγνωρίζεται σαν Κανονική Δουλειά. Για τον Στέλιο Ανατολίτη, που φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια επί σκηνής, η κατακλείδα είναι η εξής: «Δεν έχει νόημα να κάνω την ίδια κωμωδία κάθε φορά, είτε να βρω μια συνταγή που δουλεύει. Θέλω να πειραματίζομαι και αποδέχομαι το ρίσκο αυτού.»

Το Χάπι που ανέβηκε μόλις YTB είναι ισχυρή απόδειξη: ένα πολύ πιο προσωπικό, αποκαλυπτικό και τολμηρό κείμενο από τις Μάχες με Νεράιδες. Με την ίδια φόρα προσωπικής εξιστόρησης παρουσιάζει τώρα σε 70 λεπτά νέου υλικού: πώς είναι να είσαι καλλιτέχνης σε μια χώρα έχει αστάθεια μεγαλύτερη κι από περουκίνι; Ποιες ήταν οι μεγάλες επιτυχίες και οι ακόμη μεγαλύτερες αποτυχίες αυτής της πορείας και τι μέλλει να ακολουθήσει από εδώ και πέρα;

«Σε εμένα το νέο υλικό δίνει την αίσθηση της μετάβασης και αυτό έχει πολύ ενδιαφέρον (τουλάχιστον για μένα)», σημειώνει ο ίδιος. Το ίδιο και για εμάς, να συμπληρώσουμε.

Στο Alhambra Art Theatre, τις Τετάρτες Οκτωβρίου και Νοεμβρίου. Προπώληση εισιτηρίων εδώ.

Ανδρέας Πασπάτης & Βαγγέλης Μουλαράς: Ένας και Ένας

Ένα double bill που γεννήθηκε αυτή τη σεζόν, δύο κωμικοί με διαφορετική γραφή και ακόμη πιο διαφορετικές ιστορίες:

Από τη μία, ο Πασπάτης βρίσκεται στον δρόμο για το τρίτο stand up special και έχει καταστήσει ευρέως γνωστό ότι φοβάται τις αρρώστιες. Από την άλλη, ο Βαγγέλης Μουλαράς είναι ταλέντο που ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη, με δηκτικό χιούμορ και εκφραστική δυναμική. Δηλώνει ανοιχτά τις επιθέσεις τοξικής αρρενωπότητας που δέχεται από την παρέα του, επειδή τρελαίνεται για κοκτέιλ με μάνγκο.

Στην τωρινή παράσταση συμμετέχουν με 40 λεπτά υλικού ο καθένας: καθημερινά θέματα και θέματα πολιτικής ορθότητας, προβλήματα δέσμευσης και άγχη των 30+, διατροφικές συνήθειες και διαδικτυακό φλερτ, εμπειρίες από το χάος του στρατού και μια πολύ όμορφη ιστορία για τον Θόλο, το σκύλο που πήρε ο Ανδρέας μέσα στην καραντίνα και παρότι τώρα τον υπεραγαπά, στην αρχή χρειάστηκε να πει ψέματα για να τον αποκτήσει.

Στο Μουσικό Κουτί, κάθε Τρίτη του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου. Τηλ. κρατήσεων: 6906418034.

Κατερίνα Βρανά: Υπό Κατασκευή

Το ταλέντο συνεχίζει να ρολάρει. Μετά το Σχεδόν Πέθανα, η νέα παράσταση της Κατερίνα Βρανά άρχισε να μετράει sold out. Τα νέα κείμενα αναφέρονται στο διάστημα μετά το come back στη σκηνή – η ανάρρωση στην ιατρική περίπτωση της Βρανά είναι μακροχρόνια υπόθεση, οπότε τώρα που καταλάγιασε κάπως η καθημερινότητά της, καινούργια ερωτήματα έχουν προκύψει: πώς παραμένεις σέξι σε αμαξίδιο, πώς κρατάς αμείωτη την αυτοπεποίθησή σου ως γυναίκα και πώς να αποκρούσεις τις μικρότητες που επιστρέφουν αυθόρμητα;

«Το κύριο θέμα γύρω από το οποίο φαίνεται να κινείται η νέα μου παράσταση είναι το πώς νιώθω αυτή τη στιγμή, αυτή την εποχή, αυτόν τον καιρό, τώρα», διαπιστώνει η ίδια. «Ύστερα απ’ ό,τι μου συνέβη, ύστερα από δύο χρόνια καραντίνας, πώς νιώθω ως Κατερίνα, ως κωμικός, ως γυναίκα, αλλά και ως άτομο με αναπηρία». Με άλλα λόγια, γυαλίζει τα κωμικά της όπλα, προκειμένου να ξεδιπλώσει και πάλι τον εαυτό της.

Στο Θέατρο Αργώ στις 17, 24 και 25/10. Προπώληση εισιτηρίων εδώ.

Θωμάς Ζάμπρας: Απόφοιτος Λυκείου

Είναι ο κουλ Τρικαλινός που θα ήθελες στην παρέα σου, η φωνή που βάζεις στα ακουστικά σου κάθε εβδομάδα και ένα μυαλό με αστείρευτη δύναμη στην κωμική γραφή. Και επειδή «βαρέθηκα μέχρι και εγώ την παλιά μου παράσταση», βγάζει νέο υλικό σε κυκλοφορία. Το κύριο θέμα είναι η πιο παρεξηγημένη μειονότητα της σύγχρονης εποχής: οι Απόφοιτοι Λυκείου.

Στο Lunar Space Athens, στις 16/10. Προπώληση εισιτηρίων εδώ.