Κωνσταντίνος Μπαντούνας
ΠΟΛΗ

5 Αθηναίοι εξηγούν γιατί κατεβαίνουν πρώτη φορά για δημοτικοί σύμβουλοι

Ο chef Βασίλης Καλλίδης, η αρχιτέκτονας Τζίνα Σωτηροπούλου, ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος, η ακτιβίστρια Ηλέκτρα Ρώμη Δόχτση και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Τσακούμης, εξηγούν γιατί θέλησαν να ασχοληθούν με τα κοινά.

Πέντε κάτοικοι της πόλης που αποφάσισαν να θέσουν υποψηφιότητα για πρώτη φορά στον Δήμο Αθηναίων, μιλούν για ζητήματα που μας αφορούν όλους. Ο chef Βασίλης Καλλίδης, η αρχιτέκτονας Τζίνα Σωτηροπούλου, ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος, η ακτιβίστρια Ηλέκτρα Ρώμη Δόχτση και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Τσακούμης είναι οι γείτονες της διπλανής πόρτας που θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά.

Βασίλης Καλλίδης

Όλο το πρότζεκτ της υποψηφιότητας μοιάζει στα μάτια μου σαν μία ακόμα «περιπέτεια» εξερεύνησης μέσα στην καθημερινότητα.

Ο chef Βασίλης Καλλίδης είναι υποψήφιος με την παράταξη «Αθήνα Ψηλά». 

Γιατί τώρα υποψήφιος και γιατί με τον συγκεκριμένο συνδυασμό;

Εδώ και πολλά χρόνια λέω δημόσια πώς θέλω να βοηθήσω κάπως την Αθήνα. Η δίοδος που βρήκα για να το κάνω ήταν μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η πολύτιμη φίλη μου Όλγα Βησσαράκη με έπεισε πως μπορώ να το κάνω. Η γνωριμία μου με τον δήμαρχο της Αθήνας Κώστα Μπακογιάννη με κινητοποίησε. Βλέπω ότι η Αθήνα γίνεται συνεχώς καλύτερη – από μια εξωτική πρωτεύουσα του νότου έχει καταλήξει να είναι ένας από τους κορυφαίους διεθνείς προορισμούς. Το πιστεύω ακράδαντα αυτό.

Τι θεωρείς ότι έχεις να προσφέρεις με την υποψηφιότητά σου;

Όπως έχω πει και αλλού, και δεν το λέω παπαγαλίστικα, πιστεύω πώς η γαστρονομία, ως φορέας πολιτισμού, είναι ένα από τα πολυτιμότερα εργαλεία της τουριστικής βιομηχανίας. Με τη βοήθεια μιας ομάδας δημιουργικών ανθρώπων μπορούμε να συμβάλλουμε στην ανάδειξή της.

Πώς σχεδιάζεις να βρεις τη χρυσή τομή ανάμεσα στις επαγγελματικές σου υποχρεώσεις και την ενασχόληση με τα κοινά;

Όλο το πρότζεκτ της υποψηφιότητας μοιάζει στα μάτια μου σαν μία ακόμα «περιπέτεια» εξερεύνησης μέσα στην καθημερινότητα. Το άγνωστο αποτελεί πάντα πρόκληση για μένα οπότε φαντάζομαι ότι όπως τα καταφέρνω τόσα χρόνια με τα επαγγελματικά μου, έτσι και τώρα θα βρω μία ισορροπία.

Σε ποιους τομείς θα ήθελες να αξιοποιηθείς;

Θα ήθελα ιδανικά εφόσον εκλεγώ να ασχοληθώ ιδανικά με οτιδήποτε αφορά στην προβολή της παραδοσιακής αθηναϊκής κουζίνας, πρέπει ο επισκέπτης να δει οπωσδήποτε κάποια σημεία της πόλης που συνήθως δεν είναι τόσο γνωστά. Πιστεύω επίσης πώς πρέπει κάποια στιγμή η γνήσια αθηναϊκή ταβέρνα με τη λαϊκή της μαγειρική να προμοταριστεί ως πυλώνας της αστικής γαστρονομίας.

Το στεγαστικό θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο. Θα πρέπει ο Δήμος Αθηναίων να λάβει μέτρα για τη βραχυχρόνια μίσθωση; 

Πρέπει να προβλεφθούν μέτρα ώστε η Αθήνα να είναι ακόμα πιο βιώσιμη για τους ίδιους τους κατοίκους.

Ο Δήμος της Αθήνας έχει δώσει αρκετά εκατομμύρια σε απευθείας αναθέσεις – και μάλιστα όχι σε έργα που θα περιγράφονταν ως «κατεπείγοντα». Ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό;

Έχω αποφασίσει να μην πάρω κάποια θέση για ό,τι έχει γίνει μέχρι στιγμής. Οπότε για οτιδήποτε αφορά στο προγενέστερο έργο του Δήμου Αθηναίων θα σας παρότρυνα να απευθυνθείτε στους αρμόδιους.

Τζίνα Σωτηροπούλου

Μ’ ενδιαφέρει να συμβάλλω στη δημιουργία μιας πόλης περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμης και ανθεκτικής.

Η αρχιτέκτονας Τζίνα Σωτηροπούλου είναι υποψήφια με τον συνδυασμό της Ανοιχτής Πόλης.

Γιατί τώρα υποψήφια και γιατί με τον συγκεκριμένο συνδυασμό;

Πρώτη φορά τώρα, γιατί ειλικρινά έχω τσαντιστεί με όλα αυτά που συμβαίνουν στην Αθήνα. Η πόλη είναι υπό κατάρρευση. Κουράστηκα με την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, την αδιαφάνεια, τη μη αποτελεσματική διαχείριση. Κουράστηκα οι προτεραιότητές μας να είναι ο Μεγάλος Περίπατος και όχι οι υποδομές: από τα λειτουργικά δίκτυα ομβρίων υδάτων και τη βιώσιμη κινητικότητα μέχρι την κοινωνική κατοικία, τους παιδικούς σταθμούς, τα ιατρεία, τις βιβλιοθήκες και τις πράσινες διαδρομές στις γειτονιές.

Γιατί να μην επενδύσουμε σε μια δημοκρατικότερη διακυβέρνηση στον δημόσιο χώρο αντί να αφήνουμε να σπαταλιούνται τεράστια ποσά σε έργα βιτρίνας; Γιατί να μην αφήσουμε τους κατοίκους να θέσουν τις προτεραιότητες τους, να επιλέξουν τις ανάγκες τους και να γνωρίζουν πού και με ποιον τρόπο διατίθενται οι πόροι του Δήμου; Γιατί όχι ένας συμμετοχικός προϋπολογισμός, ο οποίος συνδιαμοφώνεται από όλους σε ετήσια βάση, εμπλέκει τους δημότες και όχι απλά επικυρώνεται από τα Συμβούλια; Ποιος ξέρει καλύτερα αν όχι τα επτά μικρά δημοτικά συμβούλια, της κάθε Kοινότητας που συνθέτουν ολόκληρο τον Δήμο της Αθήνας;

Αποφάσισα λοιπόν να συμμετέχω πιο ενεργά για να σμιλεύσουμε όλοι μαζί μια πόλη ανθρώπινη, προσβάσιμη σε όλους, συνεργατική, συμμετοχική, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, πράσινη, ασφαλή, λειτουργική, καθαρή, αλληλέγγυα. Μια Ανοιχτή Πόλη που θα κάνει τους κατοίκους της να χαμογελούν. Αισιόδοξη και συμπεριληπτική. Που θα ασχολείται κυρίως με τα μικρά, με αυτά που όντως απασχολούν τους κατοίκους της Αθήνας. Θα αφήσουμε τα μεγαλεπήβολα σχέδια για αργότερα, για όταν φτιάξουμε τα μικρά.

Αποδέχτηκα την πρόσκληση της Ανοιχτής Πόλης γιατί είναι ένας συνδυασμός με ιστορία. Ιδρύθηκε το 2006, συνεργάζεται με κινήματα πολιτών στις γειτονιές, είναι ανοιχτή σε κάθε ενεργό πολίτη που θέλει να συμμετέχει σε μια κοινή προσπάθεια για την προώθηση σύγχρονων ριζοσπαστικών λύσεων στα προβλήματα της Αθήνας και λειτουργεί από μόνη της συλλογικά. Είμαστε μια ομάδα και ο επικεφαλής μας, Κώστας Ζαχαριάδης, είναι ένας από εμάς, ένας από εσάς.

Τι θεωρείς ότι έχεις να προσφέρεις με την υποψηφιότητά σου;

Διατηρώ αρχιτεκτονικό γραφείο από το 2003 στο κέντρο, παράλληλα αρθρογραφώ για θέματα αρχιτεκτονικής, πόλης και πολιτισμού, ζω στη Νεάπολη Εξαρχείων και αγαπώ πολύ την Αθήνα. Περπατάω την Αθήνα. Γνωρίζω καλά και την Αθήνα λοιπόν και τα της πόλης, και λόγω επαγγελματικής ιδιότητας. Θεωρώ ότι η τριβή μου με την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία μου δίνει τα εφόδια εκείνα που μου επιτρέπουν να βλέπω καθαρά και να ιεραρχώ τις ανάγκες του αστικού ιστού. Είμαι μαχητική, διεκδικώ και δε φοβάμαι να πω την άποψή μου ακόμα και αν πρόκειται να έρθω σε ρήξη με ανθρώπους και καταστάσεις.

Σας προτρέπω να διαβάσετε τις Εξεγερμένες πόλεις του David Harvey που μιλούν για την επανάσταση στην πόλη, προτάσσοντας το αναθεωρημένο δικαίωμα στην πόλη του Henri Lefebvre. Ποιος καθορίζει την ποιότητα και την οργάνωση της καθημερινής μας ζωής; Οι επενδυτές και οι υπεργολάβοι, οι τουρίστες ή οι κάτοικοι; Θέλω να συμβάλλω στη δημιουργία πιο κοινωνικά δίκαιων και φιλικών προς το περιβάλλον τρόπων με τους οποίους οι πόλεις μπορούν να αναδιοργανωθούν. Θέλω όλες οι γειτονιές να αντιμετωπίζονται ισότιμα. Να υπάρχει χωρική και κοινωνική ισότητα.

Και βέβαια, είμαι αισιόδοξη. Βλέπω την καλή πλευρά των πραγμάτων. Την ομορφιά της πόλης. Η πόλη είναι ένα σύμπλεγμα συμβόλων, ένας καμβάς καθημερινών εμπειριών. Ξεφυλλίσετε το εξαιρετικό βιβλίο Σκιτσάροντας αστικότητες στη Μεσόγειο του Κωστή Χατζημιχάλη (εκδ. Νήσος). Εκεί ανατρέχω κάθε φορά που αναζητώ την ομορφιά της αστικότητας.

Πώς σχεδιάζεις να βρεις τη χρυσή τομή ανάμεσα στις επαγγελματικές σου υποχρεώσεις και την ενασχόληση με τα κοινά;

Η Αθήνα είναι συνυφασμένη με την καθημερινότητά μου. Και οι προκλήσεις που έρχονται με την ενασχόλησή μου στον Δήμο, είναι κάπως σαν προέκταση των καθημερινών μου υποχρεώσεων ως ενεργός πολίτης. Άλλωστε, η πόλη, το περιβάλλον, η αρχιτεκτονική, ο δημόσιος χώρος είναι θέματα με τα οποία συνδιαλέγομαι καθημερινά και στη δουλειά μου. Είναι πολύ εύκολο για μένα να συνδυάσω τις επαγγελματικές μου υποχρεώσεις με τον Δήμο.

Σε ποιους τομείς θα ήθελες να αξιοποιηθείς;

Μ’ ενδιαφέρει να συμβάλλω στη δημιουργία μιας πόλης περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμης και ανθεκτικής. Με ενδιαφέρει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που έχει να κάνει με θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, χρήσεις γης, πολεοδομικές μελέτες και παρεμβάσεις, αναπλάσεις κτλ. Θέματα που έχουν να κάνουν με την περιβαλλοντική, αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των δημόσιων χώρων, με έμφαση στις υποδομές που θα τη θωρακίσουν απέναντι στην κλιματική κρίση και όχι μόνο, στο πράσινο και στη δημιουργία ποδηλατοδρόμων, στα λειτουργικά πεζοδρόμια και στον αστικό εξοπλισμό, στο ελάχιστο ενεργειακό αποτύπωμα, στη σωστή διαχείριση των απορριμάτων και στην ανακύκλωση, στα πιλοτικά προγράμματα συμμετοχικού σχεδιασμού που προτείνει η Ανοιχτή Πόλη με την εμπλοκή αρχιτεκτονικών ομάδων, κατοίκων και
φορέων στις 7 Κοινότητες του Δήμου.

Όπως η διαμόρφωση των χώρων που θα προκύψουν από την υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών στην 4η Δημοτική Κοινότητα και η ανάπλαση της παρόχθιας ζώνης του ρέματος Ποδονίφτη, με ελεύθερους χώρους για τους κατοίκους στην 5η Δημοτική Κοινότητα. Θέματα που γνωρίζω.

Εμείς, ως Ανοιχτή Πόλη αναζητούμε τη χρυσή τομή και στην Αθήνα. Οι δρόμοι, τα κτίρια, τα οικοδομικά τετράγωνα, τα δέντρα είναι στοιχεία τα οποία συνθέτουν ολόκληρη την πόλη. Ο τρόπος όμως σύνθεσης μεταξύ τους, οι κλίμακες, οι ταχύτητες, ο ρυθμός, η εναλλαγή, η διαφοροποίηση, το χρώμα, το φως, η ένταση αλλά και η μνήμη, οι εμπειρίες, οι σχέσεις αλληλεπίδρασης των κατοίκων είναι τα συστατικά εκείνα που τελικά προσδίδουν σ’αυτούς τους αστικούς συντελεστές –όπως αναφέρει και ο αρχιτέκτονας Άλντο Ρόσσι στην Αρχιτεκτονική της πόλης– τη ζωντάνια, στοιχείο καταλυτικό για τη ζωή σε μια πόλη. Η Αθήνα πρέπει να βρει τη χρυσή τομή και θα τη βρει αν βγει στον Δήμο της Αθήνας η Ανοιχτή Πόλη.

To στεγαστικό θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο. Θα πρέπει ο Δήμος Αθηναίων να λάβει μέτρα για τη βραχυχρόνια μίσθωση; 

Το πρόγραμμα της Ανοιχτής Πόλης περιλαμβάνει ένα ολιστικό σχέδιο για την κοινωνική βιωσιμότητα της πόλης. Σ’ αυτό περιλαμβάνεται η Ίδρυση Δημοτικού Φορέα Στεγαστικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης μέσω της προστασία της κατοικίας και την ανάπτυξη δημοτικής κοινωνικής και οικονομικά προσιτής κατοικίας. Θέλουμε μέσω δημοσίων επενδύσεων η κατοικία να επαναπροσδιοριστεί ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως κερδοσκοπικό προϊόν.

Σαφώς χρειάζεται εφαρμογή ρυθμιστικού πλαισίου στη βραχυχρόνια μίσθωση. Απαιτούμε λοιπόν την άμεση έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, όπως αυτή προβλέπεται στο νόμο 4472/2017, με βάση την οποία μπορούν να επιβληθούν περιορισμοί (μέχρι δύο ακίνητα ανά ΑΦΜ κάθε φυσικού προσώπου, μίσθωση με χρονικό όριο τις 90 ημέρες) και διεκδικούμε απαγόρευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στα νομικά πρόσωπα.

Δημιουργούμε ταυτόχρονα Παρατηρητήριο Κατοικίας και Αστικού Χώρου για την καταγραφή ανοιχτών χωρικών δεδομένων αναφορικά με την κατοικία και τις χρήσεις γης για την τεκμηρίωση των όποιων παρεμβάσεων. Και βέβαια, για να κερδίσουμε το στοίχημα της από-τουριστικοποίησης του κέντρου και να δοθεί η Αθήνα κυρίως στους κατοίκους της, χρειαζόμαστε ένα άλλο αναπτυξιακό μοντέλο: εξισορρόπησης του τουρισμού με άλλες λειτουργίες της πόλης. Πώς θα το πετύχουμε αυτό; Ενισχύοντας τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία αλλά και παραδοσιακές δραστηριότητες που τείνουν να εξαφανιστούν όπως εργαστήρια υποδηματοποιίας, αργυροχρυσοχοΐας κτλ.. Επενδύοντας σε ένα συνεκτικό πρόγραμμα πολιτισμού και δημιουργικής οικονομίας. Η Βαρκελώνη κατάφερε και έβαλε φραγμούς στη βραχυχρόνια μίσθωση, με την ενεργή υποστήριξη της δημάρχου της Άντα Κολάου, εμείς γιατί όχι;

Κώστας Λαγουβάρδος

Λόγω αντικειμένου θα με ενδιέφεραν περισσότερο τα θέματα της κλιματικής προσαρμογής και της πολιτικής προστασίας.

Ο Κώστας Λαγουβάρδος, φυσικός-μετεωρολόγος, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό της Ανοιχτής Πόλης. 

Γιατί τώρα υποψήφιος και γιατί με τον συγκεκριμένο συνδυασμό;

Μεγαλώνοντας και ωριμάζοντας επαγγελματικά διαπιστώνεις κάποια στιγμή ότι μπορείς με βάση τη γνώση και την εμπειρία που έχεις αποκτήσει να προσφέρεις κάτι στη λειτουργία της πόλης σου. Για το λόγο αυτό αποφάσισα να είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων.

Γιατί με τον συνδυασμό αυτό; Θεωρώ ότι οι θέσεις της Ανοιχτής Πόλης, όπως έχουν διατυπωθεί και τα προηγούμενα χρόνια αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου από τον Κώστα Ζαχαριάδη και τους συνυποψήφιους μου, είναι πιο κοντά σε αυτό που θεωρώ το βέλτιστο για τη λειτουργία μιας πόλης και την υποστήριξη της καθημερινότητας των κατοίκων της.

Τι θεωρείς ότι έχεις να προσφέρεις με την υποψηφιότητά σου;

Οι μεγάλες πόλεις πρέπει να γίνουν ανθεκτικές. Αντιμετωπίζουν ήδη και θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα στο μέλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής, τόσο από τις υψηλές θερμοκρασίες και τους καύσωνες όσο και από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Η δική μου ειδικότητα, ερευνητής μετεωρολόγος με εξειδίκευση τα τελευταία 30 χρόνια στη μελέτη, κατανόηση και πρόγνωση των έντονων καιρικών φαινομένων και στην κατάρτιση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, νομίζω ότι μπορεί να συνεισφέρει στην καλύτερη λειτουργία της πόλης και πρωτίστως στη βελτίωση της προστασίας της ζωής και της περιουσίας των δημοτών και επισκεπτών της πόλης μας.

Πώς σχεδιάζεις να βρεις τη χρυσή τομή ανάμεσα στις επαγγελματικές σου υποχρεώσεις και την ενασχόληση με τα κοινά;

Είναι αλήθεια ότι η επαγγελματική μου δραστηριότητα πιέζει πολύ χρονικά. Επειδή όμως θα ήθελα να αξιοποιήσω την επαγγελματική μου γνώση και εμπειρία προς όφελος του Δήμου, νομίζω ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να μπορέσουν να υλοποιούνται παράλληλα οι δύο δράσεις, χωρίς η μία να δυσκολεύει την άλλη. Πέραν αυτών όμως, πιστεύω ότι οι υπεύθυνοι πολίτες, κάποια στιγμή της παραγωγικής ζωής τους θα πρέπει να αφιερώνουν χρόνο για τα κοινά της πόλης τους.

Σε ποιους τομείς θα ήθελες να αξιοποιηθείς;

Λόγω αντικειμένου θα με ενδιέφεραν περισσότερο τα θέματα της κλιματικής προσαρμογής και της πολιτικής προστασίας. Όπως είπα και σε προηγούμενη ερώτηση οι μεγάλες πόλεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτες και ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι είναι να δημιουργήσουμε δομές και υπηρεσίες που θα ενημερώνουν για οτιδήποτε έντονο μπορεί να επηρεάσει την πόλη και τους κατοίκους της. Δυστυχώς, οι πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία και σε μεγάλες πόλεις όπως ο Βόλος, έδειξε την ένδεια σε σωστή ενημέρωση και προετοιμασία.

Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε χαμηλού κόστους εξοπλισμό και να αναπτύξουμε έξυπνες υπηρεσίες οι οποίες θα ενημερώνουν τους πολίτες εγκαίρως. Σκοπός όλων μας είναι να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών και να βελτιώσουμε την καθημερινότητά τους και νομίζω ότι σε αυτή τη μεγάλη και συλλογική προσπάθεια μπορώ να συνεισφέρω με τη δική μου γνώση και εμπειρία.

Το στεγαστικό θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο. Θα πρέπει ο Δήμος Αθηναίων να λάβει μέτρα για τη βραχυχρόνια μίσθωση; 

Δεν είμαι ειδικός για το θέμα, παρόλο αυτά ήθελα να τονίσω ότι στα θέματα της λειτουργίας της πόλης και ειδικότερα της στέγασης, θα πρέπει οι δήμοι να έχουν μεγαλύτερο ρόλο στον σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών. Ταυτόχρονα πρέπει να θεσπιστούν κανόνες λειτουργίας, ακολουθώντας το καλό παράδειγμα άλλων μεγάλων πόλεων με ισχυρό τουριστικό αποτύπωμα, όπως αυτών της Ιβηρικής.

Ηλέκτρα Ρώμη Δόχτση

Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων με αποτελεσματικότητα, αλλά και η εξωστρέφεια του δήμου τόσο στο εσωτερικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο είναι τομείς με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Η Ηλέκτρα Ρώμη Δόχτση, ακτιβίστρια γύρω από τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙΑ+, είναι υποψήφια με τον συνδυασμό Αθήνα Τώρα.

Γιατί τώρα υποψήφια και γιατί με τον συγκεκριμένο συνδυασμό;

Θεωρώ πως ένας λόγος ύπαρξης των πολιτικών οντοτήτων, είτε είναι κόμματα, είτε συλλογικές συμπράξεις πολιτών, είτε απλά πολιτικοποιημένα άτομα είναι η συμμετοχή στις εκλογές για να μπορέσει θεσμικά να αλλάξει το status quo. Ενώ λοιπόν είμαι ενεργή κάποια χρόνια, υπήρχε θέληση και πλατφόρμα για τις προηγούμενες εθνικές εκλογές, το παράλογο νομικό πλαίσιο για τις ηλικιακές προϋποθέσεις στάθηκε εμπόδιο. Επομένως τώρα με τον Χάρη Δούκα και την παράταξη «Αθήνα Τώρα» γιατί η Αθήνα μας χρειάζεται αλλαγές άμεσα, μέσα από έναν βαθειά πράσινο μετασχηματισμό έτσι ώστε οι ζωές μας να γίνουν καλύτερες, να θωρακιστούν απέναντι στην κλιματική κρίση και να έρθουν πιο κοντά στα Ευρωπαϊκά πρότυπα.

Τι θεωρείς ότι έχεις να προσφέρεις με την υποψηφιότητά σου;

Ένα χαρακτηριστικό που έχουμε τα τρανς άτομα είναι πως έχουμε τρομερή στοχοπροσήλωση, ακριβώς επειδή θέλουμε να είμαστε οι εαυτοί μας κόντρα σε όποιες αντιστάσεις και αντιδράσεις. Έτσι θέλω να αγωνιστώ αλλά και να δουλέψω για αλλά και με την τοπική κοινωνία σε όλους τους τομείς. Είτε αυτό έχει να κάνει με μια πιο πράσινη και καθαρή Αθήνα, είτε με την ασφάλεια στις γειτονιές και τις πλατείες, αλλά ακόμα περισσότερο για τα άτομα που έχουν περισσότερο ανάγκη από βοήθεια, όπως οι άστεγοι, οι μετανάστες ή οι χρήστες ουσιών.

Πώς σχεδιάζεις να βρεις τη χρυσή τομή ανάμεσα στις επαγγελματικές σου υποχρεώσεις και την ενασχόληση με τα κοινά;
Μιλάμε για ένα λειτούργημα στο οποίο η ίδια η κοινωνία επιλέγει να βάλει κάποια άτομα που θεωρεί άξια και ικανά. Επομένως η δημοτική δραστηριοποίηση μετά την εκλογή μπαίνει σε πρώτη προτεραιότητα προκειμένου να υπηρετήσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την τεράστια τιμή που θα μου έχουν κάνει οι δημότες της Αθήνας. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάψω να είμαι άνθρωπος ή ότι όλοι οι υπόλοιποι τομείς της ζωής μου δεν θα έχουν σημασία. Να το πω όμως απλά, δεν σκοπεύω να είμαι διακοσμητική και η υποψηφιότητά μου δεν είναι ούτε συμβολική ούτε ευκαιριακή.

Σε ποιους τομείς θα ήθελες να αξιοποιηθείς;

Μια από της θέσεις μας ως «Αθήνα Τώρα» είναι η ενεργοποίηση της λειτουργίας της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων, η οποία παρά τη θεσμοθέτησή της παραμένει ανενεργή. Σε αυτή την επιτροπή προτίθεμαι να δραστηριοποιηθώ ενεργά, όμως δε μένω εκεί. Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων με αποτελεσματικότητα, αλλά και η εξωστρέφεια του δήμου τόσο στο εσωτερικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο είναι τομείς με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Άλλωστε αν δεν έρθουμε εμείς σε επαφή με άλλους δήμους, δίκτυα, οργανισμούς και κινήσεις πολιτών, δε θα μπορέσουμε ούτε να μάθουμε και να ανταλλάξουμε καλές πρακτικές, ούτε και να έρθουμε πιο κοντά με τους δημότες, τους οποίους και εκπροσωπούμε.

To στεγαστικό θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο. Θα πρέπει ο Δήμος Αθηναίων να λάβει μέτρα για τη βραχυχρόνια μίσθωση; 

Υπάρχουν δύο μεγάλα μέτρα που μπορούν να παρθούν έτσι ώστε το στεγαστικό πρόβλημα που υπάρχει να εξομαλυνθεί. Πρώτον, να μετατραπούν αχρησιμοποίητα κτίρια σε κοινωνικές κατοικίες για τις οποίες έπειτα θα δοθούν κίνητρα σε νέα άτομα ή ζευγάρια και μόνιμους κατοίκους να επιστρέψουν σε γειτονιές του κέντρου της πόλης. Δεύτερον, είναι το σχέδιο και τα μέτρα που θα λάβουμε απέναντι στην υπέρμετρη τουριστικοποίηση λόγω των διαδικτυακών πλατφορμών.

Δεν μπορεί 12.000 διαμερίσματα σε όλη την Αθήνα να έχουν αποκλειστικά τουριστική εκμετάλλευση ή ολόκληρες γειτονιές -όπως το Κουκάκι- να έχουν μετατραπεί σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο. Φυσικά, το κέρδος είναι θεμιτό μέσω υγιούς επιχειρηματικότητας, αλλά κάτω από κανόνες που θα τεθούν σε ισχύ για όλους. Σκοπεύουμε λοιπόν να συνεργαστούμε με τις ίδιες τις πλατφόρμες, ταυτόχρονα να προσδιορίσουμε τη φέρουσα τουριστική ικανότητα ώστε η κατανομή να είναι ομοιόμορφη σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα και στη συνέχεια να μπορέσουμε να θέσουμε περιορισμούς τόσο χρονικούς όσο και στον αριθμό των ενοικιαζόμενων καταλυμάτων.

Δημήτρης Τσακούμης

Μετά από χρόνια που εκφράζω δημόσια άποψη για τα κοινά, αισθάνθηκα ότι είχε έρθει η ώρα να ενηλικιωθώ κοινωνικά και να ασχοληθώ πιο ουσιαστικά, αναζητώντας τις λύσεις στα προβλήματα της πόλης μου.

Ο Δημήτρης Τσακούμης, επιχειρηματίας και συνιδρυτής εταιρείας δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας, είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό Αθήνα Ψηλά. 

Γιατί τώρα υποψήφιος και γιατί με τον συγκεκριμένο συνδυασμό;

Η αλήθεια είναι ότι δεν το είχα ποτέ ονειρευτεί ούτε ήταν κατά διάνοια φιλοδοξία μου. Εκεί στα τέλη Ιουλίου, δέχτηκα ξαφνικά από τον Κώστα Μπακογιάννη την πρόταση να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιό του ως ένας ακόμη δραστήριος Αθηναίος, ο οποίος εδώ κατοικώ (στον Λυκαβηττό), εδώ έχω την επιχείρησή μου, εδώ κινούμαι όλη μέρα, περπατώ την πόλη από άκρη σε άκρη και την παρατηρώ σαν να είμαι ρεπόρτερ (by the way, σπουδαίο λειτούργημα που εκλείπει).

Και παρατηρώ όχι μόνο τις ωραίες, τις ωραιοποιημένες ή τις εστέτ πλευρές της Αθήνας (όπως θα μπορούσε να μου προσάψει κάποιος που θα ρίξει μια πρόχειρη ματιά στον λογαριασμό μου στο Instagram), αλλά οτιδήποτε έχει να κάνει με τη μητρόπολη που θεωρώ σπίτι μου από 18 ετών: τι αλλάζει (προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο), τι χαλάει και οφείλει να φτιάξει, την κουλτούρα του δρόμου και πώς η πόλη την αγκαλιάζει ή κάποιους συνανθρώπους μας, τους οποίους σαν να μην τους χωράει ο κοινωνικός ιστός και οφείλουμε εμείς να τους δείξουμε με αγάπη ένα δρόμο. Δε φαίνονται προφανώς αυτές οι ανησυχίες στο προφίλ μου παρά σπάνια, όμως πίστεψέ με, με απασχολούν, καταναλώνω ώρες να τα σκέφτομαι. Και δεν ξέρω πώς, αλλά ο Δήμαρχος και οι άνθρωποί του το διαισθάνθηκαν και με πλησίασαν. Κατ’ αρχάς για να ακούσουν μια ανεξάρτητη και ανένταχτη δεύτερη γνώμη.

Τώρα, γιατί με αυτόν τον συνδυασμό, πέρα από τη συγκυρία που περιγράφω παραπάνω; Θα σου πω… Ο ρεαλισμός και ο πραγματισμός είναι μάλλον αυτά που μου έμειναν από τις σπουδές του Μηχανολόγου Μηχανικού, κι ας μην εξάσκησα ποτέ το επάγγελμα. Το μυαλό μου λειτουργεί πάντα με λύσεις, όχι με αψεγάδιαστες ουτοπίες -και να μυξοκλαίμε που δεν τις προσεγγίζουμε. Ο εκπληκτικός ρεαλισμός και η γαϊδουρινή επιμονή για έργο που χαρακτηρίζουν -κατά τη γνώμη μου- τον Κώστα Μπακογιάννη και τους ανθρώπους του, μας φέρνουν de facto κοντά και με εμπνέουν να συμμετέχω, όσο κι αν προφανώς δε θα συμφωνήσω με όλα. Δεν θεωρώ ότι είναι ο Μεσσίας. Δεν πρέπει να ψάχνουμε Μεσσίες έτσι κι αλλιώς. Διάθεση να αλλάξουν τα πράγματα οφείλουμε να αναζητούμε στους ανθρώπους που εκτίθενται στα κοινά.

Πώς σχεδιάζεις να βρεις τη χρυσή τομή ανάμεσα στις επαγγελματικές σου υποχρεώσεις και τον Δήμο Αθηναίων;

Δεν σου κρύβω ότι αρχικά, και πριν πω το ναι, με άγχωσε η προοπτική της υποψηφιότητας γιατί δεν είμαι «επαγγελματίας πολιτικός», κι έχω μια κανονική δουλειά να πηγαίνω κάθε πρωί και τόσες έγνοιες να με κρατούν ξύπνιο κάθε βράδυ. Όμως, μετά από χρόνια που εκφράζω δημόσια άποψη για τα κοινά, αισθάνθηκα ότι είχε έρθει η ώρα να ενηλικιωθώ κοινωνικά και να ασχοληθώ πιο ουσιαστικά, αναζητώντας, μαζί με άλλους συνοδοιπόρους, τις λύσεις στα προβλήματα της πόλης μου. Να πάρω την ευθύνη, αντί απλά να τη μεταθέτω, αν με καταλαβαίνεις.

Γνωρίζω ότι κάτι τέτοιο (ιδιαίτερα αν οι συμπολίτες μας, οι γείτονες όπως τους λέω, με στηρίξουν με τη δίκαιη ψήφο τους κι εκλεγώ) σημαίνει αυτόματα πολλά περισσότερα κουτάκια μπλοκαρισμένα στο ημερολόγιο του iPhone, ίσως κάποια έκτακτα ξενύχτια, αρκετές φορές που θα αφήσω στην άκρη εμένα για να ασχοληθώ με μας. Όμως, ως επιχειρηματίας έχω μάθει να πιστεύω στην εξέλιξη και στη με κάθε κόστος μετακίνηση έξω από το comfort zone. Ώστε να δοκιμάζουμε, καθένας από μας, τη συγκίνηση του καινούργιου, του σπουδαίου, του πραγματικά ωφέλιμου, το πως είναι να ζεις για την εξερεύνηση αντί να ζεις για την ασφάλεια. Ώρες πάντα υπάρχουν. Το πολύ-πολύ να κλείσω τα social media.

Σε ποιους τομείς θα ήθελες να αξιοποιηθείς;

Όπως είπα και πιο πάνω, δεν ονειρευόμουνα ποτέ μια θέση στο ψηφοδέλτιο, πόσο μάλλον να έχω ήδη σκεφτεί και που θέλω να αξιοποιηθώ -αν αξιοποιηθώ. Είμαι 46 ετών, έχω διπλώματα, εμπειρία, ιδέες, δεξιότητες κι έχω πολλές φορές αρθρογραφήσει (με επιτυχία και αντίκτυπο, τολμώ να πω) για θέματα Τέχνης & Πολιτισμού, Τουρισμού και σύγχρονης ανάπτυξης. Από την άλλη, ξέρω κι από καλά αβγά μάτια, οπότε ίσως σε κάποιο κοινωνικό μαγειρείο.

Το στεγαστικό θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο. Θα πρέπει ο Δήμος Αθηναίων να λάβει μέτρα για τη βραχυχρόνια μίσθωση; 

Θίγεις ένα θέμα που θεωρώ ότι είναι το νούμερο 1 αυτή τη στιγμή. Όχι μόνο γιατί όλοι οι φίλοι μου που είναι στο ενοίκιο, όπως κι εγώ, έχουμε τρομοκρατηθεί ότι θα μείνουμε στο δρόμο ή θα συγκατοικούμε πέντε-πέντε σε σπίτια μικρά και άθλια, αλλά και γιατί αν φύγουμε οι Αθηναίοι από τις γειτονιές μας, αυτή η πόλη δε θα είναι πια Αθήνα. Θα είναι κάτι άλλο, αχαρακτήριστο και κρίμα.

Ο Δήμος Αθηναίων, όπως σίγουρα γνωρίζεις, δεν έχει τη δικαιοδοσία να πάρει μέτρα με τον τρόπο που έχουμε ακούσει να το κάνουν άλλες πόλεις στο εξωτερικό, οι οποίες είναι οργανωμένες μητροπολιτικά και το κεντρικό κράτος τους δίνει το δικαίωμα να θέσουν απαγορεύσεις, πλαφόν, τουριστική πολιτική, κλπ. Τα παραπάνω, βέβαια, δεν αφαιρούν την ευθύνη του Δήμου να πιέσει αφόρητα την κυβέρνηση για λύσεις. Δηλαδή, αν μας έκοβαν σε όλους το νερό, θα λέγαμε «δεν είναι δουλειά μας, ρωτήστε την ΕΥΔΑΠ»;

Η άνευ όρων και άνευ κοινωνικής στρατηγικής αξιοποίηση των διαμερισμάτων της Αθήνας για βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά και γενικά η φούσκα των ενοικίων, όπως έχει διογκωθεί από επισκέπτες και επενδυτές, θα πρέπει να είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ριζικά και οριστικά ο επόμενος Δήμαρχος. Ήδη έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, φαίνεται ότι οι πολιτικοί έχουν πιάσει τη δυσαρέσκειά μας για το στεγαστικό πρόβλημα, και θα παρακολουθήσω με αγωνία (κατ’ αρχάς ως Αθηναίος νοικάρης), που θα πάει το πράγμα.

Ο Δήμος της Αθήνας έχει δώσει αρκετά εκατομμύρια σε απευθείας αναθέσεις – και μάλιστα όχι σε έργα που θα περιγράφονταν ως «κατεπείγοντα». Ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό;

Δεν έχω παρακολουθήσει προφανώς τα δημοτικά συμβούλια της προηγούμενης τετραετίας και δε γνωρίζω κάτω από ποιες συνθήκες διαμορφώθηκαν αυτές οι αποφάσεις. Από τη μία, τόσο η νομιμότητα όσο και η ηθική και η δικαιοσύνη είναι για μένα αρετές εξίσου αδιαπραγμάτευτες όταν κάποιος παίρνει αποφάσεις για δημόσια ζητήματα, δημόσια έργα, κλπ.

Από την άλλη, ξέρεις, χωρίς να αναφέρομαι σε όσα ειδικά αφορά η ερώτησή σου, τα οποία και παραδέχτηκα ότι δεν γνωρίζω από πρώτο χέρι, θεωρώ πιο ηθικό και ντόμπρο να προχωράνε ορισμένα έργα, αναλαμβάνοντας ο αρμόδιος την πολιτική ευθύνη, παρά να χρονίζουν με διαδικασίες που ναι μεν θεωρώ γενικά αναγκαίες για τη διαφύλαξη του δημοσίου χρήματος, όμως πολλές φορές εργαλειοποιούνται από συμφέροντα που δεν επιθυμούν να προχωρήσει τίποτα (τουλάχιστον όχι χωρίς να βάλουν οι ίδιοι το δάχτυλο στο μέλι). Επιλέγω, με λίγα λόγια, και νομιμότητα και ηθική, αλλά και έργο asap, αν απαντώ στην ερώτησή σου. Πώς το πετυχαίνει κανείς αυτό; Να το βρούμε. Ένας από τους βασικούς λόγους που θέτω υποψηφιότητα, είναι για να έχω αρμοδίως το δικαίωμα να ελέγχω γιατί κάτι γίνεται, όπως γίνεται. Και, αν εκλεγώ, δεν θα διστάσω να το κάνω.