Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
ΠΟΛΗ

Μερικά από τα καλύτερα σουβλάκια της Αθήνας

Από τα πιο κλασικά μέχρι τα new age σουβλατζίδικα, για κάθε γούστο, με πατάτες ή χωρίς, αυτοί είναι 13 ναοί του εθνικού μας street food.

Το καλό σουβλάκι είναι υποκειμενικό. Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε για κάποιους μάστερ του είδους όπως ο Λευτέρης ο Πολίτης ή ο Κώστας στην οδό Πεντέλης. Σε αυτή την αέναη αναζήτηση για το εθνικό μας street food, κάποιοι επιμένουν στις πατάτες, ενώ άλλοι τις θεωρούν ιεροσυλία στον απόλυτο συνδυασμό κρέας, ντομάτα, κρεμμύδι και μαϊντανός. Όποιες κι αν είναι οι προτιμήσεις σου στο σουβλάκι, παρακάτω ακολουθούν 13 (παλιές και νέες) διευθύνσεις σε όλη την Αθήνα για να το απολαύσεις όπως εσύ θέλεις.

Κώστας


Με ευγένεια και μεράκι, ο Κώστας συνεχίζει την τέχνη της προηγούμενης γενιάς στο σουβλάκι. Από το 1950, εδώ φτιάχνεται το «καλύτερο σουβλάκι της πόλης» όπως έχει χαρακτηριστεί από τους φανατικούς του είδους. Τα πράγματα είναι απλά: πίτα με καλαμάκι χοιρινό, ντομάτα, κρεμμύδι, γιαούρτι, μαϊντανός και κόκκινο πιπέρι, χωρίς βιασύνη. Μετά τις 2 το μεσημέρι είναι αργά, ο Κώστας έχει ήδη ξεπουλήσει. (Πεντέλης 5, Αθήνα)

Λευτέρης ο Πολίτης

λευτέρης ο πολίτης

Άνοιξε τις πόρτες του το 1951 και μέχρι σήμερα αποτελεί σημείο συνάντησης για τους μερακλήδες αυτής της πόλης. Ο Τάσος συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση, μην έχοντας κάνει την παραμικρή αλλαγή, εκτός από την προσθήκη χαρτοπετσέτας. Το μαγαζί φημίζεται για το κεμπάπ του, που μπαίνει σε μαλακή πίτα (η συνταγή παραμένει η ίδια τόσα χρόνια) με κρεμμύδι, μαϊντανό, ντομάτα και καυτερή πάπρικα. Μετά την Ομόνοια, σύντομα και στη Ρόμβης.(Σατωβριάνδου 20, Ομόνοια)

Η Βόλβη

Ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξαν οι «παλιοί», η Βόλβη δε σερβίρει πατάτες κι έχει μόνο δύο κωδικούς. Φανταστικό σουτζουκάκι μοσχαρίσιο και νόστιμο χοιρινό καλαμάκι είτε σε μερίδα είτε σε πίτα με ντομάτα, κρεμμύδι και σος πάπρικας. (Ευριπίδου 24, Αθήνα)

Ο Μίμης

Νέα άφιξη στη γειτονιά του Παγκρατίου από τον Έλβι Δημήτρης Ζύμπα (Άλφicon). Χειροποίητη πίτα εμφανώς διαφορετική από αυτές του εμπορίου, κλείνει μέσα της – επίσης χειροποίητο – γύρο και με συνοδευτικά που αλλάζουν ανάλογα με το κρέας. Το μοσχάρι για παράδειγμα συνδυάζεται με κρέμα μελιτζάνας, μετσοβόνε και λάχανο καρότο, δίνοντας έτσι μία άλλη εκδοχή του αγαπημένου street food. Δε λείπει το κεμπάμπ που μπορείς να το πάρεις μερίδα, με την πιτούλα να έρχεται κομμένη στο πλάι. Αρνί, κοτόπουλο και χοιρινό παίζουν επίσης στο μενού και συνδυάζονται ιδανικά με μία από τις εγχώριες ετικέτες κρασιού που έχουν επιλεχθεί με ιδιαίτερη προσοχή. (Ευφράνορος 10, Παγκράτι)

Hoocut

Ένα σουβλατζίδικο από την ομάδα της Cookoovaya που δίνει σημασία στην ποιότητα και την πρώτη ύλη. Το αγαπήσαμε για το σουβλάκι με προβατίνα, μάς κέρδισε με το λουκάνικο μαύρου χοίρου αλλά πλέον ξεχωρίζουμε και τις εναλλακτικές στα τυλιχτά, όπως καλαμάρι και ντολμαδάκια. (Πλατεία Αγίας Ειρήνης 9)

Εν Αθηναίς Αλεξάνδρα
Αν αγαπάς το καλαμάκι κοτόπουλο, εδώ έχει την τιμητική του. Τυλιχτό σε τραγανή πίτα με σος γιαούρτι, φρεσκοκομμένη ντομάτα, πατάτες τηγανητές και κόκκινη πάπρικα. (Απόλλωνος 1-6, Σύνταγμα)

Λευτέρης
Παράγγειλε εξαρχής δύο τυλιχτά με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, γιατί ένα ίσον κανένα εδώ. Σε μία αυθεντική γειτονιά της Καλλιθέας με τραπεζάκια έξω για να απολαύσεις τα σουβλάκια σου με μία παγωμένη μπύρα. (Ξενοφώντος 146, Τζιτζιφιές)

Τόμας
Το σουβλατζίδικο του Τόμας είναι μια ωδή στην παλιά Αθήνα και τη γοητεία της γειτονιάς. Σερβίρει κεμπάπ που σου μένει αξέχαστο, έχει σταθερή πελατεία εδώ και χρόνια και οι γνώστες του είδους το ξεχωρίζουν για τη γεύση και την ποιότητά του. (Σαρκουδινού 43, Νέος Κόσμος)

Αχιλλέας


Ο γύρος του Αχιλλέα στον Νέο Κόσμο (είναι διάσημος και υπάρχει λόγος πίσω από τους διθυράμβους. Από το 1987, αυτό το ρετρό πλέον σουβλατζίδικο, φτιάχνει καθημερινά τον δικό του χειροποίητο γύρο, από τον οποίο δε θα πετάξεις κανένα κομμάτι (δε θα βρεις περιττό λίπος) και δε θα προσθέσεις επιπλέον αλάτι (τα μπαχαρικά του είναι όπως πρέπει). Τον απολαμβάνεις σε μία ξεροψημένη πίτα με ντομάτα, κρεμμύδι, ντομάτα και τζατζίκι. (Σπινθάρου 18, Νέος Κόσμος)

Dirty Gourmet

dirty gourmet

Οτιδήποτε υπάρχει στον κατάλογο παρασκευάζεται στο μαγαζί. Από τις φρεσκότατες σαλάτες και τις σως μέχρι το μαρινάρισμα των κρεάτων, το κεμπάπ, τις πατάτες που κόβονται στο χέρι και τα ζυμάρια. Ο γύρος είναι μία μικρή αποκάλυψη καθώς έρχεται στο πιάτο σου λεπτοκομμένος και ζουμερός, χωρίς ίχνος λίπους. Ιδανικά τρώγεται σκέτος σε μερίδα με πιτούλα και τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι. (Λ. Πεντέλης 104 & Μεταμορφώσεως 1, Χαλάνδρι)

Καυτερός
Μια μερίδα για τη μέση με καλαμάκια, πίτες, ντομάτες, κρεμμύδια και φυσικά τη -σήμα κατατεθέν- καυτερή σάλτσα του μαγαζιού. (Αγρινίου 5, Χαλάνδρι)

Πρίγκιπας

Οι πληθωρικές γεύσεις της βόρειας Ελλάδας στο κλασικό στέκι των Εξαρχείων και πλέον και στον Άλιμο. Εκτός από τις κλασικές επιλογές, το μενού περιλαμβάνει καλαμάκι μαύρου χοίρου Πρεσπών, βουβαλίσιο Κερκίνης, συκώτι μοσχαρίσιο και μπιφτεκάκια. (Χαριλάου Τρικούπη 23, Αθήνα & Λ. Βουλιαγμένης 560, Άλιμος)

Πιάτσα Καλαμάκι
Με τέσσερα καταστήματα – Κυψέλη, Νέα Σμύρνη, Χαλάνδρι και Ηλιούπολη – το πιθανότερο είναι να βρεις ένα να σε εξυπηρετεί. Στα κλασικά καλαμάκια, έρχεται να προστεθεί η κυπριακή πίτα και μία πληθωρική εκδοχή από τη Θεσσαλονίκη (μία μεγάλη αραβική πίτα με διπλάσια ποσότητα υλικών).