ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Η ασπρόμαυρη Αθήνα της δεκαετίας του 1960

Σπάνιες εικόνες από την καθημερινότητα των κατοίκων της πρωτεύουσας μέσα από τον φακό του Bauer Sándor.

Η παλιά Αθήνα ανέκαθεν προκαλούσε μια νοσταλγία ακόμα και σε εμάς που μεγαλώσαμε στην ψηφιακή εποχή και την έχουμε δει μόνο μέσα από τις ασπρόμαυρες ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

Ο Ούγγρος φωτογράφος Bauer Sándor βρέθηκε στην Αθήνα κάποια στιγμή στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και μπόρεσε με σύμμαχο τον φακό της μηχανής του να αποτυπώσει στιγμές από την καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης. Μιας πόλης που και τότε όπως και σήμερα, βρισκόταν με το ένα πόδι στην Ανατολή και το άλλο στη Δύση, μιας πόλης που μετρούσε πολύ λιγότερους κατοίκους, αλλά έσφυζε από ζωή.

 

Φωτεινές επιγραφές σε κτίριο της οδού Δραγατσανίου. © FORTEPAN/Bauer Sándor
Νεαρές γυναίκες κοιτούν μια βιτρίνα με παπούτσια στο κέντρο της πόλης. © FORTEPAN/Bauer Sándor

Οι φωτογραφίες του Bauer Sándor αποτελούν πια καρτ ποστάλ μιας άλλης εποχής και μας υπενθυμίζουν πόσο έχει αλλάξει η Αθήνα, αλλά και πόσο ίδια έχει καταφέρει να μείνει.

Πλανόδιος φωτογράφος στην πλατεία Κλαυθμώνος το 1964. © FORTEPAN/Bauer Sándor
Τουρίστες ανεβαίνουν στην Ακρόπολη. © FORTEPAN/Bauer Sándor

Ο Bauer Sándor γεννήθηκε στην Ουγγαρία και ήταν μόλις 16 χρονών όταν έγινε μέλος της ένωσης φωτογράφων της χώρας του.

Τράβηξε πάνω από 200 φωτογραφίες που απεικόνιζαν την επανάσταση των Ούγγρων ενάντια στη Σοβιετική Ένωση, ενώ βρισκόταν στο ραδιομέγαρο της Βουδαπέστης όταν έπεσε το άγαλμα του Στάλιν.

«Όταν κάλυπτα ποδοσφαιρικούς αγώνες, δεν υπήρχε περίπτωση να απαθανατίσω τα γκολ», είχε δηλώσει ο ίδιος, καθώς τον τραβούσε το θέαμα και ξεχνούσε φωτογραφίσει.

Ο κομμωτής Ιωάννης Κοκκινάκης στο κομμωτήριο «Kosti & Taki» το οποίο ήταν μέσα στο ξενοδοχείο «Χίλτον». © FORTEPAN/Bauer Sándor
© FORTEPAN/Bauer Sándor