charlesdeluvio/Unsplash
ΓΛΥΚΟ

Τι έχουν πάθει όλοι με το miso στα μπισκότα;

Είναι τόσο εύκολο να ενσωματωθεί αυτή η ιαπωνική πάστα στο ψήσιμο για να δημιουργήσει κανείς νόστιμα μπισκότα.

Το πιο πιθανό είναι να έχει πάρει το μάτι σου το miso στον κατάλογο κάποιου εστιατορίου ασιατικής κουζίνας ή να έχεις δοκιμάσει τη σούπα miso.

Πρόκειται για μία πάστα από φασόλια σόγιας που χρησιμοποιείται σε πολλά ιαπωνικά πιάτα και προσδίδει μια αλμυρή γεύση.

Εκτός όμως από σούπες και πιάτα με λαχανικά ή ζυμαρικά, το συστατικό αυτό προστίθεται ακόμη και σε γλυκά. Απόδειξη, τα νέα bakeries της Αθήνας που φτιάχνουν cookies με miso.

Στον αγαπημένο μου φούρνο των Εξαρχείων, το The Black Salami Microbakery (Ζωοδοχόυ Πηγής 74) κάνουν ένα και μοναδικό μπισκότο με κομμάτια σοκολάτας και miso.

Στο Φίλινγκς (Αν. Ζίννη 34), που το συναντάς πλέον σε νέο χώρο στο Κουκάκι, χρησιμοποιούν το συστατικό σε ένα cookie με λευκή σοκολάτα και σε μία άλλη εκδοχή με φιστίκι.

Στο koμu (Βεϊκου 34) φτιάχνουν καθημερινά φρέσκα pastries και δεν λείπουν τα μπισκότα. Βρίσκεις ένα με φιστίκι, λευκή σοκολάτα και miso.

Γιατί το βλέπουμε όμως όλο και πιο συχνά στα γλυκά των αθηναϊκών φούρνων;  Το miso προσθέτει βάθος σε μία συνταγή, όχι μόνο γιατί συμπληρώνει άλλες γεύσεις σε πιο γλυκά πιάτα, αλλά και γιατί τις ενισχύει. Και είναι τόσο εύκολο να ενσωματωθεί αυτή η ιαπωνική πάστα στο ψήσιμο για να δημιουργήσει κανείς νόστιμα μπισκότα.

Η προσθήκη αλατιού στα επιδόρπια είναι ένας συνηθισμένος τρόπος για να εξισορροπηθούν οι γλυκές νότες και να ενισχυθούν.

Πρόκειται για μία πάστα από φασόλια σόγιας που χρησιμοποιείται σε πολλά ιαπωνικά πιάτα και προσδίδει μια αλμυρή γεύση / iStock

Πέρα όμως από την απλή αλμυρότητα, το miso προσθέτει μια λεπτή γευστική διάσταση για επιπλέον βάθος γεύσης (ας το πούμε umami), καθώς και μια φουντουκένια υφή. Και όταν χρησιμοποιείται σε μπισκότα με ξηρούς καρπούς ή φιστικοβούτυρο, βοηθά επίσης να ενισχυθεί η γεύση των καρπών, αναδεικνύοντας τις φυσικές γεύσεις της συνταγής.

Η πάστα παρασκευάζεται με ζύμωση φασολιών σόγιας (που έχουν μαγειρευτεί στον ατμό), δημητριακά (συνήθως ρύζι ή κριθάρι) και koji. Ο τελευταίος, είναι ένας μύκητας που χρησιμοποιείται ευρέως στην ιαπωνική κουζίνα και αποτελεί τον πυρήνα της ζύμωσης πολλών προϊόντων.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες πάστας miso, και όλα εξαρτώνται από την υφή τους, τον χρόνο ζύμωσης, το χρώμα τους και άλλα. Οι πιο δημοφιλείς εισαγόμενες ποικιλίες είναι η λευκή (γνωστή και ως shiro miso) και η κόκκινη/καφέ (ή «aka miso»).

Κατά γενικό κανόνα, όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα της πάστας, τόσο πιο αλμυρή και έντονη είναι η γεύση της, καθώς έχει παλαιώσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σε μία συνταγή με μπισκότα, το συστατικό πρακτικά ανεβάζει λίγο την πήχη σε μία συνταγή και πάει το baking σε άλλο επίπεδο. Κι αν ακόμα σου φαίνεται παράδοξος συνδυασμός, σκέψου πόσο καλά ταιριάζει η αλατισμένη καραμέλα σε ένα γλυκό για να καταλάβεις πώς συνδυάζονται αλμυρές και γλυκές γεύσεις.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις