
Μαρία Μπούμπα, πώς έφτασες να βραβευτείς ως η καλύτερη σομελιέ στο Ηνωμένο Βασίλειο;
«Στον χώρο μας πρέπει να αποδεικνύεις τον εαυτό σου κάθε μέρα», λέει η βραβευμένη και επίσημα πια wine director και restaurant manager στο βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin Da Terra του Λονδίνου.
- 11 ΑΥΓ 2025
Σε ηλικία μόλις 32 ετών, η Μαρία Μπούμπα, wine director και restaurant manager στο βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin Da Terra στο Bethnal Green του Λονδίνου, αναδείχθηκε Σομελιέ της Χρονιάς 2025 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για μια σπουδαία διάκριση σε έναν εξαιρετικά ανταγωνιστικό κλάδο, όπου η συνεχής εξέλιξη και η αφοσίωση είναι το παν.
Η πορεία της στον χώρο του κρασιού δεν ήταν προδιαγεγραμμένη. Αντίθετα, ξεκίνησε με ένα τυχαίο βήμα. «Σπούδασα Οικονομικά στα Γιάννενα. Όπως όλοι οι φοιτητές, χρειαζόμουν λίγα παραπάνω χρήματα, κι έτσι άρχισα να δουλεύω στην εστίαση. Η μαμά μου δεν χάρηκε και πολύ τότε, αλλά τώρα το έχει ξεπεράσει», λέει γελώντας.
Η καθοριστική καμπή ήρθε στο Grand Forest στο Μέτσοβο. Εκεί άρχισε να βλέπει την εστίαση διαφορετικά, όχι ως ανάγκη αλλά ως πιθανή καριέρα. Ακολούθησαν δύο απαιτητικές σεζόν στη Μύκονο (2017-18), σε πεντάστερα ξενοδοχεία, και ένα σύντομο αλλά πυκνό σε εμπειρίες σταζ στη Δανία, στο βραβευμένο Kokkeriet. «Δεν καταλάβαινα τίποτα στην αρχή, αλλά μάθαινα πάρα πολλά. Μου πρότειναν δουλειά, αλλά δεν μου ταίριαζε η ζωή εκεί».
Η επιστροφή στην Ελλάδα συνοδεύτηκε από την απόφαση να ασχοληθεί σοβαρά με τον κόσμο του κρασιού, ξεκινώντας τις σπουδές της στο WSPC (Wine & Spirits Professional Center), όπου ολοκλήρωσε τα πρώτα δύο επίπεδα. Σύντομα, εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου συνέχισε τις σπουδές της με το WSPC 3 ενώ εργαζόταν στο Mayfair – εκεί πέρασε και την περίοδο του Covid.
Η πραγματική επαγγελματική της απογείωση ήρθε στο Da Terra, όπου προσλήφθηκε αρχικά ως σομελιέ, με το εστιατόριο να διατηρεί εκείνη την περίοδο ένα αστέρι Michelin. «Στον χώρο μας πρέπει να αποδεικνύεις τον εαυτό σου κάθε μέρα», τονίζει. Όμως η δουλειά, η νέα ομάδα και το πρόσφορο έδαφος οδήγησαν το εστιατόριο στην απόκτηση δεύτερου αστεριού και τη Μαρία στη θέση της wine director.
Η νίκη της στον διαγωνισμό Sommelier of the Year δεν ήταν προσχεδιασμένη. «Διαγωνίστηκα τον Οκτώβριο χωρίς πολλές βλέψεις – κυρίως για να συνεχίσω να διαβάζω. Βρέθηκα στον τελικό χωρίς να είμαι προετοιμασμένη. Ήταν πρωτόγνωρο. Όταν ήρθαν όμως οι βαθμολογίες, κατάλαβα ότι είχα διανύσει πολύ δρόμο και ίσως είχε έρθει η ώρα να το πάρω στα σοβαρά».
Στον τελικό, που πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουλίου στο Christ Church Spitalfields του Λονδίνου, διαγωνίστηκε σε έξι δοκιμασίες, μεταξύ των οποίων η τυφλή γευσιγνωσία και το food & wine pairing. Κατάφερε να επικρατήσει των συναδέλφων της Dion Wai (Raffles London at the OWO) και Joanna Nerantzi (5 Hertford Street), και να γίνει μόλις η δεύτερη γυναίκα που κατακτά τον τίτλο τα τελευταία χρόνια.
«Ο χώρος είναι απαιτητικός και ανταγωνιστικός. Πρέπει να είσαι πάντα ενημερωμένος, να ξέρεις τις τάσεις, να διαβάζεις. Ειδικά στο Λονδίνο, όπου το επίπεδο είναι εξαιρετικά υψηλό», εξηγεί. «Όποια δουλειά κι αν κάνεις, πρέπει να σου αρέσει. Αυτό το κλισέ “βρες κάτι που αγαπάς και δεν θα χρειαστεί να δουλέψεις ποτέ ξανά στη ζωή σου” είναι τελικά αλήθεια».
Παρότι ο κλάδος της εστίασης στο Ηνωμένο Βασίλειο διανύει μία περίεργη φάση – «δεν είναι τόσο busy όσο παλιά, κάτι που νομίζω ότι ισχύει σε παγκόσμιο επίπεδο» –, η ίδια διατηρεί τη συγκέντρωσή της: «Δεν υπάρχει χώρος για λάθη. Πρέπει να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε». Παράλληλα, νιώθει τυχερή για την υποστήριξη που έχει δεχτεί από τους εργοδότες και τους συνεργάτες της – κάτι που, όπως λέει, δεν είναι αυτονόητο.
Η Μαρία Μπούμπα βλέπει με αισιοδοξία και την αυξανόμενη εξοικείωση του οινικού κοινού με τον ελληνικό αμπελώνα. «Πλέον γνωρίζουν και ποικιλίες πέρα από το Ασσύρτικο. Υπάρχει στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γίνονται πολλές εκδηλώσεις στο Λονδίνο με ελληνικά κρασιά και η ανταπόκριση είναι τεράστια. Είναι εντυπωσιακό ότι σε αυτές τις δοκιμές βλέπεις κυρίως ξένους σομελιέ και οινόφιλους – όχι τόσους Έλληνες».
Όσο για τη νέα γενιά; «Είναι πιο ανοιχτή στο να δοκιμάζει. Και γενικά, νομίζω ότι όλοι πίνουν λιγότερο, αλλά καλύτερα. Λόγω υγείας και οικονομικών, ναι, αλλά πλέον εκτιμάμε περισσότερο την ποιότητα. Και στο τέλος της ημέρας, το κρασί είναι απλώς ένα ποτό, φτιαγμένο με κόπο από ανθρώπους, που μας δίνει ευχαρίστηση. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να το απομυθοποιήσουμε».
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.