iStock
ΦΑΓΗΤΟ

13 μαγειρικές δεξιότητες που πρέπει να τελειοποιήσεις

Το να μάθεις να μαγειρεύεις είναι μία συνεχής διαδικασία αλλά υπάρχουν κάποιες βασικές δεξιότητες που όλοι πρέπει να έχουν. Όσο περισσότερες αποκτάς τόσο πιο εύκολο είναι να τις συνδυάσεις ώστε να εξελιχθείς.

«Όλοι πρέπει να μπορούν να φτιάχνουν ομελέτα», έγραψε ο Anthony Bourdain στο βιβλίο του Medium Raw: A Bloody Valentine to the World of Food and the People Who Cook που εκδόθηκε το 2011. Όπως ισχυριζόταν ο ίδιος, μία τέτοια δεξιότητα διαμορφώνει τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου.

«Όταν μαθαίνεις να φτιάχνεις ομελέτα, αναγκαστικά μαθαίνεις να είσαι προσεκτικός: χρειάζεται να έχεις κάποια ευαισθησία για να καταλάβεις τι συμβαίνει στο τηγάνι σου και τι πρέπει να κάνεις», έγραψε ο Bourdain.

Η Martha Stewart, με τη σειρά της, που υπήρξε για δεκαετίες η «βασίλισσα» του αμερικανικού lifestyle της τέλειας οικοδέσποινας, πιστεύει ότι είναι πολλά περισσότερα αυτά που έχει να μάθει κανείς στην κουζίνα μέχρι να φτάσει τα τριάντα του χρόνια. Το να μάθεις να μαγειρεύεις είναι μία συνεχής διαδικασία αλλά υπάρχουν κάποιες βασικές δεξιότητες που όλοι πρέπει να έχουν. Όσο περισσότερες αποκτάς τόσο πιο εύκολο είναι να τις συνδυάσεις ώστε να εξελιχθείς.

Συγκεντρώνουμε τις πιο χρήσιμες, που όσο πιο νωρίς τελειοποιήσεις τόσο το καλύτερο (για σένα).


Να μάθεις να μετράς ποσότητες

Δεν είναι όλα τα εργαλεία μέτρησης ίδια και δεν μπορούν όλα τα συστατικά -είτε είναι υγρά, ξηρά ή κολλώδεις ουσίες όπως το μέλι ή η μελάσα- να μετρηθούν με τα ίδια εργαλεία. Πρέπει να έχεις μικρά δοσομετρικά ποτήρια για ξηρά συστατικά όσο και γυάλινα για υγρά.

Να κόβεις λαχανικά

Τι σημαίνει όταν μια συνταγή ζητάει να κόψεις το κρεμμύδι ή το καρότο σε κύβους και πώς μπορείς να κόψεις όλα τα κομμάτια στο ίδιο μέγεθος; Μόλις κατακτήσεις αυτή την τεχνική, χρησιμοποίησε τα λαχανικά σε κύβους ως βάση και πρόσθεσέ τα σε άλλες συνταγές.

Peyman Shojaei/ Unsplash

Να φτιάχνεις ζωμό

Η βάση για υπέροχες σπιτικές σούπες και ένα βασικό συστατικό του ριζότο και πολλών άλλων πιάτων, ο ζωμός χρειάζεται χρόνο για να μαγειρευτεί, αλλά είναι εύκολος στην παρασκευή. Φτιάξε μια μεγάλη ποσότητα ζωμού λαχανικών, κοτόπουλου ή βοδινού κρέατος και αποθήκευέ τον σε δοχεία ενός λίτρου στην κατάψυξη.

Να βράζεις ζυμαρικά

Ένα νόστιμο πιάτο ζυμαρικών εξαρτάται από τρία πράγματα: το αλάτι, το σωστό μέγεθος της κατσαρόλας και τον χρόνο μαγειρέματος. Μάθε τη διαφορά μεταξύ φρέσκων και αποξηραμένων ζυμαρικών και πώς να μαγειρεύεις κάθε ποικιλία.


Να ψήνεις κρέας

Μάθε τη σωστή θερμοκρασία για κρέας από ελαφρώς ψημένο έως καλά ψημένο χρησιμοποιώντας ένα θερμόμετρο κρέατος και την αφή σου.

Να φτιάχνεις βινεγκρέτ

Ένα απλό μείγμα ελαιόλαδου, ξιδιού, αλατιού και πιπεριού είναι όλα όσα χρειάζεσαι για μια βινεγκρέτ. Πρόσθεσε μουστάρδα ή μέλι και τα αγαπημένα σου φρέσκα βότανα για μια νόστιμη σπιτική σάλτσα σαλάτας.

Να διαχειρίζεσαι ένα ολόκληρο κοτόπουλο

Εξοικονόμησε χρήματα κόβοντας ένα ολόκληρο κοτόπουλο για να το μαγειρέψεις και να φτιάξεις ζωμό. Είναι μια τεχνική που θα τελειοποιήσεις με την εξάσκηση.

Να ετοιμάζεις ένα κοκτέιλ

Ανακατεμένο ή χτυπημένο; Με πάγο ή σκέτο; Σε ποτήρι highball ή Collins; Γνωρίζοντας αυτά τα βασικά στοιχεία, θα έχεις πάντα ένα νόστιμο Martini, Margarita ή Bloody Mary.

Να ψιλοκόβεις κρεμμύδι

Το ψιλοκομμένο κρεμμύδι είναι βασικό συστατικό σε πολλές συνταγές. Μάθε πώς να κόβεις και να τεμαχίζεις ένα κρεμμύδι – και πώς να το κάνεις χωρίς να δακρύζεις.

Uwe Conrad/Unsplash

Να φτιάχνεις αυγά σκραμπλ

Το μυστικό για τέλεια σκραμπλ είναι ένα αντικολλητικό τηγάνι, άφθονο βούτυρο και μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για πέντε έως δέκα λεπτά.

Να κάνεις το μπέικον τραγανό

Χρησιμοποίησε ένα ταψί για να ψήσεις το μπέικον στον φούρνο. Όχι μόνο γίνεται πιο ομοιόμορφα τραγανό από ό,τι αν μαγειρευόταν σε τηγάνι στην κουζίνα, αλλά επίσης αποτρέπει τους πιτσιλιές λίπους.

 


Να ετοιμάσεις τον τέλειο πουρέ πατάτας

 

Για να φτιάξεις κρεμώδη πουρέ πατάτας που δεν θα είναι ποτέ κολλώδης, ζέστανε το γάλα και το βούτυρο ξεχωριστά σε μια κατσαρόλα πριν τα προσθέσεις στις μαγειρεμένες πατάτες.

Να έχεις τα κατάλληλα μαγειρικά σκεύη

Κάθε αρχάριος μάγειρας πρέπει να έχει κάποια σκεύη, όπως ένα αντικολλητικό τηγάνι, ένα ταψί και μια κατσαρόλα. Από ανοξείδωτο ατσάλι έως χαλκό, βρες το κατάλληλο υλικό και σετ μαγειρικών σκευών για τις ανάγκες σου.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.