iStock
ΒΓΕΣ ΕΞΩ

Μπίρες, burgers και βιβλία στην Πλατεία Μερκούρη στα Άνω Πετράλωνα

Ένα μικρό βιβλιοπωλείο, ένα μπαρ, μία pub και ένα street food είναι μερικά από τα ωραία που βρίσκεις στην πλατεία σήμα κατατεθέν των Άνω Πετραλώνων.

Ένας θεόρατος, υπέροχος σκύλος απολαμβάνει τη σκιά των δέντρων στην πλατεία Αμαλίας Μερκούρη. Οι ώρες κυλούν ήρεμα σε μία πλατεία που αποτελεί σημείο αναφοράς στα Άνω Πετραλώνα, μέχρι να έρθει το βράδυ που τα γύρω μαγαζιά θα γεμίσουν με κόσμο.

Είναι οι άνθρωποι πρωτίστως που διαμορφώνουν μια περιοχή αλλά δεν είναι οι μόνοι. Είναι τα φυτά, τα δέντρα, τα κατοικίδια που αποτελούν μέρος του κάθε μικρού οικοσυστήματος που το καθένα από αυτά συνθέτει μια πόλη. Κάνοντας ζουμ στον χάρτη, βλέπεις ότι γύρω από την πλατεία Μερκούρη έχει αναπτυχθεί μια γειτονιά που τα έχει όλα. Ένα μικρό βιβλιοπωλείο, ένα καφενείο, ένα μπαρ, ένα street food – η πιο πρόσφατη προσθήκη στην περιοχή.

Η αρχή γίνεται από το βιβλιοπωλείο Αμόνι (Ανταίου 2) που αποτελεί σήμα κατατεθέν για όσους βιβλιόφιλους κινούνται στα πέριξ του κέντρου. Στις δύο δεκαετίες που λειτουργεί, παρά το μικρό του μέγεθος, το βιβλιοπωλείο έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια δυναμική εξωστρέφειας, απαραίτητη σε κάθε γειτονιά.

Το βρίσκεις ακόμα στην ίδια θέση, παρόλο που δίνει τη δική του μάχη, όπως πολλές εστίες πολιτισμού και μικρές επιχειρήσεις, στον βωμό της μαζικότητας, του υπερτουρισμού και της αλόγιστης εξάπλωσης των καταστημάτων εστίασης. Αξίζει να περάσεις το κατώφλι του και να φύγεις με ένα βιβλίο στα χέρια σου, το οποίο μπορείς να ξεφυλλίσεις στη δροσιά της πλατείας.

Ένα από τα διαχρονικότερα στέκια της περιοχής είναι η Βραζιλιάνα (Αρκάδων 4) και όχι άδικα αφού εκτός του ότι μετράει πια πολλά χρόνια στη γειτονιά, διατηρεί μία χαλαρή διάθεση για όλες τις ώρες της ημέρας. Δε λείπουν όμως τα lives που διοργανώνονται σποραδικά, ενισχύοντας την ήδη παρεΐστικη ατμόσφαιρα.

Πλατεία Μερκούρη και Ραντεβού (Αρκάδων 8) πάνε μαζί. Για μπύρες και νόστιμο τσίμπημα σε αυτό το γωνιακό μαγαζί που τα βράδια σφίζει από κόσμο. Μπορεί να πετύχεις ακόμα και κάποιο νησιώτικο γλέντι.

Μια pub με μεγάλη ποικιλία σε craft μπύρες συναντάς στα Άνω Πετράλωνα. Στο The Dog’s Place (Ανταίου 3) συγκεντρώνονται 24 διαφορετικές μπίρες σε βρύση και σχεδόν 200 επιλογές σε μπουκάλι και κουτάκι. Τιμούν τις μικροζυθοποιίες από όλο τον κόσμο, δίνουν βήμα και στις ελληνικές, με ψαγμένες συνεργασίες και δε λείπουν οι εκπλήξεις, όπως τα μπιρό-κοκτέϊλ, για όσους αναζητούν κάτι δροσιστικό.

Hanky Panky

Νέα άφιξη στη γειτονιά αποτελεί το Hanky Panky (Δεινοχάρους 1), το νόστιμο εγχείρημα του σεφ Γρηγόρη Κίκη. Το μενού είναι συμπυκνωμένο με επτά γνώριμους σε όλους μας κωδικούς με επιλογές που ξεκινούν από το κλασικό cheeseburger (7,50 ευρώ) και γίνονται πιο πληθωρικές, μέχρι τηγανητό κοτόπουλο, πατάτες και hot dog.

Μπορεί όλη η δουλειά πίσω από το φαγητό να είναι υψηλού επιπέδου – όλες οι παρασκευές γίνονται στην κουζίνα, χρησιμοποιούν γάρο από μοσχάρι αντί αλατιού, κάνουν ζυμώσεις κτλ – αλλά ο σεφ θέλει να παραμείνει ένα φαγητό οικείο, νόστιμο και πάνω από όλα ανεπιτήδευτο.