4 ελληνικά στη λίστα με τα 1.000 καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο
Delta, Σπονδή, Varoulko Seaside και Etrusco πέρασαν με επιτυχία όλα τα στάδια της αξιολόγησης του γαλλικού οδηγού La Liste.
- 28 ΝΟΕ 2025
Η La Liste θεωρείται ένας από τους πιο αξιόπιστους διεθνείς δείκτες γαστρονομικής ποιότητας – ένας έγκριτος οδηγός όπου συγκεντρώνονται τα 1.000 καλύτερα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο.
Ο γαλλικός οδηγός εγκαινιάστηκε στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2015 και σήμερα απαριθμεί 20.000 εστιατόρια σε 195 χώρες συγκεντρώνοντας πάνω από 700 οδηγούς και δημοσιεύσεις. Ο ιδρυτής του La Liste, Philippe Faure, ήταν προηγουμένως διευθύνων σύμβουλος της Gault & Millau και πρώην επικεφαλής του Γαλλικού Οργανισμού Τουρισμού, ενώ διετέλεσε πρέσβης της Γαλλίας στην Ιαπωνία από το 2007 έως το 2011, στο Μεξικό και στο Μαρόκο.
«Διαφάνεια. Ακεραιότητα. Καθολικότητα» είναι οι λέξεις που χρησιμοποιεί ο οδηγός για να περιγράψει τη διαδικασία επιλογής των εστιατορίων, η οποία περιλαμβάνει έξι στάδια μέχρι να φτάσουν τελικά στις λίστες του.
Στην επετειακή έκδοση για τα δέκα χρόνια λειτουργίας της, δέκα διαφορετικά εστιατόρια βρέθηκαν μαζί στην κορυφή, καθένα με εξαιρετική βαθμολογία 99,5/100.
Η φετινή κορυφαία δεκάδα περιλαμβάνει εστιατόρια από διαφορετικές ηπείρους και πολιτισμούς: από το Guy Savoy με δύο αστέρια Michelin, στη Γαλλία, και το τριάστερο SingleThread στην Καλιφόρνια, μέχρι το εμβληματικό καντονέζικο Lung King Heen στο Four Seasons του Χονγκ Κονγκ.
Σύμφωνα με την La Liste, η ποικιλία αυτή επιβεβαιώνει ότι η γαστρονομική αριστεία είναι πλέον παγκόσμια υπόθεση, αντανακλώντας νέες εστίες δημιουργικότητας και μια αναδυόμενη διεθνή ισορροπία στη γεύση.
Στην ελληνική εκπροσώπηση παραμένουν και φέτος τα εστιατόρια Delta, Σπονδή και Varoulko Seaside ενώ έχει προστεθεί και το Etrusco του Έκτορα Μποτρίνι στην Κέρκυρα. Φαίνεται πως τα εστιατόρια πέρασαν με επιτυχία όλα τα στάδια αξιολόγησης και έτσι επιλέχθηκαν στα 1000 καλύτερα του κόσμου.
ΤοDelta, με δύο αστέρια Michelin και ένα Πράσινο Αστέρι, ξεχωρίζει για τα πιάτα υψηλής αισθητικής που θυμίζουν έργα τέχνης. Η λειτουργία του ανήκει στο «Δειπνοσοφιστήριον», με executive chef τον Γιώργο Παπαζαχαρία, και δημιουργήθηκε χάρη σε πρωτοβουλία και δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο του ΚΠΙΣΝ.
Η ιστορική Σπονδή του Απόστολου Τραστέλη στο Παγκράτι, με βαθμολογία 84/100, διατηρεί αστέρι Michelin συνεχώς από το 2002.
Ακολουθεί το Etrusco του Έκτορα Μποτρίνι στην Κέρκυρα, με βαθμολογία 77/100, ενώ στη συνέχεια συναντάμε το Varoulko Seaside του Λευτέρη Λαζάρου στον Πειραιά, ιδιαίτερα γνωστό για την προσήλωσή του στα ψάρια και τα θαλασσινά.
Aκολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.