AP Photos
ΕΚΛΟΓΕΣ

Ο Trump φεύγει αλλά οι θεωρίες συνωμοσίας που έσπειρε μένουν

Εκατομμύρια Αμερικανοί θα συνεχίσουν να πιστεύουν ότι "οι Δημοκρατικοί πίνουν το αίμα μικρών παιδιών" και πρέπει να δούμε το "γιατί".

Η Marjorie Taylor Greene, η ρεπουμπλικανή υποψήφια από την Georgia, γνωστή για την στήριξή της στη θεωρία συνωμοσίας QAnon (εδώ έχουμε εξηγήσει τι υποστηρίζει ακριβώς αυτή η θεοπάλαβη θεωρία), εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων το βράδυ των εκλογών. Την ίδια στιγμή, μία άλλη ρεπουμπλικανή από το Colorado αυτή τη φορά, η Lauren Boebert, η οποία είχε πει δημόσια ότι “ελπίζω το QAnon να είναι αληθινό, γιατί αυτό σημαίνει ότι η Αμερική γίνεται ισχυρότερη και καλύτερη”, μάντεψε: μπήκε και αυτή στη Βουλή.

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι από τον Ιανουάριο και για τέσσερα χρόνια, περίπου 1,5 εκατομμύρια Αμερικανοί που πιστεύουν ότι ο Trump κυνηγάει Δημοκρατικούς που πίνουν το αίμα παιδιών θα εκπροσωπηθούν στη Βουλή από ανθρώπους που πιστεύουν ακριβώς τις ίδιες ανοησίες.

Πριν τις εκλογές, πριν την ήττα του Trump, πολύ πιθανό οι περισσότεροι να πίστευαν ότι το QAnon θα τελείωνε μαζί του. Πώς ό, τι κακό έκανε, έκανε. Οι αβάσιμες θεωρίες θα περνούσαν στο περιθώριο μαζί με τον Trump, θα έχαναν την ισχύ τους από τη στιγμή που θα την έχανε και ο ίδιος. Τελικά, φαίνεται πως μία τέτοια εντύπωση είναι λανθασμένη.

Qanon τραμπ ντοναλντ συνωμοσια θεωρια AP Photos

Το QAnon είναι “μεγαλύτερο” από τον Trump, και για μια τόσο διαδεδομένη θεωρία συνωμοσίας, δεν υπάρχει ποτέ ένα ξεκάθαρο τέλος. Σε μια κοσμοθεωρία που κυριαρχείται από την πεποίθηση ότι οι ελίτ των Δημοκρατικών έχουν διαβρώσει το σύστημα, μια νίκη του Biden δεν θα λειτουργούσε ως αποκήρυξη. Το αντίθετο. Θα λειτουργούσε ως απόδειξη των όσων υποστηρίζει. Και όσο περισσότερο θα κρατούσε αυτή η δήθεν “ύποπτη” καταμέτρηση ψήφων τόσο περισσότερο λάδι στη φωτιά θα έριχνε. Όπως και έγινε.

Κατά την ημέρα των εκλογών, στην κοινότητα του QAnon είχαν αρχίσει να διακινούνται online ένα σωρό “ερμηνείες”, παντελώς αβάσιμες, του τι πραγματικά συνέβαινε. Αρχικά έγραφαν ότι το βαθύ κράτος θα έκοβε το ίντερνετ για δέκα ημέρες, ώστε κανείς να μη μάθαινε πόσο εύκολα ο Trump είχε κατατροπώσει τον Biden. Αργότερα, όταν είδαν ότι ο Biden προηγούταν στις ψήφους, έγραφαν ότι το βαθύ κράτος και πάλι θα κόψει το ίντερνετ, αυτή τη φορά όμως για να μην μπορεί να συζητά ο κόσμος για το πόσο ξεδιάντροπα είχε νοθευτεί το εκλογικό. Δεν έμειναν όμως μόνο εκεί -εννοείται. Κατά τη διάρκεια του θρίλερ της Pennsylvania, οι υποστηρικτές του QAnon έγραφαν ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος έσπρωχνε την κοινή γνώμη να ασχοληθεί, να κοιτάξει προς τα εκεί, γιατί αυτή η πολιτεία ήταν το προπύργιο του βαθέως κράτους.

Η μάχη της ανοησίας δινόταν και στο Instagram. Οι influencers που πιστεύουν στον QAnon ήταν διαρκώς ανήσυχοι και προσεύχονταν(!) για τον Pρόεδρο, “γιορτάζοντας” όμως την ίδια στιγμή και την επιστροφή ενός μεγάλου account υποστηρικτή του QAnon, γνωστό ως ‘Little Miss Patriot’. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός όποτε ανεβαίνει, διαγράφεται, πέφτει και μετά από λίγο καιρό ξαναρχίζει απ’ το μηδέν, συγκεντρώνοντας πολύ γρήγορα χιλιάδες followers. Γνωστή για την απόδοση θεωριών συνωμοσίας με πολύχρωμες γραμματοσειρές και με όμορφα φόντο, επέστρεψε με ένα νέο όνομα, ζητώντας από τους θαυμαστές να την ταγκάρουν εφόσον φορούσαν ρούχα με λόγκο -μάντεψε- Little Miss Patriot. Τίποτα δεν γίνεται τζάμπα στο ίντερνετ.

Την επομένη των εκλογών, οι οπαδοί του QAnon “συμφώνησαν” ότι ο Biden προσπαθούσε να κλέψει τις εκλογές -μια κατηγορία που πέταξαν, χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο, και η οποία προωθήθηκε στο Twitter από εξέχοντες δεξιές προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένου βέβαια και του ίδιου του Προέδρου.

Μάλιστα, μόλις ο Trump ξεκίνησε τα “σταματήστε το μέτρημα”, όλοι οι οπαδοί του QAnon συνασπίστηκαν σχεδόν αυτόματα και άρχισαν να είναι πιο ενεργοί από πριν. Η Little Miss Patriot, για την οποία λέγαμε προηγουμένως, έγραψε: “γνωρίζαμε ότι η αριστερά θα έκανε ό, τι μπορούσε για να καθυστερήσει την καταμέτρηση. Ο Trump έχει κερδίσει και στηρίζονται πλέον στην χαλκευμένη επιστολική ψήφο. Δεν πρόκειται όμως αυτό να πιάσει. Ο Trump ήξερε ότι θα το έκαναν και αυτό. Είναι προετοιμασμένος”. Λίγα λεπτά αργότερα, θα της διέγραφαν ξανά τον λογαριασμό.

“Αυτό είναι το κομμάτι της ταινίας όπου η απάτη της στημένων εκλογών και ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης στη διαιώνιση αυτής της απάτης, η οποία συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες, γίνεται πλέον αντιληπτή από όλους όσοι κοιτάνε προσεκτικά”, δημοσίευσε ένας άλλος υποστηρικτής του QAnon στο Instagram. Κάποια άλλα μεγάλα account προέτρεψαν τους οπαδούς τους να “εμπιστευτούν το σχέδιο και να απολαύσουν το σόου”, υπενθυμίζοντάς τους ότι “Οι ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΟΥΜΑΝΤΟ”.

Και στο Twitter, άρχισαν να εμφανίζονται παρόμοια posts. “Εμπιστευτείτε τον Trump. Το ήξερε ότι αυτό ερχόταν. Το έλεγε εδώ και μήνες”, έγραψε μία άλλη διάνοια. “Τις επόμενες μέρες θα φανούν οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ Πατριώτες”, έγραψε ένας άλλος. “Η πολεμάμε και νικάμε ή πεθαίνουμε πολεμώντας”, συνέχισαν.

Η Greene, η ρεπουμπλικανή ψεκασμένη που όπως είπαμε μπήκε στη Βουλή, ζήτησε μέσω  Twitter από τους οπαδούς της να σταματήσουν τους Δημοκρατικούς απ’ το να “κλέψουν” τις εκλογές. Και αυτό μάλιστα το έγραψε 15 φορές, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά τα tweets επισημάνθηκαν γρήγορα από μια ένδειξη που προειδοποιούσε ότι “μέρος ή όλο το περιεχόμενο που κοινοποιείται σε αυτό το tweet αμφισβητείται και ενδέχεται να είναι παραπλανητικό για τις εκλογές”.

Αυτή η άνευ προηγουμένου αβεβαιότητα που ζήσαμε με το αποτέλεσμα των εκλογών δημιούργησε το κατάλληλο περιβάλλον για να ευδοκιμήσει η συνωμοσιολογία. Μπορεί πολλά social media, όπως το Facebook, το Twitter, το TikTok και το Instagram να σημείωσαν σημαντική πρόοδο το καλοκαίρι στη μετρίαση της εξάπλωσης του QAnon στο διαδίκτυο, αλλά πλέον το ζήτημα έχει ξεφύγει από τις πλατφόρμες τους.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη εκτίμηση της Media Matters, συνολικά 97 υποψήφιοι -τωρινοί ή παλιότεροι- για το Κογκρέσο έχουν αγκαλιάσει ιδεολογικά το QAnon. Δύο απ’ αυτούς κατάφεραν να μπουν στο Κογκρέσο και με τον καιρό υπάρχει η πιθανότητα και άλλοι οπαδοί να καταλήξουν σε κρατικά νομοθετικά σώματα.

Οι υποστηρικτές του δείχνουν σαν να μη νοιάζονται για το πότε επιτέλους ο Trump θα αποκαλύψει αυτό το “μεγάλο σχέδιο”, δεν θέτουν χρονικά όρια. Μπορούν να περιμένουν για όσο χρειαστεί, η πίστη τους είναι απόλυτη. Η ‘Μεγάλη Αφύπνιση θα γίνει, θα την περιμένουν για χρόνια και κάθε διάψευση των προσδοκιών τους θα είναι απλώς άλλο ένα κόλπο του εχθρού.

Το QAnon δεν υπάρχει πλέον μόνο μέσα στο ίντερνετ, έχει μπει και έχει στρογγυλοκαθίσει και μέσα στις καρέκλες του Καπιτωλίου των Η.Π.Α. Τώρα πια, δεν είναι απλώς άλλη μια θεωρία συνωμοσίας, είναι μία ομάδα ψηφοφόρων. Και δεν πρόκειται να φύγει σύντομα.