
Στο Via Maris απολαμβάνεις βερμούτ και μικρά πιάτα σε ένα ήσυχο στενό στου Ψυρρή
Το μενού κινείται στη λογική των μεζέδων, ενώνοντας την κουζίνα της Μεσογείου με αυτή της Ανατολής.
- 5 ΑΥΓ 2025
Η ώρα είναι 7 το απόγευμα και το φως πέφτει τέλεια στη Μίκωνος στου Ψυρρή – μια ήσυχη λοξοδρόμηση από το εμφανώς πολύχρωμο σκηνικό που κυριαρχεί στην περιοχή. Εκεί, στην αποθήκη που χρησιμοποιούσε για χρόνια το ιστορικό Κουλούρι του Ψυρρή, δημιουργήθηκε ένα wine & vermouth bar με μικρά πιάτα για μοίρασμα.
Στο Via Maris το παλιό μωσαϊκό παρέμεινε ατόφιο και ο υπόλοιπος χώρος αναδείχθηκε μέσα από τη λιτότητα, τις μικρές διακοσμητικές πινελιές και τα τραπέζια με τα λευκά τραπεζομάντηλα. Κάποια κηροπήγια και κεραμικά στολίζουν τον χώρο, ο οποίος όσο προχωράς στο εσωτερικό σού φανερώνει την ανοιχτή κουζίνα, ένα μεγάλο chef’s table και στο τέλος μια μυστική αυλή.
Οι χαμηλοί τόνοι συνεχίζονται και στη μουσική. Το σέρβις είναι ευχάριστο – τόσο όσο για να σε κάνει να αισθανθείς αμέσως οικεία. Το βερμούτ έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο και σερβίρεται τόσο σκέτο όσο και σε συνδυασμούς cocktail όπως ένα δροσιστικό τοματένιο ποτό. Το μενού κινείται στη λογική των μεζέδων, ενώνοντας την κουζίνα της Μεσογείου με αυτή της Ανατολής με πολλά μπαχαρικά.
Με το όνομα να σημαίνει «δρόμος της θάλασσας», το Via Maris σε μεταφέρει σε ένα ταξίδι, με πρωταγωνιστή κυρίως τα θαλασσινά. Ο σεφ Σάββας Καρίπογλου και η ομάδα του δίνουν την απαιτούμενη προσοχή στις λεπτομέρειες: από την προζυμένια φοκάτσια με μαυροκούκι που ζυμώνεται στην κουζίνα και τα χειροποίητα ζυμαρικά μέχρι το ζαάταρ και την πάστα λεμονιού που συνοδεύουν διάφορα πιάτα, όλα φτιάχνονται με ολόφρεσκα υλικά.
Ξεκίνα με προζυμένια φοκάτσια που συνοδεύεται με πάστα λεμονιού, ελαιόλαδο και duqqa (ένα μείγμα μπαχαρικών) και συνέχισε με ψάρι ημέρας, είτε ταρτάρ είτε σεβίτσε. Συνέχισε με τα σπαγγέτι al limone με γαρίδες και πάρε οπωσδήποτε το σαγανάκι με ρολό κατσικίσιου τυριού και matboucha ντομάτας. Τα τορτελίνι με ανθότυρο και ζωμό γαρίδας είναι comfort, όπως και το φιλέτο ψαριού στον ατμό, που αχνίζεται με μάραθο. Μια νόστιμη έκπληξη είναι το φρέσκο καλαμάρι, το οποίο ψήνεται ελαφρώς στα κάρβουνα.
Στο κέντρο του τραπεζιού μπαίνει ένα φρέσκο μπουκέτο – μια ιδέα που λάτρεψε ο ιδιοκτήτης από το ταξίδι του στην Ταϊλάνδη – που είναι ο δικός τους τρόπος να φέρουν τον κήπο στα πιάτα σου. Σε προτρέπουν λοιπόν να τα χρησιμοποιήσεις όπως θέλεις: να τα μυρίσεις, να τα κόψεις, να τα τρίψεις στα χέρια σου, να στολίσεις το πιάτο ή το ποτό σαν γαρνιτούρα ή να τα ανακατέψεις. Στο μενού βρίσκεις προτάσεις συνδυασμών – ένα διασκεδαστικό παιχνίδι με το φαγητό σου.
Τα Σαββατοκύριακα, φτιάχνουν ολόφρεσκο χούμους δημιουργώντας προς τιμήν του ένα ολόκληρo concept – σαν να ψάχνουν μια νόστιμη αφορμή για να δημιουργήσουν ένα κυριακάτικο τραπέζι. Η βερμουτερία θα παραμείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο, έτσι αν ψάχνεις κάτι διαφορετικό και προσεγμένο για τις 15/8, κάνε την κράτησή σου.
VIA MARIS
- Μικωνος 10, Αθήνα
- 2110080529
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.