
Ποιος είπε ότι δεν μπορείς να βρεις αθηναϊκό σουβλάκι στη Θεσσαλονίκη;
Σε μια εποχή που το εθνικό μας street food γίνεται συχνά προϊόν υπερβολής, αυτό το απλό, νόστιμο και προσεγμένο φαγητό είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να φας στον δρόμο.
- 21 ΜΑΙ 2025
Τρεις φίλοι, πολλή αγάπη για το φαγητό, ακόμη περισσότερα δοκιμασμένα σουβλάκια, και μία εμμονή με την ποιότητα. Έτσι ξεκινάει η ιστορία για το Αθηναϊκό, το νέο σουβλατζίδικο στη Θεσσαλονίκη που αποδεικνύει ότι το πιο απλό φαγητό μπορεί να γίνει εμπειρία.
Αν ρωτήσεις τους ιδιοκτήτες του, δεν θα σου μιλήσουν για επιχειρηματικά πλάνα ή στρατηγικά openings. Θα σου πουν ότι ξεκίνησαν επειδή αγαπούν το φαγητό. Γιατί είχαν δοκιμάσει δεκάδες σουβλάκια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ξεχώρισαν τα αγαπημένα τους και κάποια στιγμή αποφάσισαν ότι μπορούν να φτιάξουν το δικό τους χωρίς υπερβολές, χωρίς περιττά υλικά, χωρίς εκπτώσεις στην πρώτη ύλη.
Ο καθένας είχε τη δική του επαγγελματική πορεία αλλά η αγάπη του για το καλό φαγητό είναι κοινή. Ίσως γι’ αυτό ακριβώς μπήκαν στη διαδικασία να φτιάξουν κάτι που δεν μοιάζει με τίποτα απ’ όσα κυριαρχούν στην αγορά του γρήγορου φαγητού. Το Αθηναϊκό είναι μια αναβίωση της απλότητας, ένα σουβλάκι που σε κερδίζει από την πρώτη μπουκιά.
Δεν θα βρεις κέτσαπ, μουστάρδα-μαγιονέζα ή άλλες σος με φανταχτερά ονόματα. Γιατί πολύ απλά δεν χρειάζονται. Τα λαχανικά έρχονται κάθε πρωί από τον μανάβη της γειτονιάς, δεν μπαίνουν καν στο ψυγείο, και κόβονται κάθε δύο με τρεις ώρες, ώστε να διατηρούνται δροσερά και τραγανά.
Η ντομάτα έρχεται πάντα από Κρήτη, χωρίς εξαιρέσεις. Είναι αρωματική και ζουμερή, σταθερά νόστιμη. Το κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο, όπως και ο μαϊντανός. Προμηθεύονται τις πίτες τους από τον Χασιώτη, μία από τις παλαιότερες εταιρείες στον χώρο της παραδοσιακής πίτας και φροντίζουν να διατηρούν μία ισορροπία στο πόσο λαδωμένη είναι. Και φυσικά, δεν υπάρχει πατάτα.
Το κρέας είναι ο πρωταγωνιστής και έρχεται απευθείας νωπό από ελληνικές φάρμες: για το καλαμάκι επιλέγουν χοιρινό από φάρμα στην Πιερία, για το μπιφτέκι 100% κιμά black angus από τη Βέροια, ενώ για την πανσέτα – που είναι best seller – ο προμηθευτής τους στη Θεσσαλονίκη έχει φτιάξει ειδικό μηχάνημα για να την κόβει σε λεπτές φέτες.
Αν ξεπεράσεις την κλισέ διαμάχη σουβλάκι, καλαμάκι ή σάντουιτς, θα εστιάσεις σε ό,τι έχει πραγματικά ουσία. Τρεις κωδικοί (τυλιχτό και μερίδα) που βασίζονται στη συνέπεια της γεύσης και της ποιότητας και φυσικά στο μεράκι.
Γιατί το σουβλάκι – ας το πούμε έτσι το τυλιχτό για να συνεννοηθούμε – θέλει ποιοτικό κρέας, ζουμερή ντομάτα, φρεσκοκομμένο κρεμμύδι και μαϊντανό για να ισορροπεί την αψάδα. Εδώ, προσθέτουν γιαούρτι και πάπρικα και η γεύση απογειώνεται, ενώ όσοι αγαπούν τα καυτερά, έχουν την επιλογή της ψιλοκομμένης πιπεριάς.
Ο χρόνος αναμονής είναι πρακτικά όσο χρειάζεται για να ψηθεί το κρέας και η πίτα στο πλατό – και τα δύο δεν ξεπερνούν τα 7 λεπτά. Όσο περιμένεις μπορείς να απολαύσεις μία μπύρα και αν είστε δύο άτομα, να επιλέξετε μία Estrella Damm Inedit.
Μπορεί να ονομάζεται «Αθηναϊκό», αλλά το μαγαζί είναι κομμάτι της Θεσσαλονίκης. Και το κοινό δείχνει να το έχει πια αγκαλιάσει.
Όχι μόνο γιατί προσφέρει κάτι διαφορετικό, αλλά γιατί κάνει τα πράγματα τίμια και ουσιαστικά. Και σε μια εποχή που το σουβλάκι γίνεται συχνά προϊόν υπερβολής, αυτό το απλό, νόστιμο και προσεγμένο φαγητό είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να φας στον δρόμο.
ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΣΟΥΒΛΑΚΙ
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.