
Πού τρώμε νόστιμα ζυμαρικά στην Αθήνα
Τα ζυμαρικά είναι ένας πραγματικός «καμβάς» γεύσεων, ικανός να υποστηρίξει από τις πιο απλές και κλασικές συνταγές μέχρι τις πιο δημιουργικές και πρωτότυπες γαστρονομικές εμπνεύσεις.
- 1 ΑΠΡ 2025
Οι μακαρονάδες έχουν μια ξεχωριστή θέση στα τραπέζια μας όλο τον χρόνο, αλλά την άνοιξη αποκτούν μια ιδιαίτερη γοητεία. Τα ζυμαρικά είναι ένας πραγματικός «καμβάς» γεύσεων, ικανός να υποστηρίξει από τις πιο απλές και κλασικές συνταγές μέχρι τις πιο δημιουργικές και πρωτότυπες γαστρονομικές εμπνεύσεις.
Είτε είσαι υπέρμαχος των κλασικών συνταγών είτε αναζητάς πιο τολμηρές γεύσεις, θα βρεις το αγαπημένο σου πιάτο με ζυμαρικά στα αθηναϊκά εστιατόρια.
Αν λατρεύεις τις απλές αλλά απόλυτα γευστικές επιλογές, οι χυλοπίτες από την Κομοτηνή, φέτα, φρέσκο βούτυρο Ρούμελης και μπούκοβο στη Λόντζα της Γειτονιάς (Χ. Τρικούπη 76) είναι ένα πιάτο βγαλμένο από την κουζίνα της γιαγιάς.
Παρότι δεν περιέχει κρέας, κάθε μπουκιά της «ορφανής» μακαρονάδας στο Manari (πλατεία Αγίων Θεοδώρων 3) είναι γεμάτη νοστιμιά, καθώς τα ζυμαρικά έχουν μαγειρευτεί σε ζωμό κρέατος, απορροφώντας όλη τη γεύση και δίνοντας ένα αποτέλεσμα που σε εκπλήσσει με την πληρότητα και την έντασή του.
Στο Ρίνι δίπλα στο Μουσείο (Ρεθύμνου 8, Αθήνα) η Μαρίνα Χρονά φτιάχνει λαζάνια με μεσογειακό ταμπεραμέντο. Όσο το επιτρέπει ακόμα η εποχή, φτιάχνονται με μελιτζάνες και τομάτα αλλά στην πορεία πιθανότατα να βρείτε τα λαζάνια με κολοκύθι. Το σίγουρο είναι ότι η κρεμώδης στρατσιατέλα από την οικογένεια Μπέκα, ταιριάζει τέλεια ανεξαρτήτως γέμισης.
Η κουζίνα της Κέρκυρας αποτελεί βασική πηγή έμπνευσης για την Cookoovaya (Χατζηγιάννη Μέξη 2Α), όπου οι σεφ δημιουργούν με σεβασμό στις γεύσεις της ελληνικής παράδοσης. Ένα από τα πιάτα-σήμα κατατεθέν είναι η μακαρονάδα μπούρου μπούρου, γνωστή στην κορφιάτικη κουζίνα και ως μανέστρα κολοπίμπιρι. Σε αυτή την εκδοχή της, τα ζυμαρικά αναδεικνύονται ως τέλειο συνοδευτικό για το ψάρι, αφού μαγειρεύονται στον ζωμό του, αποδίδοντας μια θαλασσινή νοστιμιά που απογειώνει το πιάτο.
Αν είσαι λάτρης των θαλασσινών, το Polpo (Τζον Κένεντι 6) είναι η ιδανική επιλογή. Σε αυτό το φιλόξενο εστιατόριο, που δημιουργήθηκε ουσιαστικά από την ενασχόληση της οικογένειας με τη θάλασσα, η ψαροφαγία συνδυάζεται με εξαιρετικές τιμές, ενώ η χορταστική μακαρονάδα του ψαρά αποτελεί σημείο αναφοράς. Λιγκουίνι συνδυάζονται αρμονικά με φρέσκο κρεμμύδι, ντοματίνια, μύδια, γαρίδες, χταπόδι ή καλαμάρι και φυσικά μπόλικο σκόρδο, δημιουργώντας μια αυθεντική θαλασσινή εμπειρία.
Το spaghetti alle vongole είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ιταλικά πιάτα, που όταν παρασκευάζεται σωστά, αναδεικνύεται σε μια από τις πιο απολαυστικές μακαρονάδες του κόσμου. Η θαλασσινή αίσθηση που προσφέρουν οι αχιβάδες, σε συνδυασμό με το σκόρδο και μια διακριτική πικάντικη ένταση από το τσίλι, δημιουργεί μια γεύση αξέχαστη.
Στο Hams and Clams (Λιμάνι, Μαρίνα Ζέας), το συγκεκριμένο πιάτο σερβίρεται με γενναιόδωρη δόση σκόρδου και καυτερής πιπεριάς, απογειώνοντας την εμπειρία και ικανοποιώντας όσους αγαπούν τις έντονες γεύσεις.
Το εστιατόριο GiΟ στο ξενοδοχείο The Margi (Λυτούς 11, Βουλιαγμένη) αποπνέει αυθεντικό ιταλικό ταμπεραμέντο, τόσο στον σχεδιασμό και τη διακόσμηση του χώρου, όσο και στην προσέγγιση της κουζίνας. Ο σεφ Παναγιώτης Γιακαλής δημιουργεί πιάτα εμπνευσμένα από την ιταλική παράδοση, χρησιμοποιώντας φρέσκα εποχικά υλικά από τη Margi Farm. Ανάμεσα στις ξεχωριστές επιλογές, τα paccheri με σιγομαγειρεμένο μοσχαράκι και σάλτσα από τον ζωμό του κερδίζουν τις εντυπώσεις με την πλούσια, βαθιά τους γεύση.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.