© Bohdan Stocek / Unsplash
ΠΟΤΟ

10 από τις πιο δυνατές μπύρες σε αλκοόλ στον κόσμο

Με ABV που αγγίζει μέχρι και το 65%, υπάρχουν κάποιες πολύ δυνατές μπύρες που απευθύνονται μόνο σε πολύ τολμηρούς πότες.

Οι λάτρεις της μπύρας έχουν πλέον να επιλέξουν ανάμεσα σε μεγάλη ποικιλία. Οι μετρημένες επιλογές που κυκλοφορούσαν κάποτε στο εμπόριο έχουν εμπλουτιστεί με craft μπύρες οι οποίες αποτελούν και την τάση της τελευταίας δεκαετίας. Έτσι, βρίσκει κανείς δυνατές μπύρες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και γεύσεις, καθώς επίσης και με υψηλότερη περιεκτικότητά σε αλκοόλ (ABV).

Το αλκοόλ κατ’ όγκο (ABV) μετρά πόσο ισχυρό είναι ένα αλκοολούχο ποτό και αναγράφεται ως ποσοστιαίος αριθμός επάνω στην ετικέτα. Οι μπύρες μαζικής κυκλοφορίας συνήθως προσφέρουν ABV γύρω στο 5%. Το ουίσκι και η βότκα έχουν μέσο όρο ABV περίπου 40%.

Έχοντας, λοιπόν, μια ιδέα για την περιεκτικότητα σε αλκοόλ, θα εκπλαγείς όταν μάθεις ότι υπάρχει μπύρα που η περιεκτικότητά της σε αλκοόλ φτάνει το 65%.

Η παρακάτω λίστα συγκεντρώνει τις πιο δυνατές μπύρες στον κόσμο.

Baladin Esprit de Noel

Το χρώμα της θα μπορούσε να θυμίζει ελαφρώς Chardonnay. Το μπουκάλι στο οποίο εμφιαλώνεται παραπέμπει επίσης σε αυτό του κρασιού. Πρόκειται όμως για μία αποσταγμένη μπύρα του 2011, με νερό από τις ιταλικές Άλπεις, που ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια για μια τελική γεύση με νότες ξύλου και σοκολάτας.

Σφραγίζεται μάλιστα με φελλό για να κρατήσει τα αυθεντικά της αρώματα. Το ABV αυτής της ιταλικής μπύρας είναι 40%, πιο κοντά δηλαδή στα επίπεδα του ουίσκι ή της βότκας.

Schorschbrau Schorschbock 43

Με 43% ABV, η περιεκτικότητα σε αλκοόλ της Schorschbrau Schorschbock 43 είναι πιο κοντά στο τζιν παρά στη μέση μπύρα που κυκλοφορεί στην αγορά. Πρόκειται για μία γερμανική μπύρα με γεύσεις όπως οι σταφίδες, η καραμέλα και το πόρτο οι οποίες συμβάλλουν στον πολύπλοκο χαρακτήρα της.  Η Schorschbrau παρήγαγε μόνο 450 φιάλες Schorschbock 43 το 2015. Αυτές οι σφραγισμένες με κερί φιάλες είναι αριθμημένες και αρκετά δυσεύρετες.

BrewDog Sink The Bismarck

Η Sink the Bismarck IPA της BrewDog έχει ABV 41%. Αυτή η IPA περιέχει τέσσερις φορές περισσότερο λυκίσκο, αφήνοντας έτσι μια πικρή γεύση που ισορροπεί με τις νότες μελιού και βύνης. Πρόκειται για μία μπύρα που κυκλοφορεί σε περιορισμένη παραγωγή.

Brewmeister Armageddon

Αυτή η σκωτσέζικη μπύρα έχει το εκπληκτικό 65% ABV. Δηλαδή σχεδόν 10 φορές περισσότερο αλκοόλ κατ΄όγκο από τη μέση craft μπύρα και πιο πολύ από το τζιν, τη βότκα ή το ουίσκι. Η εμπειρία του να πίνεις μία Brewmeister Armageddon περιγράφεται ως «εκπληκτική».

Brewmeister Snake Venom

Η Brewmeister δεν αρκέστηκε στο να κυκλοφορήσει μια μπύρα με υπερβολικά υψηλό ABV. Η Brewmeister Snake Venom σπάει το ρεκόρ της, παραδίδοντας μια μπύρα με 67% ABV. Είναι τόσο πυκνή που δεν υπάρχει ανθρακικό ή αφρός.

Η σκωτσέζικη ζυθοποιία συνιστά την κατανάλωσή της σε σφηνοπότηρο και καλό είναι να λάβεις υπόψη σου την προειδοποίηση, καθώς παραδέχεται ότι η Snake Venom δημιουργήθηκε κάπως πειραματικά.

Evil Twin Brewing Molotov Cocktail Heavy

Αυτή η IPA περιέχει μόνο 18% αλκοόλ, το οποίο εξακολουθεί να είναι υψηλό για craft μπύρα αλλά σίγουρα πιο λογικό από τις παραπάνω.  Τροπικά φρούτα όπως η γκουάβα και το μάνγκο εξισορροπούν τις έντονες γεύσεις βύνης και λυκίσκου σε αυτή την μπύρα. Θα δεις όμως αρκετά ιζήματα στον πάτο του μπουκαλιού, οπότε πρόσεξε το σερβίρισμα.

Koelschip Start the Future

Με 60% ABV αυτή η μπύρα συγκρίνεται συχνά με ουίσκι. Οι πικάντικες, αλμυρές γεύσεις αναμειγνύονται με τα κλασικά συστατικά της μπύρας -όπως ο λυκίσκος, η μαγιά και το νερό- για να παραχθεί αυτή η ισχυρή γερμανική Eisbock. Μία κλασική Eisbock έχει συνήθως ABV μεταξύ 9% και 14%.

Struise Black Damnation VI – Messy

Αν ψάχνεις για μία δυνατή Guinness, η Struise Black Damnation VI – Messy προσφέρει αυτή τη χαρακτηριστική γεύση και εμφάνιση σε συνδυασμό με ένα 39% ABV.

BrewDog & Schorschbräu Strength in Numbers

Δύο προαναφερθείσες μεγάλες μάρκες μπύρας ένωσαν τις δυνάμεις τους το 2020 για να γιορτάσουν τον διαγωνισμό μπύρας με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ στον οποίο συμμετείχαν. Η BrewDog and Schorschbräu Strength in Numbers δημιουργήθηκε με 57,8 ABV αλλά λόγω περιορισμένης έκδοσης εξαντλήθηκε γρήγορα.

Sam Adams Utopias

Ενώ οι περισσότερες ελαφρύτερες μπύρες Sam Adams έχουν ABV γύρω στο 5%, οι Sam Adams Utopias φτάνουν το 28%. Το ABV είναι τόσο υψηλό που αυτή η ποικιλία μπύρας Sam Adams είναι παράνομη σε 15 πολιτείες της Αμερικής.