© Grandma's
THE BIG BLUE SUMMER

4 φρέσκοι προορισμοί για φαγητό στις Κυκλάδες

Από τη Σύρο και την Πάρο μέχρι την Ίο και τη Σαντορίνη, ξεχωρίζουμε τους πιο φρέσκους προορισμούς για φαγητό στις διακοπές σου.

Το φαγητό παίζει σημαντικό ρόλο στις διακοπές. Κι αυτό γιατί όταν είναι καλό, αναδεικνύεται σε μία εμπειρία που έρχεται να προστεθεί σε όλες τις υπόλοιπες. Και φέτος, οι Κυκλάδες έχουν την τιμητική τους όσον αφορά στα νέα εγχειρήματα γύρω από την εστίαση και στις μεταγραφές ταλαντούχων μαγείρων, όπως στην περίπτωση του Βαγγέλη Δαμίγου που βρίσκεται πλέον στη Σύρο ή τον Σωτήρη Ευαγγέλου που έρχεται για δεύτερη χρονιά στην Ίο.

Η δημοφιλής Πάρος έχει πάντα κάτι νέο να προσφέρει – στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για μια αθηναϊκή δυνατή ομάδα, ενώ η Σαντορίνη με το Πανηγύρι του Φάνη Μαϊκαντή, μας προσκαλεί να δούμε κάτι περισσότερο από την Καλντέρα και το ηλιοβασίλεμα.

Αυτοί, λοιπόν, είναι οι πιο φρέσκοι προορισμοί για φαγητό στις Κυκλάδες.

Grandma’s: Κυκλαδίτικη κουζίνα στην Ίο

© Grandma's

 

Με πανοραμική θέα το λιμάνι της Ίου και στο βάθος να αχνοφαίνεται η Σίκινος, το εστιατόριο που στεγάζεται στο ξενοδοχείο Liostasi «παίζει» με την τοπική κουζίνα των Κυκλάδων με μεσογειακές επιρροές.

Την επιμέλεια του μενού, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, έχει ο βραβευμένος σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου, γνωστός για την αγάπη που τρέφει για την παραδοσιακή κουζίνα του τόπου μας. Στο τιμόνι της βρίσκουμε τον Executive Chef του ξενοδοχείου, Χρήστο Κανουλά που ξεδιπλώνει τη μαγειρική του ικανότητα με μαεστρία. Η φετινή κάρτα του εστιατορίου περιλαμβάνει 4 διαφορετικά menu degustation (και vegan επιλογή) ενώ υπάρχει και η επιλογή à la carte.

Ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί στα χειροποίητα φρέσκα ζυμαρικά που φτιάχνονται καθημερινά – ειδική μνεία αξίζει στα ραβιόλι, γεμιστά με σπανάκι και πολλά μυρωδικά, που συνοδεύονται από σάλτσα φέτας (μια διαφορετική σπανακόπιτα) όπως και στο γιουβέτσι που φτιάχνεται από τρία διαφορετικά ζυμαρικά και στην κορυφή του έχει ένα ταρτάρ γαρίδας. Φρέσκα ψάρια, τοπικά λαχανικά και άλλα προϊόντα, όπως το νιώτικο κατσικάκι, ενσωματώνονται με τη σειρά τους σε σύγχρονες ιδέες και τάσεις.

Φέτος το καλοκαίρι μπορείς να βρεθείς στον προορισμό σου με την άνεση και την ασφάλεια της AEGEAN. Επίλεξε έναν από τους 160 προορισμούς της αγαπημένης αεροπορικής εταιρείας σε Ελλάδα και εξωτερικό, κάνε την κράτησή σου και απόλαυσε το ταξίδι και τις διακοπές σου!

Hygge: Η δανέζικη τέχνη της θαλπωρής στη Σύρο

Στην είσοδο του μεσαιωνικού οικισμού της Σύρου, με τέλεια θέα στην πόλη και τα γύρω νησιά, το Hygge εστιάζει στο ελληνικό φαγητό με υψηλές όμως τεχνικές που κρύβονται πίσω από τη γεύση. Ο ταλαντούχος chef Βαγγέλης Δαμίγος με προϋπηρεσία σε σημαντικές κουζίνες τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα (Fat Duck, Nolan, Cookoovaya μεταξύ άλλων) και οι Νίκος Εξηνταβελόνης και Δήμος Μέξης (Pairidaeza) συνεργάζονται ξανά μετά το Baba Bar στη Σύρο, συστήνοντας ένα εστιατόριο αξιώσεων.

Στον χώρο ενός πρώην γκαράζ, που στεγάστηκε αργότερα ένα μεζεδοπωλείο, το Hygge στήθηκε με ξεκάθαρο design, φυσικά υλικά και χρώματα. Εμπνευσμένος από τη δανέζικη τέχνη του να δημιουργείς μια ατμόσφαιρα θαλπωρής και εγγύτητας και να ενισχύεις δεσμούς, ο Βαγγέλης Δαμίγος και η ομάδα του δίνουν τη δική τους πρόταση στο casual & comfort dining.

Chef de cuisine ο Τάσος Δέμπης (Nolan, ΦΙΤΑ, Parla, Seline) ο οποίος μαζί με την υπόλοιπη ομάδα μετουσιώνει απλά υλικά σε κάτι ξεχωριστό. Τα τοπικά υλικά (από κηπευτικά μέχρι φρέσκα ψάρια) έχουν την τιμητική τους, με το μενού να κινείται κυρίως προς την ψαροφαγία, με όστρακα και θαλασσινά.

Anema: Ένα all day bar στην Πάρο

 

Ακριβώς δίπλα στο λιμάνι και πάνω στον κεντρικό πεζόδρομο της Παροικιάς, με θέα το Αιγαίο, άνοιξε το Anema από τον Όμιλο STRONGHOLDING και φέρει τη σχεδιαστική υπογραφή της αρχιτεκτονικής εταιρείας Nine Design, υπεύθυνη για το concept, τον σχεδιασμό και την επιμέλεια κάποιων από των καλύτερων μπαρ της Αθήνας.

Η αισθητική του εναρμονίζεται πλήρως με την πανέμορφη χώρα της Πάρου, σε ένα χώρο άκρως καλοκαιρινό με λιτά χρώματα και έντονη επένδυση από ξύλο και ψάθα. Οι γαλαζοπράσινες πινελιές σπάνε τις ξύλινες λεπτομέρειες και φέρνουν τη θάλασσα μέσα στο μπαρ.

Η ομάδα του Anema, με τον Άρη Δούκα στη γενική επιμέλεια, γνωστό για τα Noel, Mr.Fox: The Bar και Blue Oyster Bar, δημιούργησε ένα κατάλογο φαγητού στον οποίο πρωταγωνιστούν γεύσεις όπως pinsas, tacos και bao buns, έχει φροντίσει όμως και για ελαφριά δροσερά πιάτα που ταιριάζουν με τη φιλοσοφία και τη χαλαρότητα του νησιού.

Τέλος, τη λίστα των ποτών έχουν επιμεληθεί ο διεθνούς φήμης Bartender Πάνος Κανατσούλης και ο έμπειρος Πάνος Κοττάς. Η λίστα αποτελείται από cocktails εμπνευσμένα από την πολυνησιακή κουλτούρα σε συνδυασμό με τη φιλοσοφία του surf.

Ένα Πανηγύρι στη Σαντορίνη

Μπορεί να μη συγκαταλέγεται στις πιο πρόσφατες αφίξεις, αλλά η αλήθεια είναι ότι το Πανηγύρι άρχισε να ξεδιπλώνει σταδιακά τη δυναμική του. Το εστιατόριο του chef Φάνη Μαϊκαντή ξεκίνησε με τη φιλοσοφία του takeaway και του φαγητού της πανήγυρης στη Σαντορίνη, για να αναδειχθεί τελικά σε έναν προορισμό που υμνεί την αυθεντική κουζίνα, την εντοπιότητα και την εποχικότητα.

Πλέον, η ομάδα στην κουζίνα λιάζει τα δικά της ψάρια, προσπαθώντας πάντα να δίνει αξία στα μικρά ψαράκια και να αποφεύγει τα μη εποχικά, ζυμώνει ψωμί σε ξυλόφουρνο και καλλιεργεί λαχανικά στο μποστάνι του μαγαζιού.

«Θέλουμε να είναι ένα μαγαζί παρεΐστικο, ανεπιτήδευτο, με μεγάλες παρέες να τρώμε όλοι μαζί. Να έρχεσαι ξυπόλητος, με το μαγιό σου με ό,τι αισθάνεσαι άνετα» λέει ο Φάνης Μαϊκαντής, ο οποίος εμπνέεται σε μεγάλο βαθμό από την κουλτούρα και τη γαστρονομία του νησιού.

«Με τα προϊόντα της Σαντορίνης, δεδομένου ότι είμαι σε αυτό το νησί, μπαίνω στη διαδικασία να σκεφτώ πάνω σε αυτά και να τα παντρέψω με άλλα κυκλαδίτικα από τα γύρω νησιά. Κάνεις λάθη, μαθαίνεις από αυτά, και αλλάζεις τη φιλοσοφία σου πάνω στην κουζίνα. Κάθε τόπος σε επηρεάζει στο πώς μαγειρεύεις αλλά και σε ποιους πελάτες απευθύνεσαι. Σίγουρα έχεις τον δικό σου χαρακτήρα αλλά προσαρμόζεσαι σε όσα θέλεις να κάνεις αλλά και σε όσα δεν θέλεις» καταλήγει.

Το σίγουρο είναι ότι στο Πανηγύρι θα νιώσεις θα να βρίσκεσαι στην πλατεία ενός χωριού, όπου το αληθινό φαγητό και οι ποιοτικές πρώτες ύλες έχουν τον πρώτο λόγο.