Jussi Puikkonen/Alamy/Visualhellas.gr
ΓΕΥΣΗ

Central, το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο για το 2023

Το εστιατόριο της Λίμα βρέθηκε στο βάθρο των World's 50 Best Restaurants και γίνεται το πρώτο από τη Νότια Αμερική που κερδίζει τον συγκεκριμένο τίτλο.

Από τη Δανία στη Νότια Αμερική στράφηκαν τα βλέματα της παγκόσμιας γαστρονομικής σκηνής, με το Central στη Λίμα να είναι το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο για το 2023, μία πρωτιά που είχε κατακτήσει πέρυσι το Geranium της Κοπεγχάγης. Το εστιατόριο των Virgilio Martínez και Pia León είχε βρεθεί πέρυσι στη δεύτερη θέση, στην οποία φέτος σκαρφάλωσε το ισπανικό Disfrutar.

Ήταν το 2013, η πρώτη φορά που εμφανίστηκε το Central στη λίστα των World’s 50 Best Restaurants στο νούμερο 50. Δέκα χρόνια αργότερα, γίνεται το πρώτο νοτιοαμερικανικό εστιατόριο που κερδίζει τον συγκεκριμένο τίτλο. Ταυτόχρονα, η León είναι η πρώτη γυναίκα chef που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.

Virgilio Martinez και Pía Léon / The World's 50 Best Restaurants/Media Centre
Virgilio Martinez και Pía Léon

Να σημειωθεί ότι το 2019, ο οργανισμός ανακοίνωσε μια αλλαγή στον κανόνα, σύμφωνα με την οποία, όταν ένα εστιατόριο ανέβει στην πρώτη θέση, καθίσταται μη επιλέξιμο και αφαιρείται από τη λίστα τα επόμενα χρόνια. Μέλη αυτής της ελίτ είναι το Noma, το Eleven Madison Park της Νέας Υόρκης, το The Fat Duck του Λονδίνου, η Osteria Francescana στη Μόντενα της Ιταλίας και το Mirazur στη Μεντόν της Γαλλίας.

Η ιστορία του Central

Το 2008, ο Virgilio Martínez άνοιξε το Central στη Λίμα με το όραμα να δημιουργήσει μια εξαιρετική γαστρονομική εμπειρία με ρίζες στα περουβιανά υλικά και τις τεχνικές μαγειρικής. Η Pía León, γοητευμένη από αυτή την ιδέα, προσχώρησε το 2009 – και στη συνέχεια έγινε η επικεφαλής σεφ και σύζυγος του Martínez, θέτοντας τα θεμέλια αυτού που θα γινόταν η εμπειρία του Central.

Martínez και León μοιράζονται ένα βαθύ πάθος για την περουβιανή κουζίνα, τόσο μεταδοτικό που ακόμη και η αδελφή του Martínez, Malena, μπήκε στο δυναμικό τους για να διευθύνει το Mater Iniciativa, το ερευνητικό κέντρο του εστιατορίου. Οι τρεις τους ταξιδεύουν συχνά σε όλα τα μήκη και πλάτη του Περού, συναντώντας παραγωγούς, δοκιμάζοντας ασυνήθιστα υλικά και επινοώντας νέους τρόπους για να τα σερβίρουν στα πιάτα τους.

Καθώς η ιδέα του Central αναπτύχθηκε με την πάροδο των ετών, διαμορφώθηκε ένα μενού που οδηγεί τους επισκέπτες σε 15 διαφορετικά περουβιανά οικοσυστήματα, κατηγοριοποιημένα ανά υψόμετρο – από 15 μέτρα κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό έως 4.200 μέτρα πάνω στις Άνδεις. Κάθε πιάτο αντικατοπτρίζει την προέλευση των συστατικών του, από την ξηρή κοιλάδα (γαρίδες, κολοκύθα loche, αβοκάντο) έως το νερό του Αμαζονίου (ψάρι pacu, καρπούζι και φύλλα κόκας).

Το 2018, ο Martínez και η León μετακόμισαν το εστιατόριό τους σε ένα ευρύχωρο κτίριο στη γειτονιά Barranco της Λίμα: Casa Tupac. Διαθέτοντας έναν μεγάλο κήπο, ένα κέντρο ερευνών, καθώς και το σόλο εστιατόριο της León, το Kjolle (βρέθηκε στην 28η θέση της λίστας), και το σπίτι της οικογένειας του ζευγαριού, είναι ένας παράδεισος νόστιμων γεύσεων και προσεγμένης φιλοξενίας.

Οι υπόλοιποι νικητές

Η διοργανώτρια χώρα σημείωσε πολύ καλές επιδόσεις στη φετινή απονομή με έξι συμμετοχές από την Ισπανία στις 50 καλύτερες, συμπεριλαμβανομένου του δεύτερου καλύτερου εστιατορίου στον κόσμο, του Disfrutar στη Βαρκελώνη. Η Ισπανία κατέκτησε επίσης την τρίτη και τέταρτη θέση με το Diverxo στη Μαδρίτη και το Asador Etxebarri στο Atxondo στην περιοχή των Βάσκων.

Ιταλία και η Γαλλία σημείωσαν επίσης καλές επιδόσεις στην Ευρώπη, με πέντε εστιατόρια στην Ιταλία και τέσσερα στη Γαλλία να βρίσκονται στην πρώτη 50άδα. Στην Αγγλία, το Λονδίνο κέρδισε τρεις εντυπωσιακές θέσεις.

Στην Ασία, η πόλη που πρέπει να προσέξει κανείς είναι η Μπανγκόκ, όπου δύο εστιατόρια εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη λίστα, και τα δύο μπήκαν στην πρώτη 20άδα: Το Le Du στο νούμερο 15 και το Gaggan Anand στο νούμερο 17.

Από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δύο εστιατόρια της Νέας Υόρκης μπήκαν στην πρώτη 50άδα. Το Atomix ανέβηκε στο Νο. 8 από το Νο. 33 που ήταν πέρυσι, κερδίζοντας το βραβείο Highest Climber καθώς και το βραβείο του καλύτερου εστιατορίου στη Βόρεια Αμερική. Το πάνταα αγαπημένο Le Bernardin, με επικεφαλής chef τον Éric Ripert, μπήκε επίσης στο Top 50 στο Νο. 44.

Τα εστιατόρια που κατέκτησαν τις πρώτες θέσεις στο World’s 50 Best Restaurants

1. Central, Λίμα

2. Disfrutar, Βαρκελώνη

3. Diverxo, Μαδρίτη

4. Asador Etxebarri, Atxondo, Ισπανία

5. Alchemist, Κοπεγχάγη

6. Maido, Λίμα

7. Lido 84, Gardone Riviera, Ιταλία

8. Atomix, Νέα Υόρκη

9. Quintonil, Πόλη του Μεξικού

10. Table by Bruno Verjus, Παρίσι