Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
ΓΕΥΣΗ

Στον Χολαργό βρίσκεις από κρητικά κουλούρια μέχρι tres leches και cheesecake

Τρία εργαστήρια ζαχαροπλαστικής ξεχωρίζουν χάρη στα γλυκά τους και τον χαρακτήρα των γυναικών που τα τρέχουν.

Μία βόλτα στους δρόμους του Χολαργού δεν είναι ποτέ απλή υπόθεση για όποιον αγαπά τα γλυκά. Μέσα σε λίγα τετράγωνα, κρύβονται τρία εξαιρετικά εργαστήρια ζαχαροπλαστικής που συνδυάζουν φαντασία, μεράκι και προσωπικότητα. Δεν είναι απλά καταστήματα, αλλά χώροι που κουβαλούν ιστορίες και φιλοσοφίες – και κάθε μπουκιά σε κάνει να νιώθεις ότι δοκιμάζεις κάτι μοναδικό, αφού κάθε ιδιοκτήτρια έχει μεταδώσει κάτι από την ξεχωριστή προσωπικότητάς της.

Πρώτη στάση στο Fouet (Ελευθερίου Βενιζέλου 39) της Ελπίδας Ντούτσε. Το όνομα, στα γαλλικά ο «αυγοδάρτης», αποτυπώνει το πνεύμα ενός χώρου όπου όλα γίνονται με το χέρι και την αγάπη της ιδιοκτήτριας. Η Ελπίδα αποφάσισε να στήσει το Fouet στην ίδια γειτονιά που μεγαλώνει τα παιδιά της, και αυτό είναι που καθορίζει τη φιλοσοφία της: φτιάχνει ό,τι θα έδινε και σε εκείνα.

Το Tres Leches στο Fouet
Το Tres Leches στο Fouet

Από πολύχρωμα cake pops και αφράτα choux γεμισμένα με κρέμα, μέχρι πλούσιες τούρτες αμερικανικού στυλ και λαχταριστά New York cheesecakes, κάθε δημιουργία είναι αποτέλεσμα προσοχής και αγάπης.

Και αν υπάρχει ένα γλυκό που πρέπει να δοκιμάσεις, αυτό είναι το tres leches της – ένα σιροπιασμένο κέικ με τρία είδη γάλακτος, καλυμμένο με καραμέλα και λευκή σοκολάτα, που κλείνει το μάτι στην αλβανική παράδοση. Στη γωνιά του Fouet θα βρεις και μπισκότα, μπράουνι, χειροποίητα καλτσόνε και σάντουιτς, όλα έτοιμα να τα συνδυάσεις με έναν καλό καφέ στον φωτεινό εξωτερικό χώρο.

Λίγα λεπτά πιο πέρα, το Μπισκοτέκ (Σαρανταπόρου 17) σε περιμένει με την ευωδιά της φρεσκοψημένης σφολιάτας. Εδώ, η αγάπη για την παράδοση παντρεύεται με τεχνική ακρίβεια. Από τα κλασικά, βουτυράτα palmiers μέχρι τα κρεμώδη pastel de nata – τα πορτογαλικά ταρτάκια που λιώνουν στο στόμα – και τα τραγανά κρητικά κουλουράκια, όλα φτιάχνονται με φρέσκα, αγνά υλικά και χειροποίητη σφολιάτα.

Τα κουλουράκια και τα cookies του Μπισκοτέκ
Τα κουλουράκια και τα cookies του Μπισκοτέκ

Η φιλοσοφία της Ελένης Μαθιουδάκη είναι απλή και σωστή: μικρές ποσότητες, μεγάλη προσοχή και καθαρή γεύση. Με καταγωγή από την Κρήτη, ξέρει από εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και καλές πρώτες ύλες, όπως τα αυγά ελευθέρας βοσκής και το εκλεκτό βούτυρο, τις οποίες και επιλέγει αποκλειστικά για όσα φτιάχνει. Είναι το ιδανικό σημείο για να πάρεις κάτι γλυκό στο χέρι ή να γεμίσεις το τραπέζι σου με μικρές, αρωματικές λιχουδιές.

Και αν θέλεις να κλείσεις τη βόλτα σου με μια δόση στιλ και ροκ ενέργειας, το Choc O’ Rock Pastry Lab (Βουτσινά 105) είναι η ιδανική επιλογή. Η Ρένα Οροκλού, η ψυχή του μαγαζιού, έχει δημιουργήσει ένα εργασιακό περιβάλλον γεμάτο έμπνευση και συνοχή, ξεπερνώντας καθημερινά δυσκολίες στα δέκα χρόνια που λειτουργεί η επιχείρησή της.

Το New York cheesecake λεμόνι του Choc O` Rock
Το New York cheesecake λεμόνι του Choc O` Rock

Εδώ, η τάρτα λεμονιού έχει τη φρεσκάδα που θες, το carrot cake είναι αφράτο και αρωματικό, το banoffee γλυκό και ισορροπημένο, ενώ το New York cheesecake είναι ακριβώς όπως πρέπει: βελούδινο και πλούσιο.

Η Ρένα θέλει να φτιάχνει νόστιμα, κατανοητά γλυκά που δίνουν χαρά και αφήνουν μια καλή ανάμνηση. «Να είναι τρυφερά και ταπεινά. Δεν έχει για μένα πλέον σημασία μια εξωτική ή σπάνια λίστα υλικών. Η φάση που διανύουμε δεν μου δίνει περιθώριο για φλυαρίες και εξιστόρηση περγαμηνών και ακατανόητων λέξεων. Πάντα λειτουργούμε με το συναίσθημα και έτσι θα συνεχίσουμε. Είτε πρόκειται για ένα μικρό μπισκοτάκι βουτύρου, είτε για μια μπουκιά από μια λευκή αεράτη κρέμα».

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.