iStock
ΓΕΥΣΗ

Τα νέα smash burgers της Αθήνας

Οι chefs της πόλης ξεφεύγουν από το κλασικό cheeseburger και προτείνουν πληθωρικούς συνδυασμούς με μανιτάρια, αυγό, καπνιστά τυριά και τις δικές τους χειροποίητες σος.

Το burger (και οτιδήποτε έμπαινε ανάμεσα σε ψωμί) ήταν αναμφισβήτητα το φαγητό των ντελίβερι της πανδημίας. Δεν ήταν παράλογο λοιπόν που όταν ξανάνοιξε η εστίαση, αρχίσαμε να βλέπουμε όλο και περισσότερα street food γύρω μας.

Κάπως έτσι την τελευταία τριετία τα smash burgers έγιναν πιο δημοφιλή από ποτέ, με τα περισσότερα μπεργκεράδικα εκεί έξω να έχουν τουλάχιστον ένα κλασικό cheeseburger στο μενού τους. Έτσι, τα λεπτά, φτιαγμένα την ώρα της παραγγελίας μπιφτέκια, αναδείχθηκαν στη μεγαλύτερη επιτυχία των τελευταίων χρόνων. Ανεξάρτητα από το πόσα μπεργκεράδικα έχουν ανοίξει, φαίνεται ότι υπάρχει πάντα χώρος για ένα ακόμη.

Όταν μια ιδέα αρχίζει να πηγαίνει καλά, όλο και περισσότεροι τολμηροί θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους και να πειραματιστούν με νέες συνταγές.Έτσι, δεν είναι λίγοι οι chefs που επιχείρησαν να αλλάξουν το κλασικό smash προτείνοντας πιο πληθωρικές συνταγές.

Το Nob. που άνοιξε πριν από λίγο καιρό στην οδό Ερατοσθένους (στον αριθμό 3) στο Παγκράτι, έχει αποκτήσει ήδη φανατικό κοινό. Το αντιλήφθηκα τις πρώτες ημέρες που περνούσα από τον δρόμο και υπήρχε κίνηση, κόσμος έμπαινε κι έβγαινε κρατώντας το πακέτο στα χέρια του σαν μικρό θησαυρό. Η κουζίνα καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του μαγαζιού, καθώς το ζητούμενο είναι να γίνονται όλα εδώ: από το αφράτο potato bun μέχρι τις υπόλοιπες συνταγές.

Το μικρό, μαζεμένο μενού είναι καλή ένδειξη. Πέντε προτάσεις σε burgers – δύο smash, ένα μπρίσκετ, ένα κοτόπουλο buttermilk κι ένα vegetarian. Αρκετές επιλογές σε πατάτες, δύο – τρία sides και σαλάτες ολοκληρώνουν το μενού.

Πίσω στα smash τώρα, δεν λείπει προφανώς το κλασικό cheeseburger, η ναυαρχίδα όλων. Έχουν προσθέσει όμως και ένα διπλό 100% wagyu μπιφτέκι 160 γραμμαρίων, παλαιωμένο τσένταρ, iceberg, αγγούρι τουρσί και μαγιονέζα τρούφας. Είναι τόσο πληθωρικό όσο το φαντάζεσαι.

Στο Feelin’ Good, έχουν προσέξει πολύ το bar food τους. Έτσι, αν πεινάσεις όσο απολαμβάνεις ένα long drink, το smash είναι μια καλή επιλογή: επιλέγουν black angus, φτιάχνουν τη δική τους πάστα μανιταριών και ολοκληρώνουν με sriracha mayo και τσένταρ.

Την τεχνική του smashing ακολουθούν και στο Raw Street burger, φροντίζοντας όμως να εμπλουτίσουν τις επιλογές των burgers. Εδώ, τονίζουν τη σημασία της πρώτης ύλης και το γεγονός ότι όλα φτιάχνονται εξαρχής στο μαγαζί (από τα ψωμάκια που ζυμώνονται καθημερινά και τις χειροποίητες σάλτσες μέχρι την επιλογή των κρεάτων από μία βιολογική φάρμα στη Θεσσαλία). Στο μενού τους βρίσκεις αρκετές επιλογές, αλλά για να μείνουμε εντός θέματος, αναζήτησε το Sicario με ένα smashed μπιφτέκι από 100% μοσχαρίσιο κιμά, σαλάμι chorizo, καπνιστό τυρί προβολόνε, κρεμμύδι, ρόκα, μαγιονέζα καμμένου βουτύρου και BBQ sauce.

Το Jalapeño x 3 έχει τρία smashed μπιφτέκια, τσένταρ, jalapeños, πίκλες, κρεμμύδι, μουστάρδα, κέτσαπ και σος. Βγαίνει, όπως και όλα τα υπόλοιπα burgers του World X11 (Αρχελάου 14, Παγκράτι), από έναν αυτόματο πωλητή. Μην αναζητήσεις κάποιον τριγύρω για να πάρει την παραγγελία σου. Σκάναρε το QR code που θα δεις, για να εμφανιστεί το μενού και δώσε την παραγγελία σου.

Αν κινείσαι στα βόρεια προάστια, στο Comet (Σωκράτους 3, Μελίσια) θα φας καλοφτιαγμένα burgers. Εδώ, ζυμώνουν καθημερινά τα μοσχαρίσια μπιφτέκια, τα πατατόψωμα είναι φρέσκα και όλα συνοδεύονται με πατάτες τηγανητές. Το μενού είναι αρκετά μεγάλο, υπάρχουν επίσης επιλογές σε bao buns, πιάτα για τη μέση όπως τηγανητές φτερούγες κοτόπουλου και mac n cheese, αλλά και κυρίως πιάτα με έμφαση – προφανώς – στο κρέας. Στις επιλογές των smash burgers, το Gang’s Burger, απευθύνεται σε όσους δεν θέλουν εκπτώσεις στο φαγητό τους. Potato bun με διπλό μοσχαρίσιο μπιφτέκι, τσένταρ, καραμελωμένο κρεμμύδι, τηγανητό αυγό και πικάντικη σος.