Bastian Parschau/Getty Images
THE BIG BLUE SUMMER

Η ανεξερεύνητη γαστρονομία της νότιας Κρήτης

Το νότιο τμήμα της Κρήτης φημίζεται για τα πανέμορφα τοπία, τις υπέροχες παραλίες και φυσικά την εξαιρετική γαστρονομία του. Μακριά από τουριστικά θέρετρα και μαγαζιά, η τοπική γαστρονομία ανθίζει στις κουζίνες των σπιτιών και σε παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία.

Το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, η Κρήτη, είναι ένας τόπος που όσο τον ανακαλύπτεις τόσο περισσότερο σε γοητεύει. Με πολυκύμαντη ιστορία ανά τους αιώνες, θα συναντήσεις από αρχαιολογικούς χώρους μέχρι οθωμανικά μνημεία, παλιές πόλεις που φιγουράρουν στις φωτογραφίες των τουριστών, γραφικά ορεινά χωριά που διατηρούν αναλλοίωτες τις παραδόσεις, παραθαλάσσια θέρετρα, τεράστια ακτογραμμή και μία μοναδική γαστρονομία, η Κρήτη προσφέρει απλόχερα στους ταξιδιώτες όλα όσα επιθυμούν.

Το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, η Κρήτη είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς διακοπών και μάλιστα ενδείκνυται για όλο τον χρόνο. Στην Κρήτη, θα κάνεις μπάνιο σε μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας, θα περιηγηθείς στην ηπειρωτική του μεριά, θα γίνεις μάρτυρας του κρητικού γλεντιού και θα απολαύσεις την τοπική κουζίνα, που είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο.

Ανάμεσα στους δημοφιλέστερους προορισμούς της Κρήτης είναι τα Χανιά και το Ρέθυμνο, με τις παλιές τους πόλεις, το Ηράκλειο με το ενετικό του κάστρο, η Ιεράπετρα με το φρούριο Καλέ να είναι ανάμεσα στα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού, η κοσμοπολίτικη Ελούντα και η Σητεία, η ιδανική αφετηρία για να εξερευνήσεις τις πανέμορφες παραλίες του Νομού Λασιθίου.

Παρά το γεγονός ότι η Κρήτη παραμένει ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για Έλληνες και ξένους τουρίστες, υπάρχουν ακόμα κομμάτια του νησιού που διατηρούν την αυθεντικότητά τους και παραμένουν τόποι ανεξερεύνητοι για τους περισσότερους.

Ο νόστιμος νότος της Κρήτης

νότια κρήτη unsplash

Το νότιο τμήμα της Κρήτης φημίζεται για τα πανέμορφα τοπία, τις υπέροχες παραλίες και φυσικά την εξαιρετική γαστρονομία του. Μακριά από τουριστικά θέρετρα και μαγαζιά, η τοπική γαστρονομία ανθίζει στις κουζίνες των σπιτιών και σε παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία.

Νόστιμη κουζίνα και προϊόντα που είναι φημισμένα παγκοσμίως συνθέτουν την κρητική γαστρονομία. Ανάμεσα στις σπεσιαλιτέ του νησιού είναι το το αντικριστό αρνί, τα καλτσούνια, οι χοχλιοί, το απάκι, η στάκα, το γαμοπίλαφο και η σφακιανή πίτα.  Όλα τα πιάτα συνδυάζονται με παγωμένη ρακή, που συνήθως προσφέρεται ως κέρασμα για το καλωσόρισμα.

Οι Κρητικοί αξιοποιούν τη γη τους, που παράγει άφθονα οπωροκηπευτικά, εποχιακά λαχανικά και όσπρια. Στο νησί φυτρώνουν επίσης άγρια χόρτα και αρωματικά βότανα, ενώ εξαιρετικό είναι επίσης το ελαιόλαδο και τα τυροκομικά προϊόντα με κορωνίδα την ονομαστή γραβιέρα Κρήτης, κατοχυρωμένη διεθνώς ως τυρί με ονομασία προέλευσης.

Σφακιανή πίτα, τσιγαριαστό και χοχλιοί

Στον ρεθυμνιώτικο νότο, απολαμβάνεις τοπικά πιάτα, όπως ο ντάκος, τα σαλιγκάρια μπουμπουριστά, απάκι (καπνιστό χοιρινό κρέας), το αρνί τσιγαριαστό και φυσικά τα τυριά (μυζήθρα, γραβιέρα, φέτα) και το μοναδικό στακοβούτυρο. Γλυκά μυζηθροπιτάκια, ξεροτήγανα με μέλι και λυχναράκια είναι ανάμεσα στα γλυκά που φτιάχνονται σε κάθε σπίτι.

Αξίζει να επισκεφτείς την Πρέβελη, με την αμμώδη παραλία και το ομώνυμο φαράγγι της, που αποτελεί ένα αξιοθέατο φυσικού κάλλους, για ένα διάλειμμα από το κρητικό φαγοπότι.

Η Παλαιόχωρα, η παραθαλάσσια κωμόπολη των Χανίων, η όμορφη Σούγια που παρά τη δύσκολη πρόσβαση θα σε ανταμείψει με υπέροχη παραλία και μονοπάτια για πεζοπορία, τα ιστορικά Σφακιά και το γραφικό ψαροχώρι Λουτρό, αποτελούν ιδανικές στάσεις για να ανακαλύψεις τόσο τα μαγευτικά τοπία του νότου όσο και την αυθεντική κουζίνα του.

Στα Σφακιά θα γνωρίσεις την υπέροχη λιτότητα της κρητικής κουζίνας, καθώς η περιοχή διατηρεί μέχρι σήμερα αναλλοίωτες τις παραδόσεις στο φαγητό. Η περιοχή έχει σφυρηλατηθεί από όλες τις αντιξοότητες και την ανάγκη για επιβίωση, και το κρέας αποτελεί τη βασική τροφή.

Η κτηνοτροφία αποτελεί τον πυρήνα της κουζίνας αυτού του ορεινού και σκληροτράχηλου τόπου. Ύστερα είναι τα γαλακτοκομικά. Κατσίκι ή αρνί τσιγαριαστό, άγρια χόρτα, ξινόχοντρος και μετά τα διάσημα πιτάκια, από μαραθόπιτες και μυζηθρόπιτες μέχρι τυρόπιτες, χοχλιοί και φρέσκο τυρί, μπαίνουν στο τραπέζι.

Το Λασίθι, στο νοτιοανατολικότερο άκρο της Κρήτης, κρύβει πολλές νοστιμιές. Λαδερά με λαχανικά από τα μποστάνια και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, φρέσκο ψάρι, χοχλιοί και ντολμαδάκια, αυγά με στάκα, ομελέτα με χόρτα, τσιγαρίδες και σκιουφιχτά μακαρόνια αποτελούν τις σπεσιαλιτέ σε ταβέρνες και καφενεία. Στο Καβούσι, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χωριά της Ιεράπετρας, θα φας νόστιμα ξεροτήγανα με ντόπιο μέλι και καλιτσούνια.

Η κουζίνα της Κρήτης είναι πάντα μία αποκάλυψη. Οι πρώτες ύλες, από τα λαχανικά μέχρι το κρέας, παίζουν σπουδαίο ρόλο στη γαστρονομία της. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η κρητική διατροφή αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς, τόσο για την ισορροπία των τροφών όσο και για την ουσιαστική απλότητά της.