ΓΕΥΣΗ

5 τρατορίες με νόστιμο ιταλικό φαγητό στην Αθήνα

Μέρη που διατηρούν την οικεία και φιλόξενη αίσθηση μίας τρατορίας και προσφέρουν νόστιμο φαγητό αλά ιταλικά.

Σε αντίθεση με ένα ristorante (εστιατόριο), η τρατορία (trattoria) είναι ένα μέρος οικείο και ανεπιτήδευτο, με απλό φαγητό. Τα μενού μπορεί να είναι χειρόγραφα, με τα πιάτα να αλλάζουν βάσει εποχής και τις μερίδες να είναι πιο πλούσιες. Παραδοσιακά, οι τρατορίες είναι μαγαζιά με χαλαρό περιβάλλον, τα οποία επισκέπτεσαι για ένα γρήγορο γεύμα.

Η λέξη trattoria είναι ισοδύναμη με τη γαλλική traiteur, που σημαίνει επιχείρηση catering με σκοπό την παροχή φαγητού σε πακέτο. Παρόλο που οι περισσότερες τρατορίες έχουν υιοθετήσει πρακτικές σε στυλ εστιατορίου (όπως προσεγμένη ατμόσφαιρα και premium υλικά), παραδοσιακά είναι για τους Ιταλούς ό,τι πιο κοντινό σε ένα μαγαζί για γρήγορο φαγητό.

Σήμερα, το πραγματικό νόημα των τίτλων έχει χαθεί σε μεγάλο βαθμό. Πλέον, μπορείς να βρεις ένα ακριβό εστιατόριο να ονομάζεται τρατορία ή οστερία, αλλά και μαγαζιά που μπλέκουν τις διαφορετικές αυτές ταυτότητες.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν μέρη που διατηρούν την οικεία και φιλόξενη αίσθηση μίας τρατορίας και προσφέρουν νόστιμο φαγητό αλά ιταλικά.


Για Amatriciana στην Trattoria Italia D’ onofrio

Βρίσκεται σε μία ήσυχη πλατεία στο Κουκάκι και ξεχωρίζει για τη φιλόξενη και οικεία ατμόσφαιρα. Το φαγητό παραμένει είναι ο ορισμός τοου comfort, με τη χειροποίητη πάστα να αποτελεί το σήμα κατατεθέν των πιάτων.

Φρέσκα ζυμαρικά και κεφτεδάκια σε κόκκινη σάλτσα, amatriciana με peperoncino, γκουαντσιάλε και πεκορίνο, ναπολιτάνικα νιόκι και vitello tonnato είναι μερικές από τις σπεσιαλιτέ της τρατορίας.

TRATTORIA ITALIA D'ONOFRIO

Για μία αυθεντική εμπειρία στο Da Michele

Ένα πραγματικό διαμαντάκι που αξίζει τα όποια παραπάνω χιλιόμετρα είναι το Da Michele, αφού διατηρεί εδώ και χρόνια την αυθεντικότητά του. Το μενού είναι μικρό, αλλάζει βάσει προϊόντων και διάθεσης και το σκηνικό συμβάλλει στη γενικότερη εμπειρία. Εδώ, συνδυάζεται μια τρατορία, ένα παντοπωλείο και μια οστερία, ανεπιτήδευτα και απλά, όπως είναι άλλωστε και το φαγητό που θα δοκιμάσεις.


Για πίτσα στο Cupola

Μία τρατορία στην πιο μοντέρνα εκδοχή της είναι το Cupola στο Παγκράτι, το οποίο συνδυάζει την παράδοση με τη φινέτσα. Με προνομιακή θέση στον πεζόδρομο της Ευφορίωνος, το μαγαζί συνδυάζει τραπεζάκια έξω με μία ζεστή σάλα.

Η κουζίνα είναι εμπνευσμένη από διάφορες γωνιές της Ιταλίας – με την πίτσα να ακολουθεί το ναπολιτάνικο στυλ – και η λίστα των κρασιών είναι μελετημένη έτσι ώστε να καλύπτει διαφορετικά γούστα.

Για comfort φαγητό στο Santa Lucia

Πολύ πριν να εξελιχθεί η Αρχελάου σε έναν από τους πιο γαστρονομικά δημοφιλείς δρόμους στο Παγκράτι, το Santa Lucia σε προσκαλούσε να κάνεις μια στάση. Η τρατορία σε κερδίζει αρχικά με την εκλεπτυσμένη διακόσμηση που παραπέμπει σε αρχοντικό.

Μετά τις πρώτες καλές εντυπώσεις της ζεστής ατμόσφαιρας, σειρά έχει το φαγητό. Από την κουζίνα βγαίνουν κλασικές συνταγές σε πάστα, όπως carbonara, cacio e pepe και amatriciana, σαλάτες, όπως η caprese, και κυρίως πιάτα – βλέπε ταλιάτα.

Για πιάτα ημέρας στο La Piazzetta

Εκτός από το βασικό μενού όπου βρίσκει κανείς ποικιλία σε πίτσα και pasta, δίνουν μεγάλη έμφαση στα πιάτα ημέρας, τα οποία επιλέγονται πάντα με βάση την εποχή και τη διαθεσιμότητα των φρέσκων προϊόντων. Η trattoria διατηρεί μία λιτή σάλα, δίνοντας κυρίως έμφαση στην κουζίνα της. Αν είσαι τυχερός κι έχει φρέσκο τόνο, θα τον απολαύσεις ψητό, ενώ η έμπνευση για συνταγές με ζυμαρικά είναι πραγματικά αστείρευτη.  Ιδανικό μέρος για ένα χαλαρό δείπνο όπου θα φας σπιτικό φαγητό και θα ανοίξεις ένα μπουκάλι κρασί από τον ιταλικό αμπελώνα.​

Aκολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.