Maryam Sicard/Unsplash+
ΓΕΥΣΗ

Για τάκος και τεκίλα στα όρθια – Πού να φας μεξικάνικα στην Αθήνα

Ο απόλυτος γευστικός συνδυασμός του Μεξικού υπάρχει πια και στα μαγαζιά της Αθήνας.

Κλισέ αλλά δεν υπάρχει καλύτερος συνδυασμός από τάκος και τεκίλα αν πρέπει να σκεφτούμε ένα ταίριασμα φαγητού και ποτού. Ταυτισμένα με τη μεξικάνικη κουζίνα, τα τάκος φαίνεται ότι χρονολογούνται από την περίοδο των ορυχείων αργύρου στο Μεξικό, αν και είναι δύσκολο να ορίσουμε με ακρίβεια πότε δημιουργήθηκαν πρώτη φορά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιστορίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Jeffrey M. Pilcher, ο όρος “taco” μπορεί πιθανότατα να αποδοθεί στους ανθρακωρύχους αργύρου του 18ου αιώνα. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Smithsonian το 2012, ο Pilcher δήλωσε ότι οι ανθρακωρύχοι αποκαλούσαν έτσι τα εκρηκτικά που χρησιμοποιούσαν για την εξόρυξη του αργύρου, τα οποία ήταν φτιαγμένα από «κομμάτια χαρτιού που τύλιγαν γύρω από την πυρίτιδα και τα τοποθετούσαν στις τρύπες που χάραζαν στο βράχο».

Όπως συμβαίνει με πολλά τρόφιμα που έχουν πολιτιστική ταυτότητα, έτσι και η ιστορία των τάκος επηρεάζεται από τον αποικισμό και την εκβιομηχάνιση. Όταν οι Ισπανοί εισέβαλαν στο Μεξικό, περιφρόνησαν τα τοπικά φαγητά της περιοχής. Το καλαμπόκι θεωρήθηκε ότι συνδεόταν με τις θεότητες των ιθαγενών, αλλά το σιτάρι ταυτίστηκε με τη χριστιανική ευχαριστία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα μεξικάνικα τρόφιμα θεωρούνταν κατώτερης κατηγορίας σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά.

Τόσο τα ιστορικά γεγονότα όσο και το γεγονός ότι πολλά συστατικά είναι ενδημικά σε διαφορετικές περιοχές του Μεξικού, συμβάλλουν στους πολλούς διαφορετικούς τρόπους παρασκευής των τάκος, όπως εξηγεί ο σεφ Aaron Sanchez στο Delish.

«Τα τάκος είναι ένα από εκείνα τα πιάτα που είναι τόσο εμβληματικά αλλά έχουν τόσο μεγάλο εύρος τεχνικών και συστατικών από περιοχή σε περιοχή. Ακόμα και μόνο η διαφορά μεταξύ αλευριού και καλαμποκιού είναι τόσο σημαντική. Το καλαμπόκι αποτελεί προφανώς ένα τόσο μεγάλο μέρος της μεξικανικής κουλτούρας και ιστορίας και η διαδικασία κατά την οποία το καλαμπόκι διασπάται για να γίνει masa (ζύμη) είναι βαθιά ριζωμένη στην παράδοση. Τα κύρια συστατικά βέβαια είναι τορτίγια, γέμιση και σάλσα. Οι ποικιλίες είναι σχεδόν ατελείωτες».

Μπορεί η αυθεντική μεξικάνικη κουζίνα να μην έχει ιδιαίτερη εκπροσώπηση στα μέρη μας, αλλά υπάρχουν μαγαζιά για να φας νόστιμα τάκος και να απολαύσεις μια τεκίλα. Στην πλατεία Καρύτση, η νέον επιγραφή σού δείχνει τον δρόμο. Στο Poncho Tacos (πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 10), η τορτίγια είναι χειροποίητη κι έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε χοιρινό, μοσχάρι, κοτόπουλο και μανιτάρια για τη γέμιση.

Τα τάκος σερβίρονται σε χάρτινο πιατάκι (προτίμησε μια τριάδα για 7 ευρώ) με κόλιανδρο και lime στο πλάι κι έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε τρεις επιλογές από σάλσα: κανονική, καυτερή, πολύ καυτερή. Αν επιλέξεις την τελευταία, να ξέρεις ότι εδώ δεν αστειεύονται. Όσο περιμένεις να ετοιμαστεί το φαγητό, μπορείς να πιεις τεκίλα, μεσκάλ ή Palomita.

Μεγάλη ποικιλία σε τάκος, τόσο με μαλακή όσο και τραγανή πίτα, βρίσκεις στο Tekila (Κολοκοτρώνη 3). Το μενού περιλαμβάνει πολλές επιλογές για μια μεξικάνικη φιέστα και φυσικά μαργαρίτες, των οποίων άλλωστε βασικό συστατικό είναι η τεκίλα.

Αν βρεθείς στο Κουκάκι, το El Burro (Δημητρακοπούλου 102είναι η ιδανική στάση για μεξικάνικο street food. Τάκος, νάτσος, εντσιλάδας και παγωμένες μαργαρίτες συνθέτουν το μενού, για γρήγορο και νόστιμο φαγητό.

Στα δυτικά προάστια, το La Casa Azul (Θηβών 143, Περιστέρι) έχει νοτιοαμερικάνικη καρδιά και τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για τη Frida Kahlo. Είναι all day μαγαζί, οπότε μπορείς πάντα να κάνεις μία στάση για τάκος στην μπάρα. Έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε carne molida (μοσχαρίσιος κιμά), κοτόπουλο, γαρίδες τεμπούρα και μανιτάρια. Όσο για το τι θα πιεις, μια mezcalita είναι η μοναδική απάντηση που ψάχνεις.

Με καταστήματα από τη Γλυφάδα και την Αιόλου μέχρι την Κηφισιά και το Χαλάνδρι, σίγουρα θα βρεις το Ancho Mexical Grill που σε εξυπηρετεί. Εδώ έχει μεγάλη ποικιλία σε πιάτα της μεξικάνικης κουζίνας και στην περίπτωση των τάκος μπορείς να κάνεις τους συνδυασμούς που θέλεις. Με μοσχάρι σιγομαγειρεμένο για ώρες ή χειροποίητο χοιρινό γύρο Al Pastor και σάλσα, φτιαγμένες με μεξικάνικες πιπεριές όπως jalapeno, serrano, habanero και chipotle, από την ήπια έντασης ranchera μέχρι την ghost pepper sauce – επιλογή για τους πολύ τολμηρούς. Μία Lime Margarita θα σε δροσίσει.

Την επόμενη φορά που θα έχεις όρεξη για μεξικάνικη φιέστα, ξέρεις πού πρέπει να πας.