AP Photo
ΠΟΛΗ

Η Αθήνα είναι μία από τις πιο στρεσογόνες πόλεις του κόσμου

Ανατρέχουμε στις έρευνες που καταγράφουν συγκεκριμένα τα επίπεδα στρες των πόλεων και δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας.

Πώς μπορείς να προσδιορίσεις το επίπεδο άγχους που προκαλεί μια πόλη στους κατοίκους της; Το καλύτερο θα ήταν μάλλον να φτιάξεις πρώτα μια λίστα με όλα τα ιδιωτικά γραφεία ψυχολόγων που λειτουργούν σε αυτή την πόλη και να τα καλέσεις ένα προς ένα, συμπληρώνοντας ένα αρχείο καταγραφών με όλες τις περιπτώσεις ασθενών με αγχώδη διαταραχή και τις αιτίες που επικαλούνται τόσο οι ίδιοι όσο και οι θεραπευτές τους, αλλά επειδή αυτό μοιάζει με ένα μαραθώνιο έργο διατριβής, θα δούμε για αρχή τη μεγάλη εικόνα:

Το κόστος ζωής και η ανεργία, το ποσοστό πρασίνου, το μποτιλιάρισμα στους δρόμους, η συχνότητα στα περιστατικά βίας, το ποσοστό της κατά κεφαλήν αναλογίας πρασίνου, ακόμη και η συχνότητα της ηλιοφάνειας είναι παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχολογία σε καθημερινό επίπεδο, χωρίς να σημαίνει απαραίτητα ότι καταλαβαίνουμε την αιτία αυτή συνειδητά.

Συνήθως, έχουμε ένταση χωρίς να καταλαβαίνουμε τον λόγο, είτε βιαζόμαστε να προλάβουμε, ενώ μπορεί να μην έχουμε καν καθυστερήσει. Αναπόφευκτα, το περιβάλλον ρυθμίζει τους ρυθμούς μας, ακόμη και στο πλαίσιο μιας σύντομης επίσκεψης είτε ενός μεγαλύτερου ταξιδιού.

Με αυτό το σκεπτικό, έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς εξειδικευμένες λίστες κατάταξης με τα επίπεδα στρες των πόλεων παγκοσμίως, αλλά δεν υπάρχει κάποια επίσημο report οριζόντιας αποδοχής, όπως το World Happiness Report.Οι συγκεκριμένες λίστες προέρχονται κατά βάση από ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες είτε σχετίζονται με την ανθρώπινη υγεία ή με τομείς όπως της ασφάλισης και της κτηματομεσιτικής (κανείς δε θα ήθελε να επενδύσει χρήματα και χρόνο σε μια πόλη που είναι πνιγμένη στο άγχος).

Ένα παράδειγμα εταιρίας που προέβη σε ποσοτική έρευνα για τις περισσότερο στρεσογόνες πόλεις του κόσμου είναι η πρωτοπόρος στα οπτικά Lenstore με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο: συνυπολογίζοντας 13 παραμέτρους όπως τις ώρες εργασίας ανά κάτοικο, την ποιότητα αέρα, τα επίπεδα ηλιοφάνειας και τους δείκτες ανεργίας, συνέταξε την αναλυτική λίστα των πόλεων, με πρώτη να εμφανίζεται η Μπογκοτά, η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της Κολομβίας, κι αμέσως μετά –μαντέψτε!– η Αθήνα.

Ένας βασικός παράγοντας που συνέβαλε στην κατάταξη της ελληνικής πρωτεύουσας σε αυτή τη θέση, όπως εξηγεί το συνοδευτικό κείμενο, είναι η τρομερά χαμηλή ποιότητα και ποσότητα των χώρων πρασίνου.

Περισσότερο σύνθετη και διαδεδομένη στον διεθνή Τύπο ήταν η έρευνα που διεξήχθη το 2017 για λογαριασμό της Zipjet, κορυφαίας εταιρίας καθαρισμού με έδρα στη Μεγάλη Βρετανία.

Τα αποτελέσματα ήταν όχι τυχαία παρόμοια: η Αθήνα βρέθηκε στην 121η θέση από τις 150 (ακριβώς μετά τις Βρυξέλλες), αλλά 1η μεταξύ των πόλεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη λίστα και 3η μεταξύ των πόλεων της Γηραιάς Ηπείρου συνολικά, αμέσως μετά τη Μόσχα και την Κωνσταντινούπολη.

Καλή χρονιά, είπαμε;