AP Photo/Fernando Llano
ΦΑΓΗΤΟ

Για πρώτη φορά μία taquería στο Μεξικό παίρνει αστέρι Michelin

Το Tacos El Califa de León, που έλαβε την πολυπόθητη τιμητική διάκριση από τον γαλλικό οδηγό γαστρονομίας, σερβίρει μόνο τέσσερα πράγματα στο μενού και είναι όλα tacos.

Το μικροσκοπικό εστιατόριο του Arturo Rivera Martínez στο Μεξικό είναι η πρώτη taquería που παίρνει Αστέρι Michelin. Ωστόσο, παρά την πολυπόθητη διάκριση από τον γαλλικό οδηγό γαστρονομίας την περασμένη Τετάρτη, ο σεφ στάθηκε πάνω από την καυτή σχάρα και έκανε ακριβώς το ίδιο πράγμα που κάνει εδώ και 20 χρόνια: έψησε κρέας.

Αν και εκπρόσωποι της Michelin πέρασαν για να του δώσουν μία βαριά, πεντακάθαρη στολή, εκείνος δεν τη φόρεσε: Σε αυτή τη μικροσκοπική επιχείρηση των λίγων τετραγωνικών, η ζέστη είναι αυτή που φτιάχνει το κρέας. Και είναι έντονη.

Στο Tacos El Califa de León της Πόλης του Μεξικού, στην ατημέλητη, μποέμικη γειτονιά San Rafael, υπάρχουν μόνο τέσσερα πράγματα στο μενού και είναι όλα tacos. «Το μυστικό είναι η απλότητα. Έχει μόνο μια τορτίγια, κόκκινη ή πράσινη σάλτσα, και αυτό είναι όλο. Αυτό, και η ποιότητα του κρέατος», δήλωσε ο Rivera Martínez. Είναι επίσης ίσως ο μόνος σεφ με αστέρι Michelin που, όταν τον ρωτούν ποιο ποτό πρέπει να συνοδεύει το φαγητό του, απαντά «Μου αρέσει μια κόκα κόλα».

AP Photo/Fernando Llano

Το El Califa de León είναι το μοναδικό taco stand μεταξύ των 16 μεξικάνικων εστιατορίων που έλαβαν ένα Αστέρι Michelin, καθώς και δύο ακόμα που έλαβαν δύο αστέρια. Σχεδόν όλα τα υπόλοιπα είναι πολύ κομψά εστιατόρια που έχουν αναμφισβήτητα και ανάλογες τιμές.

Οι taquerías αποτελούν βασικό μέρος της γαστρονομικής σκηνής και της κουλτούρας του Μεξικού για το φαγητό του δρόμου. Και για πρώτη φορά στην ιστορία, ο οδηγός Michelin απένειμε ένα από τα πολυπόθητα αστέρια του σε ένα μικροσκοπικό περίπτερο taco στην Πόλη του Μεξικού.

Η ταπεινή αυτή taquería λειτουργεί στη γειτονιά San Rafael εδώ και 70 χρόνια, σύμφωνα με τους επιθεωρητές του οδηγού Michelin. Με τέσσερις ποικιλίες tacos στο μενού – Gaonera (λεπτοκομμένο φιλέτο βοδινού κρέατος), bistec (μοσχαρίσια μπριζόλα), chuleta (χοιρινή μπριζόλα) και costilla (μοσχαρίσιο πλευρό) – έγινε το πρώτο εστιατόριο taco που απέσπασε μία από τις σημαντικές διακρίσεις του γαλλικού οδηγού γαστρονομίας.

AP Photo/Fernando Llano

Για τον βραβευμένο με James Beard συγγραφέα, Bill Esparza, ο οποίος έχει φάει στο εν λόγω κατάστημα, «Η ευτυχία είναι μία τριάδα tacos με χοντρά κομμένα bistec, costilla και gaonera σε χειροποίητες τορτίγιες καλαμποκιού ντυμένες απλά με salsa de tomatillo crudo με κύβους κρεμμυδιών και μια καπνιστή salsa de chile pasilla στο El Califa de León», δήλωσε στο «Good Morning America». Το El Califa de León έλαβε ένα αστέρι για την αναγνώριση της «υψηλής ποιότητας της μαγειρικής του», σύμφωνα με την περιγραφή του Michelin.

«Τα τάκος είναι ένας τρόπος ζωής, που διαμορφώθηκε από την εφεύρεση των ιθαγενών, με την τορτίγια να λειτουργεί ως σκεύος, που σίγουρα αξίζει Michelin», δήλωσε ο Esparza. «Η βαθμολογία ενός αστεριού του El Califa de León γιορτάζει την αυτόχθονη καινοτομία και τη σύγχρονη μεξικανική κουλτούρα, τοποθετώντας τη στην παγκόσμια σκηνή. Είναι πολύ ταιριαστό το γεγονός ότι η πρώτη taquería που έλαβε Αστέρι Michelin είναι ένας θεσμός που εκτιμάται για την ειλικρίνειά του. Ένα taco φτιαγμένο με μια ωραία τορτίγια, καλά καρυκευμένο κρέας και σύνθετες σάλτσες είναι φαγητό παγκόσμιας κλάσης».