ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ένας χρόνος ONEMAN: Διαλέγουμε τα καλύτερα

Κλείνουμε ένα χρόνο online ζωής και σου διαλέγουμε τα καλύτερά μας κείμενα σε όλες τις κατηγορίες.

Έχουμε γενέθλια. Ναι, ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου. Τούρτα δεν θα κόψουμε, ούτε θα βγάλουμε κάποιον υπέροχο λόγο για τον χρόνο που πέρασε. Αντ’ αυτών γράψαμε μερικά κείμενα για να μάθεις μερικά πράγματα για το ONEMAN. Σε αυτό το κείμενο θα διαβάσεις ποια θεωρούμε εμείς ως τα καλύτερά μας θέματα ως σήμερα. Μπορείς ακόμα σήμερα να διαβάσεις για τις γυναίκες που έσπασαν τα κοντέρ, τα κείμενα που εσύ αποθέωσες σε αναγνωσιμότητα, μερικές από τις καλύτερες ατάκες που κατέγραψαν τα μαγνητοφωνάκια του ONEMAN, τα νούμερα του ONEMAN, τα πιο υβριστικά σχόλια που γράφτηκαν στις σελίδες μας, αλλά και λίγα λόγια για εμάς τους ίδιους.

Το μετρήσαμε και στο παραδίπλα θέμα με τα νούμερα. Παρά τρίχα 1,500 κείμενα έχουν δημοσιευτεί σε αυτό το site από την πρώτη του μέρα. Σκεφτήκαμε μες στο πλαίσιο του εορτασμού για το κλείσιμο ενός χρόνου να διαλέξουμε ένα από κάθε θεματική ενότητα ως εκπρόσωπο. Καθώς βουτήξαμε στα βαθιά του αρχείου μας, διαπιστώσαμε αυτό το ένα πράγμα που δίνει τη μεγαλύτερη χαρά σε αυτή τη δουλειά: Πως ήταν πολλά εκείνα για τα οποία είμαστε περήφανοι.

Υπάρχουν κι εκείνα που έφτυσε το σύμπαν βεβαίως (εδώ, στο τέλος του θέματος) αλλά τώρα έχουμε μαζευτεί εδώ για θυμηθούμε τις ωραίες στιγμές. Τις γυναίκες, τις γεύσεις, τις εμπειρίες, τις αναμνήσεις, τις pop culture στιγμές, που μας κάνουν να θέλουμε να -συνεχίσουμε να- γράφουμε γι’αυτές.

Και να διαλέξουμε.

Μια γυναίκα

Περισσότερο από μια ακόμα όμορφη γυναίκα, περισσότερο από μια ακόμα τραγουδίστρια, κάπου ανάμεσα στις μουσικομαχίες και της αναζητήσεις και τις κόντρες, η ‘Lana del Rey’ θα πρέπει να θεωρείται η πιο πολυσυζητημένη γυναίκα της χρονιάς. Όταν φωτογραφήθηκε και γυμνή δε, πετάξαμε τη σκούφια μας.

[H γυμνή αλήθεια της Lana del Rey]

 

Μια (δικιά μας) γυναίκα

Όπως την ψηφίσατε εσείς, η OneWoman 2011, η Έλενα Παπαβασιλείου. “Δεν ξυπνάω δηλαδή κάθε πρωί ρωτώντας τον μαγικό μου καθρέφτη να μου επιβεβαιώσει ότι ‘Εσύ, βασίλισσα μου, είσαι η ομορφότερη από όλες’,” δήλωνε στο μικρόφωνο του ONEMAN η θριαμβεύτρια του διαγωνισμού την επόμενη του θριάμβου. Δεν πειράζει, το επιβεβαίωσαν οι αναγνώστες μας.

[H Έλενα Παπαβασιλείου είναι η πιο hot Ελληνίδα του 2011]

 

Μια συνέντευξη

Τι συμπέρασμα βγάζεις μιλώντας με έναν ηθοποιό του οποίου η ζωή θυμίζει κι η ίδια μια κινηματογραφική ταινία; Ίσως ο καθένας να βγάζει το δικό του. Εμείς απλά αφηγούμαστε την (προσωπική) ιστορία του Γιάννη Στάνκογλου, ενός εκ των πλέον σημαντικών Ελλήνων ηθοποιών της γενιάς του. Και αναζητούμε το όριο ανάμεσα στην ζωή και την τέχνη.

[Ο Γιάννης Στάνκογλου το έχει ζήσει]

 

Ένα (αιώνιο) δίλημμα

Δεν ήταν ακριβώς το πρώτο μας δίλημμα, αλλά ήταν εκείνο που ξεκίνησε τις πρώτες φορτισμένες συζητήσεις παύλα κόντρες. Για πολλές μέρες αφότου αναδείξαμε το μπάσκετ προτιμότερο του ποδοσφαίρου στον μικρό μας κόσμο, εισπράτταμε άγρια βλέμματα και εκκλήσεις για επεξήγηση. Ο χαβαλές των διλημμάτων τότε ξεκινούσε πραγματικά.

[Ποδόσφαιρο ή μπάσκετ;]

 

Μια εμπειρία

Η απόλυτη Homme Alone στιγμή, εκείνη η αξέχαστη Πρώτη Φορά ήταν για έναν συντάκτη του ΟΝΕΜΑΝ κάτι ακόμα περισσότερο: Μια απίστευτη ιστορία γεμάτη γέλιο, πόνο και αλήθεια. Από αυτά που πρέπει να τα διαβάσεις για να πιστέψεις.

[Η πρώτη μου φορά]

 

Μια (ονειρεμένη) δουλειά

Ο Κωνσταντίνος Τσουκάκης είναι ένας από τους οκτώ Έλληνες εργαζόμενους στην UEFA κι εμείς τον ανακρίναμε για να μάθουμε πώς είναι να δουλεύεις σε αυτό τον χώρο και πώς είναι να ζεις στη Γενεύη. Το απόλυτο dream job;

[Τι θα έδινες για να δουλεύεις στην UEFA και το Champions League;]

 

Ένας ήρωας

O Liam Neeson δεν ξύπνησε απλώς ένα πρωί και τα έβαλε μόνος του με μια αγέλη λύκων κάπου στα χιόνια. Όχι. Αργά αλλά σταθερά, εξελίχθηκε από σεβάσμιος Σίντλερ στον πιο ψαρωτικό action star του σημερινού σινεμά. Πώς έγινε αυτό; Το εξετάσαμε, με αφορμή μία από τις φετινές ταινίες όπου μετατρέπεται σε φονική μηχανή.

[Πότε έγινε ο Liam Neeson ο κορυφαίος σημερινός action star;]

 

Μια αθλητική ανάλυση

Τι είναι αυτό που περνάει από το μυαλό των κορυφαίων αθλητών και σε τι βασίζεται η απόδοση που διαχωρίζει το ‘choke’ από το ‘clutch’; Με αφορμή την επικράτηση του Ολυμπιακού στο Final 4 της Κωνσταντινούπολης επί της ΤΣΣΚΑ, το ΟΝΕΜΑΝ αναζήτησε τα αίτια.

[Γιατί οι αθλητές λυγίζουν από την πίεση]

 

Μια αθλητική στιγμή

O αναπάντεχος θρίαμβος της Τσέλσι στο Τσάμπιονς Λιγκ ενέπνευσε έναν συντάκτη να γυρίσει πίσω στα Γυμνασιακά του χρόνια και να θυμηθεί γιατί εδώ και 15 χρόνια δεν έχει σταματήσει να υποστηρίζει τους μπλε του Λονδίνου, από τον Βιάλι μέχρι τον Ντρογκμπά.

[Τσέλσι: Πανίσχυρο φαβορί, απόλυτο αουτσάιντερ]

 

Μια ανάμνηση

Ποια άλλη; Στη διάρκεια των ’90s δεν υπήρχε τίποτα πιο κολλητικό από την διαρκή αναζήτηση του νέου πιο κουλ αθλητικού παπουτσιού, που συχνά πήγαινε μαζί με το όνομα ενός μουράτου μπασκετομπολίστα. Πόσες και πόσες οι φορές που περπατήσαμε σαν άλλοι άνθρωποι λόγω της αερόσολας! Τα θυμάσαι όλα;

[Τα κορυφαία αθλητικά παπούτσια των 90s]

 

Μια στιλιστική πρόταση

Από όλα τα αξεσουάρ, τα γυαλιά ηλίου είναι το πιο απαραίτητο, οπότε ήταν λογικό να θελήσουμε να παρουσιάσουμε έναν ολοκληρωμένο οδηγό αγοράς βάσει τιμής αλλά και στιλ. Με οπτική εκκίνηση, τι άλλο; Κινηματογραφικούς ήρωες.

[Βαλ’ τους τα γυαλιά]

 

Ένα ποτό

Πολλά για την ακρίβεια, αλλά μία -εντυπωσιακή- τεχνική. Το ΟΝΕΜΑΝ σου σύστησε τη μοριακή μιξολογία μέσα από μια σειρά αναλυτικών κειμένων, ένα συνταγολόγιο που ξέφευγε κατά πολύ από τα παραδοσιακά ποτά και κοκτέιλ που έχεις συνηθίσει να πίνεις.

[Μοριακά cocktail. Part 1: Η σφαιροποίηση]

 

Μια απεξάρτηση

“Ε, κλείστο το ρημάδι το twitter!” Ε, το έκλεισε. Για 48 ώρες. Κάπου στα μισά είχαν ήδη αρχίσει τα υπαρξιακά. Το πείραμα απέδωσε ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

[Δύο μέρες χωρίς twitter]

 

Ένας social κόσμος

Εκεί έξω υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος διαδικτυακής επικοινωνίας, με εφαρμογές και πλατφόρμες που καλύπτουν την παραμικρή ανάγκη. Τις εξετάσαμε και τις παρουσιάσαμε.

[Billion Dollar Babies]

 

Μια σειρά

Αγαπήσαμε τον κόουτς, το σχολείο, τα παιχνίδια, την πόλη, τους χαρακτήρες, την κουνημένη κάμερα, την κοινωνική ματιά, το Clear Eyes Full Hearts, και κάθε ένα touchdown. Αργά αλλά σταθερά, όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν το “Friday Night Lights”. Είναι κι αυτός ένας λόγος για πανηγύρια.

[Friday Night Lights: H αντρική σειρά που δεν είδες ποτέ]

 

Μια μπάντα

Αμερικάνικη φολκ από την Αγγλία που κατακτά όλο τον κόσμο; Ακούγεται σαν αρχή από ανέκδοτο, αλλά είναι αλήθεια. Αναλύσαμε τη μουσική και το φαινόμενο της μπάντας στην οποία ανήκει το 2012, τους Mumford & Sons.

[Οι Mumford & Sons είναι η δικαίωση του Δημήτρη Γελαδάρη]

 

Ένας προορισμός

Ταξιδέψαμε σε μπόλικα μέρη, παράξενα και μη, αυτούς τους 12 μήνες. Αλλά κανένα από αυτά δεν ήταν ακριβώς σαν τη Σρι Λάνκα. Τα κλισέ, οι αλήθειες, και οι εικόνες που δεν περιμέναμε να αντικρύσουμε.

[Σκόρπιες αναμνήσεις από ένα ταξίδι στην Σρι Λάνκα]

 

Μία εταιρεία

Ξεκίνησε από δυο φίλους με τρέλα για τις εκδόσεις και εξελίχθηκε σε σταθμό στην σύγχρονή μας ποπ κουλτούρα. Το ΟΝΕΜΑΝ βρέθηκε στα Ελληνικά αρχηγεία του Αστερίξ και του Λούκι Λουκ και γύρισε πίσω με πολύτιμες φωτογραφίες ενός ανεκτίμητου αρχείου.

[ΜΑΜΟΥΘΚΟΜΙΞ: Τα κόμικς που μας μεγάλωσαν]

 

Ένα βιβλίο

Τρεις μήνες, πέντε βιβλία και 5.204 σελίδες μετά, ολοκληρώσαμε την ανάγνωση της λογοτεχνικής σειράς που μας πωρώνει σε δύο διαφορετικά μέσα ταυτόχρονα. Διαβάσαμε το “Game of Thrones” – και δε μετανιώνουμε ούτε σελίδα.

[Πως είναι να διαβάζεις όλα τα Game of Thrones]

 

Ένας σκηνοθέτης

Ο Τζόκερ, ο Μπάτμαν, και ο Μπέιν: Με αυτά τα συστατικά, ο Christopher Nolan άλλαξε για πάντα τον Μπάτμαν, και μαζί τους υπερήρωες. Γυρίζοντας το “Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή”, την πιο πολυσυζητημένη ταινία της χρονιάς δηλαδή, ο Nolan παραμένει ίσως ο πιο σημαντικός σκηνοθέτης του Χόλιγουντ αυτή τη στιγμή. Αναλύσαμε το γιατί.

[Πώς ο Κρίστοφερ Νόλαν άλλαξε για πάντα τον Μπάτμαν]

 

Ένα μπαρ

Κάναμε μια σωστή κίνηση καθώς περιηγούμασταν το Ναύπλιο: Βρεθήκαμε στο “Λάθος”. Καταγράψαμε τα όσα απίθανα ακολούθησαν. Με κείμενο, με εικόνες, με βίντεο, με ό,τι τρόπο γινόταν. Ήταν μια εμπειρία για τα χρονικά.

[1 ποτό και 55 λεπτά στο πιο καλτ μπαρ της χώρας]

 

Ένα παιχνίδι

Ανοίξαμε τα παλιά μας συρτάρια, φυσήξαμε τη σκόνη από τις κασέτες, και βάλαμε σε σειρά τα 20 αγαπημένα μας παιχνίδια που θυμόμαστε από τη θρυλική εποχή του Game Boy.

[Πόσα παιχνίδια Game Boy θυμάσαι;]

 

Μία (έτσι κι αλλιώς) μάνα

Εξυμνήσαμε ένα σωρό σπουδαίους ανθρώπους στον ένα χρόνο ύπαρξης του ΟΝΕΜΑΝ. Φυσικά δε θα μπορούσε να μας ξεφύγει ο σπουδαιότερος όλων. Η μία και μοναδική, Ελληνίδα μάνα.

[Μια ωδή στην Ελληνίδα μάνα]

 

Μία γεύση

Επειδή αγάπη για το φαγητό σημαίνει αγάπη για τις απλές απολαύσεις που πάνε με όλα (και τα κάνουν καλύτερα), μιλήσαμε για τη μαγιονέζα. Πολύ αναλυτικά. Διεξοδικά. Με εικόνες και περιγραφές. Καλή όρεξη.

[Ωδή στη μαγιονέζα]

 

Μία παραδοχή

Το ζήτημα είναι ευαίσθητο, αλλά αν ήταν να μιλάμε μόνο για ευκολοχώνευτα ζητήματα, τότε ποιο το νόημα να έχουμε στήλη “Παραδέξου Ότι”; Γι’αυτό και πιάσαμε το σημαντικότερο: Έχει κερατώσει. Παραδέξου το. Να σε βοηθήσουμε.

[Παραδέξου ότι έχεις κερατώσει]

 

Ένα site / Ένα έντυπο

Ένα site με κυρίως αθλητικό περιεχόμενο που ξεπήδησε πέρσι από τα σπλάχνα του ESPN έχει φτάσει ήδη να καλύπτει με εξαιρετικό κείμενο οτιδήποτε σε σχέση με σπορ και ποπ κουλτούρα. Και το καλύτερο; Κάθε τρεις μήνες σου στέλνει έναν απίστευτο τόμο στη βιβλιοθήκη σου, για να μη χάσεις τα bookmarks ποτέ. Το μέλλον;

[Grantland: Αυτό το site είναι το μέλλον των εντύπων]