Κωνσταντίνος Μπαντούνας
FOODIAL

Foodial: Ήρθε η ώρα του πέμπτου ομίλου στο Μουντιάλ Φαγητού του OneMan

Αν μπορούμε να κάνουμε μια μικρή πρόβλεψη για το Group E, θα λέγαμε ότι το παιχνίδι θα παιχτεί μεταξύ Ιαπωνίας και Ισπανίας. Φαγητό είναι αυτό, όλα μπορούν να συμβούν.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι σε εξέλιξη και μέχρι τώρα μάς έχει χαρίσει αρκετές εμβληματικές στιγμές. Στα δικά μας τώρα, το Foodial συνεχίζεται και σε αυτό το Μουντιάλ Φαγητού, όλα ανατρέπονται.

Αν μπορούμε όμως να κάνουμε μια μικρή πρόβλεψη για τον πέμπτο όμιλο, θα λέγαμε ότι το παιχνίδι θα παιχτεί μεταξύ Ιαπωνίας και Ισπανίας. Φαγητό είναι αυτό, όλα μπορούν να συμβούν.

Η κριτική επιτροπή: Θάλεια Ιωάννου, travel & food blogger (Urban Food Junkie), Λάμπρος Βακιάρος, μάγειρας (www.lambrosvakiaros.com, meallion.gr) Fahd Αλέξανδρος Hassan Kassem, μάγειρας και ιδιοκτήτης του Guerilla Chef Burgers και Μάρω Παρασκευούδη, food editor (OneMan).

Η διαδικασία: Κάθε κριτικός βάζει σε κατάταξη, από την 1η μέχρι την 4η θέση το πιάτο της κάθε ομάδας, ανά όμιλο, αφήνοντας εάν θέλει τα σχόλιά του.

Η βαθμολογία διαμορφώνεται ως εξής: η 1η θέση δίνει 3 βαθμούς, η 2η θέση και 3η θέση από 1 βαθμό και  η 4η θέση κανέναν βαθμό.

Δες εδώ τον Όμιλο Α.

Δες εδώ τον Όμιλο Β.

Δες εδώ τον Όμιλο C.

Δες εδώ τον Όμιλο D.

Σήμερα συνεχίζουμε με τον Όμιλο E’.

Ισπανία – Παέγια

παέγια Παέγια, το πιο γνώριμο πιάτο της ισπανικής κουζίνας © iStock

Με καταγωγή από τη Βαλένθια, η παέγια αποτελεί σίγουρα σήμα κατατεθέν της περιοχής. Για πολλούς από εμάς, είναι αναμφισβήτητα κι ένα γνώριμο πιάτο της ισπανικής κουζίνας, που περιλαμβάνει συνήθως ρύζι, τσορίθο, κοτόπουλο και θαλασσινά και σερβίρεται σε ένα μεγάλο τηγάνι. «Ήξερες ότι η ορίτζιναλ συνταγή είναι με κουνέλι και σαλιγκάρια», ρωτάει ο Fahd Αλέξανδρος Hassam Kassem, αλλάζοντας την κοσμοθεωρία μας.

Γερμανία – Bratwurst

bratwurst Το «γερμανικό σουβλάκι» καρυκεύεται με τζίντζερ, μοσχοκάρυδο, κόλιανδρο ή κύμινο. © iStock

Το Bratwurst είναι ένας συγκεκριμένος τύπος φρέσκου λουκάνικου από χοιρινό ή μοσχαρίσιο κρέας, που προέρχεται από τη Γερμανία. «Το γερμανικό σουβλάκι», όπως λέει ο Fahd. Συνήθως καρυκεύεται με τζίντζερ, μοσχοκάρυδο, κόλιανδρο ή κύμινο. Αν ψάχνεις για μία παραδοσιακή συνταγή, δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις Bratwurst και Sauerkraut (ξινό λάχανο).

Ιαπωνία – Yakitori

yakitori Υakitori, το ιαπωνικό σουβλάκι © iStock

Πρόκειται για το ιαπωνικό σουβλάκι και σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει ψητό (yaki) κοτόπουλο (tori) αν και μπορεί να περιλαμβάνει κι άλλου είδους κρέας. Μέρος της προετοιμασίας είναι να περαστεί το κρέας σε ένα ξυλάκι (καλαμάκι) και στη συνέχεια να ψηθεί στα κάρβουνα.

Κόστα Ρίκα – Gallo Pinto

Gallo pinto Ένα παραδοσιακό πιάτο με βάση το ρύζι και τα φασόλια © iStock

Αυτό το παραδοσιακό πιάτο από την Κεντρική Αμερική έχει ως βάση του το ρύζι και τα φασόλια ως βάση. Πρόκειται για ένα πιάτο με μακρά ιστορία που είναι σημαντικό για την ταυτότητα και την κουλτούρα της Νικαράγουας και της Κόστα Ρίκα, όπως και οι παραλλαγές του είναι εξίσου σημαντικές σε πολλούς λατινοαμερικάνικους πολιτισμούς.

Θάλεια Ιωάννου

Παέγια, Ισπανία 3 βαθμοί: Πρώτη η παέγια, η οποία μου θυμίζει πάντα καλοκαίρι. Αν αντί για yakitori, υπήρχε ramen στο κάδρο, θα έβγαινε πρώτη η Ιαπωνία, αήττητη και με μηδέν παθητικό.

Yakitori, Ιαπωνία 1 βαθμός

Bratwurst, Γερμανία 1 βαθμός

Gallo Pinto, Κόστα Ρίκα 0 βαθμοί

Λάμπρος Βακιάρος

Yakitori, Ιαπωνία 3 βαθμοί: Τρομερό δίλημμα μεταξύ παέγιας και yakitori. Αν και έχω ζήσει στην Ισπανία και αντικειμενικά η καλή παέγια δεν παίζεται, βάζω για 0,1% διαφορά τα yakitori λόγω της αγάπης μου για την ασιατική κουζίνα.

Παέγια, Ισπανία 1 βαθμός

Bratwurst, Γερμανία 1 βαθμός

Gallo Pinto, Κόστα Ρίκα 0 βαθμοί

Fahd Αλέξανδρος Hassan Kassem

Yakitori, Ιαπωνία 3 βαθμοί: Japanese σουβλάκι, απλώς yum.

Παέγια, Ισπανία 1 βαθμός

Bratwurst, Γερμανία 1 βαθμός

Gallo Pinto, Κόστα Ρίκα 0 βαθμοί

Μάρω Παρασκευούδη

Yakitori, Ιαπωνία 3 βαθμοί: Όταν στο παιχνίδι μπαίνει η ασιατική κουζίνα και μάλιστα ένα φαγητό τόσο street, δύσκολο να μη νικήσει.

Παέγια, Ισπανία 1 βαθμός

Bratwurst, Γερμανία 1 βαθμός

Gallo Pinto, Κόστα Ρίκα 0 βαθμοί

Η τελική κατάταξη

  1. Ιαπωνία – 10 βαθμοί
  2. Ισπανία – 6 βαθμοί
  3. Γερμανία – 4 βαθμοί
  4. Κόστα Ρίκα – 0 βαθμοί

Στους 16 περνούν η Ιαπωνία και η Ισπανία.

Αυτό το Μουντιάλ το ζούμε παρέα με τα super market Μασούτης με όλο και περισσότερες προσφορές στα Αγαπημένα σου προϊόντα για να διοργανώσεις μοναδικές Μουντιαλικές βραδιές.