Eurokinissi
ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Κώστας Σλούκας και ο δρόμος των επιλογών

Ολυμπιακός και αθλητής έκαναν τις επιλογές τους και πλέον μένει να δούμε ποιος και αν θα δικαιωθεί.

Ο Mike Ehrmantraut (Jonathan Banks) στον 5ο κύκλο του Better Call Saul προσπαθώντας να καθησυχάσει τον Jimmy McGill (Bob Odenkirk βεβαίως, βεβαίως), αποφάσισε να του μιλήσει πραγματιστικά, όταν κατάλαβε ότι τίποτα άλλο δεν μπορούσε να ακούσει.

«Κοίτα. Όλοι παίρνουμε αποφάσεις και αυτές οι αποφάσεις μας βάζουν σε έναν δρόμο. Μερικές φορές αυτές οι αποφάσεις μοιάζουν μικρές, αλλά σε βάζουν σε έναν δρόμο. Σκέφτεσαι ότι μπορείς να παραιτηθείς από αυτές, αλλά τελικά βρίσκεσαι πάλι πίσω τους. (…) Και τίποτα, τίποτα δεν μπορεί να γίνει για αυτό».

Έχει κάποια σχέση ο Κώστας Σλούκας και ο μπασκετικός Ολυμπιακός με το τηλεοπτικό σύμπαν των Gilligan και Gould; Αν εξαιρέσουμε την αναζήτηση της λεπτομέρειας στις δουλειές τους, μάλλον καμία. Ωστόσο, η απόφαση που πάρθηκε σήμερα από Έλληνα γκαρντ, μπορεί είτε να διαβαστεί με εκατέρωθεν ευχές και κατάρες, είτε απλά πραγματιστικά. Κι εμείς θα επιλέξουμε τον δεύτερο τρόπο.

Ένας κορυφαίος επαγγελματίας φάνηκε ουκ ολίγες φορές και σε ανύποπτα χρονικά σημεία τα τελευταία δύο χρόνια του συμβολαίου του δυσαρεστημένος για τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούνταν από τον «προϊστάμενό» του. Οι επιτυχίες ήταν εκεί και τα τρία χρόνια της δεύτερης θητείας Σλούκα στον Ολυμπιακό. Κάθε χρόνο του συμβολαίου του, τόσο ο ίδιος, όσο και η ομάδα του ήταν καλύτεροι. Αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο για τον ίδιο, για να εκφράσει τους προβληματισμούς του.

Ακόμα και στο απόγειο της τρίχρονης διαδρομής του, ο Σλούκας έδειχνε δημοσίως ότι δεν ήταν ευχαριστημένος. Και βεβαίως αυτό ήταν μια στρατηγική επιλογή. Θα μπορούσε όταν σκόραρε το μεγαλύτερο σουτ της καριέρας του (κόντρα στη Φενέρ, στο Game 3 των Playoffs) να μην ασχοληθεί με τον χρόνο συμμετοχής, αλλά με τη μυθική του εμφάνιση και το επόμενο παιχνίδι. Δεν το θέλησε και αυτή ήταν μια επιλογή που θα ερχόταν στο προσκήνιο με το συμβόλαιό του να λήγει. Το ίδιο έπραξε και με το πέρας της σεζόν, πάλι ανάμεσα στα πανηγύρια. 

Ο οργανισμός ως σύνολο (διοίκηση, προπονητής, φίλαθλοι) έδειξαν στον Σλούκα πόσο τον ήθελαν με την εξαιρετική πρόταση ανανέωσης και την επιμονή τους οι μεν, με τα συνθήματα τους οι δε. Παρ’όλα αυτά η ομάδα και ο προπονητής της δεν ήταν ποτέ διατεθειμένοι να διαταράξουν τις αρχές που διέπουν το σύλλογο από την ημέρα που ο Γιώργος Μπαρτζώκας επέστρεψε. Και φυσικά και αυτό ήταν μια στρατηγική επιλογή που ακολουθήθηκε τόσο μέσα στη χρονιά, όσο και στην post season. Τα παράπονα του Σλούκα δεν έγιναν άλλωστε γνωστά ξαφνικά στο 4ωρο πρώτο -και τελευταίο- ραντεβού του με τους αδερφούς Αγγελόπουλους.

Η επόμενη μέρα θα βρει τον Ολυμπιακό πληγωμένο, καθώς οι δύο σημαντικότεροι παίκτες του αποτελούν πια παρελθόν, και τον Σλούκα στα 33 του σε ένα νέο και άγνωστο (;) περιβάλλον. Αυτό όμως το ήξεραν αμφότεροι και με αυτό θα ζήσουν. Στο κάτω-κάτω είναι οι δικές τους επιλογές που τους έφεραν σε αυτό το σημείο και με αυτές θα πορευτούν. Μένει να δούμε ποιος θα δικαιωθεί.