
Αρκεί να πλένεις τα λαχανικά και τα φρούτα μόνο με νερό;
Είναι τελικά χρήσιμα τα καθαριστικά για την αντιμετώπιση της βρωμιάς, των φυτοφαρμάκων και των μικροβίων;
- 15 ΣΕΠ 2025
Μέχρι να ολοκληρώσει το ταξίδι του από το αγρόκτημα στο μανάβικο και στη συνέχεια στην κουζίνα σου, ένα ροδάκινο ή μια πατάτα, θα χρειαστεί να ξεπλυθεί. Αρκεί όμως μόνο το νερό για να καθαρίσεις τα φρούτα και τα λαχανικά;
Η βρωμιά, τα έντομα και άλλα φυσικά υπολείμματα είναι ορατά άρα και τα πιο εύκολα να εντοπιστούν και να απομακρυνθούν. Ένα απλό ξέπλυμα με κρύο τρεχούμενο νερό είναι πολύ αποτελεσματικό για τον καθαρισμό φυσικών υπολειμμάτων από προϊόντα με λεία επιφάνεια, όπως τα μήλα και οι ντομάτες.
Για λαχανικά με στρώματα, όπως τα φυλλώδη λαχανικά, ο διαχωρισμός των φύλλων πριν από το μούλιασμα για λίγα λεπτά σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό (ή ακόμα και ζεστό νερό) και στη συνέχεια ένα έντονο ξέπλυμα μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της βρωμιάς και άλλων κρυφών υπολειμμάτων.
Για προϊόντα με ανώμαλη επιφάνεια, όπως πεπόνια με τραχύ δέρμα ή ρίζες λαχανικών, χρησιμοποίησε μια βούρτσα κατάλληλη για τρόφιμα κατά το ξέπλυμα για να απομακρύνεις τα επίμονα υπολείμματα από κάθε γωνιά.
Ορισμένες προσπάθειες απομάκρυνσης των ρύπων μπορεί να προκαλέσουν παράπλευρες ζημιές, επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα των τροφίμων. Η φυσική ανάδευση, συμπεριλαμβανομένου του πλυσίματος, μπορεί να προκαλέσει ρήξη των κυττάρων σε φρούτα, λαχανικά και βότανα, με αποτέλεσμα να χυθεί ο χυμός τους, να αλλάξει η γεύση τους και να μαυρίσουν όσο περνάει ο καιρός.
Για να διατηρήσεις τα προϊόντα σου όσο το δυνατόν πιο φρέσκα, πλύνε τα φρούτα και τα λαχανικά όσο το δυνατόν πιο κοντά στον χρόνο που σκοπεύεις να τα καταναλώσεις. Μεταχειρίσου με προσοχή τα ευαίσθητα βότανα και φρούτα, όπως τα μούρα και ο βασιλικός για παράδειγμα. Μετά το πλύσιμο, στέγνωσε τα προϊόντα καλά αλλά απαλά, για να αποτρέψεις την ανάπτυξη μούχλας και άλλων μικροβίων που προκαλούν αλλοίωση.
Είναι απαραίτητα τα καθαριστικά;
Εάν αισθάνεσαι την ανάγκη να κάνεις κάτι περισσότερο από ένα απλό ξέπλυμα, μπορείς να προσθέσεις ένα καθαριστικό φρούτων και λαχανικών στη ρουτίνα σου. Περιέχουν απορρυπαντικά κατάλληλα για τρόφιμα που βοηθούν στη διείσδυση σε αδιάβροχες επιφάνειες.
Ωστόσο, ανεξάρτητες μελέτες έχουν δώσει ανάμεικτα αποτελέσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των προϊόντων πλύσης φρούτων, όπως αναφέρει άρθρο του Epicurious. Σε παρόμοιες δοκιμές, το απλό νερό της βρύσης άντεξε τη σύγκριση με τα δημοφιλή καθαριστικά προϊόντα φρούτων και λαχανικών που παρασκευάζονται με μαγειρική σόδα και λευκό ξύδι. Οπότε, αν σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα, χρησιμοποίησέ τα.
Στην καλύτερη περίπτωση, θα σου προσφέρουν ένα μικρό πλεονέκτημα, το οποίο όμως μπορεί να αντισταθμιστεί με λίγο περισσότερη επιμέλεια κάτω από τη βρύση. Στη χειρότερη περίπτωση, αποτελούν ένα επιπλέον έξοδο για τον προϋπολογισμό σου. Απλά μη δοκιμάσεις τίποτα που δεν είναι κατάλληλο για τρόφιμα. Με άλλα λόγια, μη χρησιμοποιείς σαπούνια ή χλωρίνη για το πλύσιμο των φρούτων και λαχανικών.
Είτε χρησιμοποιήσεις ειδικό καθαριστικό είτε σκέτο νερό, το έντονο ξέπλυμα, το τρίψιμο και το σκούπισμα πρέπει να αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο στη ρουτίνα σου. Οι μικροβιακές μολύνσεις όπως τα E. Coli, η σαλμονέλα και η λιστέρια είναι πολύ πιο δύσκολο να εξαλειφθούν από τη βρωμιά και τα έντομα, επειδή τα μολυσμένα προϊόντα μπορούν να περιέχουν εκατομμύρια μικροβιακά κύτταρα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, το τρίψιμο και το ξέπλυμα των προϊόντων με νερό της βρύσης μπορεί να απομακρύνει έως και το 99% των βακτηρίων. Ωστόσο, το 1% που απομένει εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει κάποια ασθένεια.
Το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την εξάλειψη του μικροβιακού κινδύνου από τα ωμά φρούτα και λαχανικά βαρύνει τους παραγωγούς, τους μεταποιητές και τους διανομείς του εμπορικού συστήματος τροφίμων. Ωστόσο, το πλύσιμο των φρούτων και λαχανικών εξακολουθεί να είναι σημαντικό για τη μείωση του μικροβιακού κινδύνου.
Οι ειδικοί στην ασφάλεια των τροφίμων συνιστούν συνήθως ένα καλό πλύσιμο με νερό της βρύσης, ακολουθούμενο από τον καθαρισμό των επιφανειών πλύσης, των σανίδων κοπής και της βούρτσας λαχανικών με σαπούνι και νερό, για να μειωθεί η επιπλέον μόλυνση. Αν σε απασχολεί ιδιαίτερα η μικροβιακή μόλυνση για λόγους υγείας, μπορείς να ζεματίσεις, να βράσεις ή να ψήσεις τα τρόφιμα αντί να τα καταναλώσεις ωμά.
Αν σε απασχολούν τα φυτοφάρμακα, να ξέρεις ότι συχνά παραμένουν μόνο στην επιφάνεια. Ενώ κάποια υπολείμματα φυτοφαρμάκων μπορούν να διεισδύσουν στη σάρκα των προϊόντων, πολλά είναι λιποδιαλυτά και παραμένουν κυρίως συγκεντρωμένα στην επιφάνεια.
Η δοκιμασμένη στο χρόνο μέθοδος για οτιδήποτε δεν έχει φλούδα που μπορεί να αφαιρεθεί είναι το έντονο τρίψιμο με κρύο νερό. Όπως και με την απομάκρυνση των φυσικών υπολειμμάτων, οι προεπεξεργασίες (όπως πλύσιμο των προϊόντων, μαγειρική σόδα ή ξύδι) μπορεί να βελτιώσουν έμμεσα τις πιθανότητες απομάκρυνσης των φυτοφαρμάκων, διαταράσσοντας τις κερωμένες επιφάνειες στις οποίες προσκολλώνται.
Ωστόσο, τα δεδομένα που υποστηρίζουν αυτές τις μεθόδους ως σημαντική βελτίωση σε σχέση με το απλό νερό είναι αβέβαια.
Μπορείς επίσης να περιορίσεις την αρχική ποσότητα πιθανών υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα προϊόντα σου, μαθαίνοντας ποια φρούτα και λαχανικά τείνουν να διατηρούν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων. Μπορείς να αναζητήσεις επίσης πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα, τα οποία πρέπει να βασίζονται σε ένα πιο περιορισμένο σύνολο εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων σε σύγκριση με τα συμβατικά προϊόντα.
Όποια και αν είναι η μέθοδος που ακολουθείς, η ανησυχία για την πιθανή μόλυνση των φρέσκων φρούτων και λαχανικών δεν πρέπει να υπερτερεί των βασικών θρεπτικών συστατικών και της γευστικής απόλαυσης που σου προσφέρει η κατανάλωσή τους.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.