Nunun Dy/Pexels
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 κοινά τρόφιμα που μπορεί να είναι τοξικά

Πολλά είδη τροφίμων μπορούν να αναπτύξουν τοξίνες λόγω ακατάλληλης προετοιμασίας, αποθήκευσης ή μεθόδων μαγειρέματος.

Ορισμένα κοινά τρόφιμα που καταναλώνουμε μπορεί να είναι τοξικά υπό τις λάθος συνθήκες. Τα φυτά μπορεί να περιέχουν φυσικές ενώσεις που εξελίχθηκαν ως μέρος του αμυντικού τους μηχανισμού, καθιστώντας τοξικά φρούτα και λαχανικά, αν δεν τα διαχειριστούμε σωστά, τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα ήταν βρώσιμα.

Και πολλά άλλα είδη τροφίμων μπορούν να αναπτύξουν τοξίνες λόγω ακατάλληλης προετοιμασίας, αποθήκευσης ή μεθόδων μαγειρέματος. Ίσως, το πιο διαβόητο παράδειγμα τροφίμου υψηλού κινδύνου είναι η ιαπωνική λιχουδιά fugu, που περιέχει μια θανατηφόρα τοξίνη.

Το ψάρι μπορεί να παρασκευαστεί και να πωληθεί μόνο από ειδικά εκπαιδευμένους και αδειοδοτημένους σεφ που γνωρίζουν πώς να αφαιρούν τα δηλητηριώδη μέρη, καθιστώντας το ασφαλές για κατανάλωση σε αδειοδοτημένα καταστήματα. Εάν δεν χειριστεί ή καταναλωθεί σωστά, μπορεί να είναι θανατηφόρο.

Οι περισσότεροι από εμάς μπορεί να μην δοκιμάσουν ποτέ fugu στη ζωή τους, αλλά δεν είναι μόνο τα σπάνια πιάτα που μπορεί να είναι τοξικά — ορισμένα κοινά τρόφιμα μπορεί επίσης να ενέχουν σημαντικό κίνδυνο. Ακολουθεί μια λίστα με έξι κοινά τρόφιμα που μπορεί να αποδειχθούν τοξικά.

Κόκκινα φασόλια

Volodymyr Hryshchenko / Unsplash

Ποιος θα φανταζόταν ότι τα φασόλια έχουν μια σκοτεινή πλευρά; Αυτά τα κατά τα άλλα υγιεινά όσπρια περιέχουν υψηλά επίπεδα PHA, που είναι τοξική για τον άνθρωπο. Η κατανάλωση μόλις τεσσάρων φασολιών που δεν έχουν μαγειρευτεί καλά μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από δυσάρεστα συμπτώματα, όπως ναυτία, κοιλιακό άλγος, διάρροια και εμετό, που ενδέχεται να απαιτήσουν νοσηλεία.

Ο FDA συνιστά να μουλιάζετε τα φασόλια για τουλάχιστον πέντε ώρες και στη συνέχεια να τα βράζετε σε φρέσκο νερό για τουλάχιστον 30 λεπτά, ώστε να αφαιρεθούν και να καταστραφούν οι τοξίνες.

Και αν σκέφτεσαι να χρησιμοποιήσεις μια χύτρα αργού μαγειρέματος — μην το κάνεις. Μπορεί να μην φτάσει σε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες για να εξαλείψει την PHA, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία σου.

Πράσινες πατάτες

engin akyurt / Unsplash

Οι πατάτες είναι το τρίτο τρόφιμο σε κατανάλωση στον κόσμο μετά το ρύζι και το σιτάρι και κανονικά, είναι πολύ ασφαλείς για κατανάλωση.

Παρόλα αυτά, αν αποθηκευτούν σε ένα ζεστό, φωτεινό μέρος, οι κόνδυλοι το αναγνωρίζουν ως κατάλληλο μέρος για ανάπτυξη και προετοιμάζονται να βλαστήσουν. Αυτό αυξάνει την παραγωγή χλωροφύλλης, η οποία χρωματίζει σιγά-σιγά τη φλούδα και μέρος της σάρκας πράσινο.

Η χλωροφύλλη είναι ακίνδυνη, αλλά η παρουσία της υποδηλώνει ότι η πατάτα έχει επίσης αυξήσει την παραγωγή σολανίνης, που είναι τοξική. Αν καταναλωθεί σε επαρκή ποσότητα, η σολανίνη μπορεί να προκαλέσει ναυτία, πονοκεφάλους, νευρολογικά προβλήματα και ακόμη και να αποβεί θανατηφόρα. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει πάντα να αφαιρείς τα πράσινα μέρη της πατάτας ή να τις απορρίπτεις εντελώς.

Φύλλα ραβέντι

REGINE THOLEN / Unsplash

Το ραβέντι είναι ιδανικό για να το προσθέσεις σε πίτες, κέικ,  ζελέ και μαρμελάδες — αλλά μόνο αν χρησιμοποιήσεις το κοτσάνι. Τα φύλλα περιέχουν επικίνδυνα υψηλά επίπεδα οξαλικού οξέος (μια γνωστή τοξίνη).

Η κατανάλωση τους μπορεί να προκαλέσει μια πληθώρα προβλημάτων, όπως δυσκολίες στην αναπνοή, αίσθημα καύσης στο στόμα και τον λαιμό, ναυτία, εμετό, πέτρες στα νεφρά και σπασμούς.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, η κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε νεφρική ανεπάρκεια, κώμα και θάνατο. Επομένως, ενώ οι μίσχοι είναι ασφαλείς για κατανάλωση, φρόντισε να πετάξεις όλα τα φύλλα.

Cassava

Daniel Dan / Unsplash

Η cassava, γνωστή και ως yuca, αποτελεί σημαντική πηγή τροφής για περισσότερα από 800 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Ωστόσο, αυτή η αμυλούχα ρίζα μπορεί να είναι εξαιρετικά δηλητηριώδης. Τα φύλλα και οι βρώσιμες ρίζες περιέχουν κυανίδιο.

Εάν καταναλωθεί ωμή, μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση, οδηγώντας σε παράλυση, οργανική ανεπάρκεια, σπασμούς και θάνατο. Όταν προετοιμάζεται σωστά — συνήθως με ξεφλούδισμα, παρατεταμένο μούλιασμα και βρασμό — οι επικίνδυνες τοξίνες απομακρύνονται.

Ωστόσο, ένας γενικός κανόνας είναι να μην τρως ποτέ ωμή yuca και να είσαι βέβαιος ότι έχει προετοιμαστεί από κάποιον που είναι εξοικειωμένος με τις σωστές μεθόδους μαγειρέματος.

Καρπός σαμπούκου

Maddy Weiss / Unsplash

Οι μαγειρεμένοι καρποί σαμπούκου είναι ιδανικοί για την παρασκευή μαρμελάδων και σιροπιών.

Χρησιμοποιούνται επίσης εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική ως θεραπεία για το κρυολόγημα και τη γρίπη, και μέχρι σήμερα πωλούνται ως «ενισχυτικά του ανοσοποιητικού συστήματος» (αν και τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους είναι περιορισμένα). Ωστόσο, τα ωμά ή άγουρα μούρα σαμπούκου, καθώς και άλλα μέρη του δέντρου σαμπούκου, περιέχουν δηλητηριώδεις ουσίες που παράγουν κυανίδιο.

Ευτυχώς, το σωστό μαγείρεμα εξαλείφει αυτές τις τοξίνες και τα εμπορικά προϊόντα υποβάλλονται σε επεξεργασία για την απομάκρυνση τυχόν επιβλαβών ενώσεων. Αν αποφασίσεις να μαζέψετε μούρα σαμπούκου, μην τα καταναλώσεις ποτέ ωμά και φρόντισε να τα μαγειρέψεις σωστά πριν τα καταναλώσεις.

Μοσχοκάρυδο

Hardingferrent / Unsplash

Το μοσχοκάρυδο είναι η ιδανική επιλογή όταν θέλεις να προσθέσετε μια ζεστή, πικάντικη γεύση σε αλμυρά και γλυκά πιάτα. Αυτό το ευρέως χρησιμοποιούμενο μπαχαρικό ταιριάζει υπέροχα σε πίτα κολοκύθας και eggnog ή πασπαλισμένο σε ζεστή σοκολάτα ή latte. Προσοχή όμως: το μοσχοκάρυδο περιέχει μια φυσική ένωση που είναι τοξική αν καταναλωθεί σε επαρκείς ποσότητες.

Ενώ μια πρέζα στο latte σου είναι εντάξει, η κατάποση ακόμη και μιας κουταλιάς της σούπας μπορεί να προκαλέσει τοξική αντίδραση. Σύμφωνα με μια έκθεση των Michael K. Abernethy και Lance B. Becker στο The American Journal of Emergency Medicine, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν παραισθήσεις, αίσθημα παλμών και πανικού.

Το μοσχοκάρυδο είναι συνήθως απολύτως ασφαλές όταν χρησιμοποιείται για μαγείρεμα, καθώς οι ποσότητες που χρησιμοποιούνται στις συνταγές είναι πολύ μικρές για να προκαλέσουν βλάβη — οι περισσότερες συνταγές απαιτούν μόνο ¼ ή ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο, όχι μια ολόκληρη κουταλιά της σούπας, με αυτές τις ποσότητες να κατανέμονται σε ολόκληρο το πιάτο και όχι να είναι συγκεντρωμένες.

Αν όμως καταναλωθούν μεγάλες ποσότητες, είτε τυχαία είτε σκόπιμα, οι τοξικές, αρνητικές επιδράσεις μπορούν να διαρκέσουν για μέρες.

Aκολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.