
Τι τρώμε το καλοκαίρι στα bakeries της Αθήνας
Οι πιο φρέσκες προτάσεις για να ξεκινήσεις την ημέρα σου σε 6 διευθύνσεις.
- 17 ΙΟΥΛ 2025
Δεν ξέρουμε τι να πρωτοδιαλέξουμε πια στους φούρνους της Αθήνας. Κι ενώ συχνά οι επιλογές στις βιτρίνες φαίνεται να συγκλίνουν, θα βρεις σίγουρα διαφορές στις τεχνικές και τις συνταγές του εκάστοτε baker. Για τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες, οι ομάδες έχουν φροντίσει να ανανεώσουν το μενού τους με προτάσεις που βασίζονται στην εποχικότητα, είναι ανάλαφρες και νόστιμες, για να συνοδεύουν τα παγωμένα ροφήματα.
Παρακάτω συγκεντρώνουμε τις πιο φρέσκες προτάσεις για να ξεκινήσεις την ημέρα σου.
Πρώτη στάση: ο Μονόκερος (Φαίδρου 4) στο Παγκράτι, που αυτό το καλοκαίρι δίνει ρεσιτάλ με τα νέα του buns. Τα Yuzu Pistachio Buns είναι γεμισμένα με αρωματικό cremeux από yuzu, αρωματισμένο με κάρδαμο και πλούσια χειροποίητη πραλίνα φιστικιού. Τα Pastéis de Pangrati είναι μια ωδή στο πορτογαλικό Pastel de Nata αλλά μέσα από τη ματιά του αθηναϊκου φούρνου. Έχουν ζύμη κρουασάν, φυσική βανίλια Μαδαγασκάρης και ελάχιστη κανέλα – όσο χρειάζεται για να σε κερδίσουν.
Για κάτι αλμυρό αλλά εξίσου ιδιαίτερο, δοκίμασε το κρουασάν με ψητά λαχανικά και κατσικίσιο τυρί: τραγανή βάση, γεμάτη με ψητές πιπεριές, μελιτζάνα, κολοκύθι και κρεμώδες κατσικίσιο τυρί. Απόλυτα καλοκαιρινή γεύση, που ταιριάζει και στο brunch αλλά και σαν ένα ελαφρύ μεσημεριανό.
Αν πάλι είσαι του φρουτένιου, το Blueberry Bun συνδυάζει την αρωματική βάση του κάρδαμου με τα ζουμερά μύρτιλα και τη φρεσκάδα του λεμονιού. Τέλος, αν πετύχεις Παρασκευή ή Σάββατο, μην προσπεράσεις το Canelé – τραγανό εξωτερικά και σχεδόν κρεμώδες εσωτερικά με βανίλια και ρούμι.
Λίγο πιο ψηλά στο Παγκράτι, στο Motiv (Φορμίωνος 42) βρίσκεις καθημερινά ζύμες που ισορροπούν τέλεια ανάμεσα στο comfort και τη φινέτσα. Τα maritozzi με κρέμα και φρέσκες φράουλες και τα buns με λεμόνι και crumble είναι ανάμεσα στις καλύτερες επιλογές για τις καλοκαιρινές ημέρες. Η Παρασκευή Τριανταφύλλου αγαπάει ιδιαίτερα τις ζύμες και τους πειραματισμούς. Το Σαββατοκύριακο φτιάχνει επιπλέον κέικ και τούρτες.
Από το Παγκράτι στα Εξάρχεια, και συγκεκριμένα στην Ιπποκράτους, σε περιμένει το Hygge (Ιπποκράτους 192), το σκανδιναβικό bakery που βάζει την παράδοση στο προσκήνιο. Μας κέρδισε με το semla – ένα αφράτο γλυκό ψωμάκι με αμυγδαλόπαστα και σαντιγί, που έχει τις ρίζες του στη Λιπαρή Τρίτη της Σουηδίας, αλλά το blueberry & cream swirl ταιριάζει στις ζεστές ημέρες και τον παγωμένο καφέ. Βρες επίσης χειροποίητα ψωμιά και σάντουιτς που σε χορταίνουν χωρίς να σε βαραίνουν.
Στο Χαλάνδρι, η επανεμφάνιση του Ok Fyne (Πλάτωνος 14) (γνωστό στους παλιούς ως Theory) έχει τον δικό της χαρακτήρα. Συνδυάζει ένα nanobakery με προτάσεις για aperitivo, έτσι ανοίγει από το πρωί με καφέ και πρωινό, όπως ρολάκια και σάντουιτς με φοκάτσια.
Και αν η περιέργεια σε πάει λίγο πιο πέρα, αξίζει να γνωρίσεις μερικά ακόμα διαμαντάκια. Στο Περιστέρι, το Φαρίν Μουά (Ερυθραίας 2) προσφέρει μικρές ζυμωτές εκπλήξεις και σάντουιτς φτιαγμένα με σχολαστικότητα, όπως ένα φανταστικό χειροποίητο μπριός με μορταδέλα, πέστο και ροδάκινα αλλά και ντόνατ που θα σου θυμίσουν τον λουκουμά των παιδικών σου χρόνων.
Στο Αιγάλεω, το Pocket Stories (Δελφών 66) έχει χειροποίητα sandos και απίθανα cookies – ιδανικά για take away.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.