OneMan.gr/Άσπα Κουλύρα
ΓΕΥΣΗ

Πού τρώμε τον Οκτώβριο στην Αθήνα

Από μαγειρεία που κρατούν ζωντανή την παράδοση μέχρι μοντέρνα εστιατόρια που φλερτάρουν με διεθνείς επιρροές, η αθηναϊκή σκηνή μάς δίνει αρκετούς λόγους να βγούμε έξω.

Ο Οκτώβριος στην Αθήνα είναι μήνας που προδιαθέτει για να ξαναμαζευτούμε με την παρέα: οι μέρες μικραίνουν, οι πρώτες φθινοπωρινές δροσιές φέρνουν όρεξη για πιο πλούσιες γεύσεις και η πόλη γεμίζει με νέες αφίξεις και παλιές αγαπημένες διευθύνσεις που ξανασυστήνονται στο κοινό. Από μαγειρεία που κρατούν ζωντανή την παράδοση μέχρι μοντέρνα εστιατόρια που φλερτάρουν με διεθνείς επιρροές, η αθηναϊκή σκηνή μάς δίνει αρκετούς λόγους να βγούμε έξω.

Στην Παλιά Φάβα (Αχαιών 38, Π. Φάληρο), η νέα ομάδα που ανέλαβε το ιστορικό μαγειρείο κράτησε την ψυχή του χώρου αναλλοίωτη. Λίγες μόνο πινελιές στα χρώματα, νέο πάτωμα, πιο λειτουργική κουζίνα, αλλά οι συνταγές της κυρίας Ντίνας παραμένουν αυτές που όλοι αγαπούν. Η φάβα έχει εξελιχθεί σε σήμα κατατεθέν, οι λαχανοντολμάδες και τα ντολμαδάκια παραμένουν σταθερά στην κορυφή, ενώ τα μαγειρευτά βγαίνουν από τις σφυρήλατες κατσαρόλες που δίνουν γεύση ανεπανάληπτη.

OneMan.gr/Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Ο μπακαλιάρος σε κουρκούτι μπύρας σερβίρεται καθημερινά, το μενού περιλαμβάνει γαύρο ή σαρδέλα αναλόγως την ψαριά της ημέρας, με την υπόσχεση πως τίποτα δεν μένει για αύριο. Τα βράδια, το μαγαζί αποκτά πιο ανάλαφρη διάθεση, με νέες ιδέες πιάτων που συμπληρώνουν το γνώριμο ύφος χωρίς να το προδίδουν.

OneMan.gr/Άσπα Κουλύρα

Στον πεζόδρομο της Πέλλης, το Λέλε Μάικο (Πέλλης 32, Βοτανικός), δημιούργημα των Ορφέα Γωνιάδη και Γαβριήλ Χρυσικόπουλου, φέρνει βορειοελλαδίτικο αέρα στην αθηναϊκή γειτονιά. Ο κατάλογος γεμάτος μεζέδες για μπίρα ή τσίπουρο –μανούρι με χαρουπόπαξιμαδα και μαρμελάδα βερίκοκο, φάβα με χταπόδι, λαβράκι ωμό– συναντά χορταστικά κυρίως όπως κόκορα, συκώτι σχάρας και κεφτεδάκια με μπάμιες τουρσί. Όλα σε τιμές που κρατούν τη φιλοσοφία της παρέας, χωρίς να ξεπερνούν τα 16 ευρώ, με το αρνάκι στη γάστρα να στέκεται ως το πιο «ακριβό» πιάτο.

Στην καρδιά της πόλης, η Ταβέρνα Ερμού (Ερμού 98, Αθήνα) ανοίγει διάπλατα την πόρτα της μνήμης. Ο Παναγιώτης Ξάνθης, culinary director της ERGON, επαναφέρει τις παραδοσιακές γεύσεις με σεβασμό στην ιστορία τους. Η αυλή με ζωντανή μουσική θυμίζει σκηνικό παλιάς Αθήνας, ενώ το μενού τιμάει το ψάρι: αθηναϊκή σαλάτα με αυγοτάραχο, σαρδέλα στη σχάρα, χταπόδι στον ξυλόφουρνο, λαβράκι πετάλι. Δίπλα τους, κεφτέδες, ντολμαδάκια στα κάρβουνα, μακαρόνια με κρεμμύδια, πιάτα που μοιάζουν βγαλμένα από κιτρινισμένα τετράδια γιαγιάδων. Το γεύμα ολοκληρώνεται με ελληνικό κρασί και, φυσικά, με ένα παραδοσιακό γλυκό όπως πορτοκαλόπιτα με παγωτό.

Στα βόρεια προάστια, στο Κεφαλάρι, το Cash Restaurant & Bar (Δηληγιάννη 54, Κηφισιά) επιστρέφει με μια νέα ταυτότητα γεμάτη ασιατική αύρα. Η αυλή του, λευκή και μπλε, προσκαλεί σε στιγμές χαλάρωσης, ενώ ο Θάνος Στασινός υπογράφει το μενού. Sushi, γαρίδες tempura με ελληνική πινελιά, ταλιατέλες αγγουριού με βασιλικό καβούρι και πιπεριά sichuan, αλλά και gyoza που μπλέκουν Κάσο και Λατινική Αμερική, αποτυπώνουν το πολυδιάστατο στίγμα του.

Cash

Αξίζει να σημειώσεις στο ημερολόγιό σου το Athens Asian Food Festival 2025, το πρώτο φεστιβάλ στην Ελλάδα αφιερωμένο αποκλειστικά στην ασιατική γαστρονομία και κουλτούρα, που θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 Οκτωβρίου στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Εστιατόρια και chefs από διαφορετικές ασιατικές χώρες – Ιαπωνία, Κορέα, Κίνα, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ – φέρνουν μαζί τους τις γεύσεις, τις τεχνικές και την ιστορία τους.

Θα δοκιμάσεις παραδοσιακά ιαπωνικά street bites και sushi, κλασικό και μη ramen με αυθεντικό ζωμό που μαγειρεύεται για ώρες και bao buns με γέμιση που συνδυάζει την κινεζική παράδοση με σύγχρονες πινελιές. Από την Ταϊλάνδη, θα παρουσιαστούν πιο αυθεντικές εκδοχές πιάτων από αυτές που συναντάμε στους καταλόγους των εστιατορίων. Δεν θα λείψουν τα healthy Asian bowls, τα αυθεντικά βιετναμέζικα πιάτα, αλλά και οι πιο ιδιαίτερες γεύσεις του κορεάτικου street food.

Aκολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.