© Οι Απέναντι, του Γιώργου Πανουσόπουλου, 1981
ΒΓΕΣ ΕΞΩ

Περιπλάνηση στην Αθήνα περασμένων δεκαετιών με το νέο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης

Ταινίες και ντοκιμαντέρ με επίκεντρο το αστικό τοπίο ταξιδεύουν το κοινό στο πρόσφατο παρελθόν της πρωτεύουσας. Το αφιέρωμα Αστυγραφίες στην οθόνη επιμελείται η Ταινιοθήκη σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη.

Η αφτιασίδωτη πραγματικότητα στη μεταπολεμική Αθήνα, μέσα από την καθημερινότητα στην παραγκούπολη των Άνω Πετραλώνων και την προσπάθεια του Ρίκου να βγάλει χρήματα, όπως αποτυπώθηκε στη θρυλική και λογοκριμένη ταινία Συνοικία το όνειρο του Αλέκου Αλεξανδράκη. Τα αυτοσχέδια σόου επίδειξης δύναμης που έστηνε στους δρόμους της πόλης στα 60s ο Τζίμης ο Τίγρης στην ταινία μικρού μήκους του Παντελή Βούλγαρη. Τα μπουζούκια της ίδιας δεκαετίας στο εργατικό Πέραμα, μέσα από ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους του Πάνου Κουτρουμπούση. Η φούρια της ανοικοδόμησης και οι ανώνυμοι χτίστες της σύγχρονης πρωτεύουσας μέσα από το ντοκιμαντέρ που βασίστηκε στο βιβλίο της Ιωάννας Θεοχαροπούλου.

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα κινηματογραφικά στιγμιότυπα που μεταφέρουν την αλήθεια της πρωτεύουσας μέσα στον χρόνο, είτε σαν κυρίως θέμα του έργου είτε με τη μορφή του κοινωνικού πλαισίου μέσα στο οποίο δρουν οι πρωταγωνιστές. Επίσης, όλα αυτά τα έργα (και αρκετά ακόμη) είναι κομμάτια του προγράμματος του μεγάλου αφιερώματος που ξεκινά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη, με τίτλο Αστυγραφίες στην οθόνη.

Ενώ παραμένει σε εξέλιξη η έκθεση Αστυγραφία στο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης, παραθέτοντας εκδοχές του αστικού βιώματος στην ελληνική τέχνη κατά τις δεκαετίες 1950-1970, το αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη διευρύνει τη συζήτηση:

Από τις 11 μέχρι τις 17 Απριλίου, στο αγαπημένο στέκι για το σινεφίλ κοινό της πρωτεύουσας διοργανώνεται σειρά από προβολές και συζητήσεις με εκλεκτούς καλεσμένους, σκηνοθέτες αρχιτέκτονες, ακαδημαϊκούς και γενικά άτομα που έχουν ασχοληθεί με την αναπαράσταση του αστικού περιβάλλοντος στη μεγάλη οθόνη.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η περίπτωση της πρωτεύουσας, με το μεγαλύτερο μέρος των 24 στο σύνολο ταινιών που θα προβληθούν στο πολυήμερο φεστιβάλ (ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, μικρού και μεγάλου μήκους) να έχουν γυριστεί στην Αθήνα και να αφορούν στις γειτονιές της, αλλά βρίσκουμε επίσης και παραγωγές από το εξωτερικό με αντικείμενο το αστικό τοπίο, με ενδεικτικό παράδειγμα την ταινία Υπό κατασκευή του José Luis Guerín, την οποία μάλιστα θα προλογίσει ο ίδιος ο σκηνοθέτης σημαίνοντας την έναρξη του φεστιβάλ, απόγευμα Πέμπτης (20:00).

Πολλές από τις ταινίες του προγράμματος αποτελούν σταθμούς στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου (π.χ. Δράκος του Νίκου Κούνδουρου, το Πικρό ψωμί του Γρηγόρη Γρηγορίου κ.ά.), αλλά στην προκειμένη περίπτωση θα ιδωθούν περισσότερο ως εργαλεία παρατήρησης της πόλης και του μετασχηματισμού του κέντρου από τη δεκαετία του ’50 και ύστερα.

Στο αφιέρωμα Αστυγραφίες στην οθόνη περιλαμβάνονται και δύο συναυλίες σε συνεργασία με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, που πρόκειται να διεξαχθούν την Τρίτη 16 Απριλίου, ερμηνεύοντας μουσικά θέματα από τις ταινίες Πρόσωπο με πρόσωπο και Δράκος (είσοδος μόνο με προσκλήσεις από τους μουσικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της ΕΡΤ – Δεύτερο Πρόγραμμα, Τρίτο Πρόγραμμα και Kosmos).

***

INFO

Αστυγραφίες στην οθόνη

11-17/4
Εισιτήριο: 5€. Tρεις προβολές: 10 ευρώ

Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.