GAME OF THRONES

Το τρέιλερ του ‘Game of Thrones’ επαναφέρει αγαπημένη θεωρία για την Arya

Η νεαρή Stark είναι έτοιμη να αντικρίσει τον θάνατο. Ξέρει καλύτερα απ' όλους όμως πως μπορεί να έχει πολλά πρόσωπα.

Το άνοιγμα του πρώτου full trailer του ‘Game of Thrones’ ήταν μάλλον και το πιο δυνατό του σημείο. Μια ματωμένη Arya προσπαθεί να βρει το θάρρος να βγει από την κρυψώνα της. Οι κοφτές της ανάσες συγχρονίζονται με τους παλμούς του δυσοίωνου μουσικού σκορ. Τα πόδια της τρέχουν αλλά νιώθεις ότι σε κάποιο επόμενο βήμαμπορεί να την προδώσουν.

Είχαμε χρόνια να δούμε τη φονική Σταρκαία τόσο φανερά τρομοκρατημένη.

Η πρώτη μας σκέψη πήγε αμέσως σε καταδίωξη των White Walkers. Το Winterfell θα πολιορκηθεί από τον στρατό του Night King και, κατά τα φαινόμενα, θα έχουμε επιτέλους την ευκαιρία να δούμε την Arya σε ευρεία μάχη αντί σε μία one-on-one σύγκρουση από αυτές που έχουμε πια συνηθίσει.

Ας σταθούμε για λίγο στο voiceover της όμως.

«Ξέρω τον θάνατο», λέει η κόρη του Ned Stark όσο οι σκηνές της παραπέμπουν στην προσπάθειά της να δραπετεύσει από το King’s Landing. «Έχει πολλά πρόσωπα. Ανυπομονώ να δω αυτό [το πρόσωπό του]». Στο σημείο εκείνο υψώνει ένα όπλο που δεν είναι το ξίφος της, Needle, ούτε κάποιο σπαθί των Stark. Φαίνεται να είναι κάποιο νέο όπλο από dragonglass (δρακόγυαλο/οψιδιανός).

Με τον Night King να έχει παρομοιαστεί με τον ίδιο τον θάνατο και το περιβάλλον γύρω από την Arya να είναι σίγουρα το Winterfell, η σίγουρη πρόβλεψη είναι πως η ηρωίδα αναφέρεται στον αρχηγό των White Walkers.

Υπάρχει όμως και μια άλλη θεωρία που, χωρίς να ακυρώνει ακριβώς το παραπάνω συμπέρασμα, παίρνει φόρα από την kill list της Arya και τα ονόματα που μένουν ακόμη γραμμένα σ’ αυτήν. Ήταν η επιλογή της ατάκας αυτής, ακόμα κι αν αφορά όντως τον Night King, ένας υπαινιγμός της παραγωγής για τον μεγάλο, πιο προσωπικό φόνο που θα μπορούσε να κάνει η Arya; Πολλοί φαν φαίνεται να το πιστεύουν.

Ο λόγος γίνεται για τη Cersei. Τον υψηλότερου προφίλ στόχο της Stark, μέχρι την τουλάχιστον την εμφάνιση των White Walkers.

Η δική μου πεποίθηση και πολλών αναγνωστών των βιβλίων για το τέλος της Cersei ήταν ότι θα πεθάνει από το χέρι του Jaime. Ας πάμε για λίγο στην 5η σεζόν και την προφητεία που άκουσε η νεαρή Cersei από τη Maggy the Frog. Παντρεύτηκε έναν βασιλιά (check) και έκανε τρία παιδιά ξανθά παιδιά που πέθαναν (check, check και check). Η νεότερη, πιο όμορφη βασίλισσα που θα της κλέψει όλα όσα αγαπάει τυπικά εκκρεμεί, αν και η Daenerys φέρει το τατουάζ στο μέτωπο.

Υπήρχε μία ακόμη φράση στην προφητεία των βιβλίων, ωστόσο, που αφαιρέθηκε από τη σειρά: «Και όταν τα δάκρυά σου θα έχουν στεγνώσει, ο valonquar θα τυλίξει τα χέρια του γύρω από τον λευκό λαιμό σου και θα σε πνίξει μέχρι θανάτου».

Η λέξη valonqar είναι βαλυριανή και σημαίνει ‘μικρός αδερφός’. Η αφαίρεση της συγκεκριμένης φράσης μας είχε αρχικά ξενίσει επειδή εξηγεί σε ένα μεγάλο μέρος την απέχθεια της Cersei για τον μικρότερο αδερφό της, Tyrion. Πέρα από το γεγονός ότι με τη γέννησή του πέθανε η μητέρα τους, έχει περάσει ολόκληρη τη ζωή της πιστεύοντας ότι ο Tyrion θα τη σκοτώσει. Πρακτικά όμως, είναι και ο Jaime μικρότερος αδερφός της, αφού βγήκε μετά από εκείνη κρατώντας της το πόδι. Αν ισχύει, λοιπόν, η δημοφιλής θεωρία ότι ο valonqar είναι ο Jamie, τότε είναι λογική η παράλειψη της σειράς. Μπορεί να μη θέλουν να προδώσουν μία τόσο δραματική εξέλιξη στο μη αναγνωστικό κοινό.

Μία ακόμη δική μου πεποίθηση ήταν πως εάν πρόκειται να τη σκοτώσει, τότε θα πεθάνει κι ο ίδιος. Τα παρακάτω αποσπάσματα των βιβλίων προοικονομούν ίσως το τέλος της πιο αλληλοεξαρτώμενης σχέσης του ‘GoT’:

He could not die. Cersei was waiting for him. She would have need of him”. (Jaime, ‘A Storm of Swords’)

I cannot die while Cersei lives, he told himself. We will die together as we were born together”. (Jaime, ‘A Storm of Swords’)

We will leave this world together, as we once came into it”. (Cersei, ‘A Feast for Crows’)

We came into this world together, Uncle. He would not go without me.” (Cersei, epilogue, ‘A Dance With Dragons’)

Ο Jaime όμως κατευθύνεται στον Βορρά για να ενωθεί με τις δυνάμεις του. Ο δισταγμός των Stark είναι δεδομένος, αλλά αποκλείεται να διώξουν τον μοναδικό απευθείας σύνδεσμο που έχουν με τη Cersei. Είναι ίσως ο βασικός λόγος που δεν θα τον σκοτώσουν επιτόπου. Οι πληροφορίες που μπορεί να τους δώσει παραείναι σημαντικές.

Υπάρχει ένα σενάριο όμως που λέει ότι αν χάσει τη ζωή του σε κάποια από τις μάχες που έπονται, η Arya θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το πρόσωπό του για να σκοτώσει τη Cersei. Είναι μία γκροτέσκα, μακάβρια λύση που θα εξυπηρετούσε και τη λίστα της Arya και την προφητεία των βιβλίων.

 

Μέχρι την επιστροφή της σειράς στις 14 Απριλίου στη Nova, αναζήτησε τις υπόλοιπες θεωρίες μας εδώ.

ΚΙ ΑΛΛΟ GAME OF THRONES:

Ξέρουμε τα τελευταία λόγια του Ned Stark και επισήμως
Γιατί το πλάνο της Cersei είναι καταδικασμένο να αποτύχει
Ξέρουμε πού διαδραματίζεται η 1η σκηνή της πρεμιέρας (και εγκρίνουμε)
Έχουμε το πρώτο μεγάλο σπόιλερ του 8ου κύκλου ‘Game of Thrones’
Ο στρατός των White Walkers μόλις έγινε ακόμη πιο δυνατός