iStock
ΓΕΥΣΗ

Πού θα φας τα πιο νόστιμα παϊδάκια στην Αθήνα

11 μαγαζιά για να φας καλοψημένα παϊδάκια στην πόλη, από την Πραξιτέλους μέχρι την Καστέλα.

Η επιτυχία στα παϊδάκια ξεκινάει από την επιλογή του κρέατος και στη συνέχεια αναλαμβάνει ο ψήστης να φέρει εις πέρας τη δύσκολη δουλειά στα κάρβουνα. Το κρέας δεν πρέπει να μυρίζει και θέλουμε να παραμείνει ζουμερό στο ψήσιμο, με το λιπάκι τριγύρω να έχει αποκτήσει αυτή την τέλεια τραγανή κρούστα.

Πρέπει να είναι σωστά αλατισμένο και με τη ρίγανή του (όταν δε αυτή έρχεται μυρωδάτη από το βουνό είναι ακόμα καλύτερα), ώστε το μόνο που θα κάνουμε εμείς είναι να στύψουμε το λεμόνι μόλις καταφτάσει η πιατέλα στο τραπέζι.

«Λένε ότι το αρνί είναι ο βασιλιάς στα παϊδάκια. Αν όμως δοκιμάσεις προβατίνα, δύσκολα γυρνάς πάλι πίσω» λέει γελώντας ο κύριος Θεόφιλος, από την ταβέρνα Κριεκούκης στη Μάνδρα.

Αρνίσια, κατσικίσια ή προβατίνας (δεν θα τα χαλάσουμε εδώ), το καλύτερο φαγοπότι ξεκινάει με μία πιατέλα παϊδάκια. Χόρτα εποχής, πατάτες τηγανητές, τζατζίκι, τυροκαυτερή, βαρελίσια φέτα και κοκορέτσι έρχονται να συμπληρώσουν το τραπέζι. Παρακάτω 12 διευθύνσεις για μερικά από τα καλύτερα παϊδάκια στην Αθήνα.

Τζίμης

Ένα λαϊκό ψητοπωλείο που μάς θυμίζει όσα μας λείπουν στην Αθήνα, μετά την έλευση της neo-cult ταβέρνας. Δεν είναι ότι δεν μας αρέσουν οι νεωτερισμοί, αλλά μερικές φορές το μόνο που θέλεις είναι αυτή την αυθεντικότητα που προσφέρουν μαγαζιά σαν τον Τζίμη. Παϊδάκια προβατίνας λουκούμι, κοκορέτσι και συκώτι για τους πρώτους μεζέδες και πατάτες τηγανητές είναι ό,τι χρειάζεσαι μαζί με χύμα κρασί.

Ρεμούτσικο

Σε μια ταβέρνα που αποτελεί εδώ και χρόνια προορισμό για τους απανταχού κρεατοφάγους, τα παϊδάκια κατέχουν σημαντική θέση στο τραπέζι. Το Ρεμούτσικο φημίζεται για το κοντοσούβλι και το γεμιστό μπιφτέκι –σπεσιαλιτέ που έχουν κρατηθεί αυτούσιες από την επόμενη γενιά– αλλά όσοι αναζητούν νόστιμα παϊδάκια, ξέρουν ότι εδώ έχουν κάνει καλή επιλογή. Όλα ξεκινούν από το καλό κρέας και στο Ρεμούτσικο αυτή είναι η συνταγή της επιτυχίας.

Βαγγέλης & Υιός

Τα φώτα της ταβέρνας δείχνουν τον δρόμο στη συνήθως σκοτεινή οδό Λάρνακος, που τέμνει την Αχαρνών. Πίσω ακριβώς από την «καθολική» εκκλησία όπως είναι γνωστή στη γειτονιά, η ταβέρνα του Βαγγέλη ακολουθεί την παράδοση του δημιουργού του. Μπορεί ο κύριος Βαγγέλης να έχει φύγει από τη ζωή, όμως ο γιος του, Γιάννης, συνεχίζει το έργο του. Αυτό σημαίνει ότι θα φας παϊδάκια σαν να είσαι στο χωριό, κοντοσούβλι, πατάτες τηγανητές, τζατζίκι και τυροπιτάκια με τραγανό φύλλο και λίγο παραπάνω λάδι. Τα καλοκαίρια, η αυλή της ταβέρνας είναι μία όαση σε μία περιοχή που αν και ανήκει στο δήμο Αθηναίων, παραμένει ξεχασμένη από τους τοπικούς άρχοντες, όπως και οι περισσότερες γειτονιές γύρω από το εμπορικό κέντρο.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ & ΥΙΟΣ

Μαύρος Γάτος

Παρά τις νέες αφίξεις στη γειτονιά του Παγκρατίου, ο Μαύρος Γάτος επιβιώνει –όπως και κάποια ακόμα ιστορικά μαγαζιά– βλέποντας τα τραπέζια του να γεμίζουν καθημερινά. Η ατμόσφαιρα στο ευρύχωρο υπόγειο είναι πάντα οικεία και χαλαρή, η ταβέρνα θυμίζει περισσότερο μια φιλική σάλα παρά μαγαζί.

Ο Μαύρος Γάτος φημίζεται για τα κρεατικά του αλλά δεν πάει πίσω και σε μαγειρευτά, όπως οι λαχανοντολμάδες. Τα παϊδάκια του παίρνουν τα εύσημα, αλλά αν θέλεις και κάτι ακόμα, δώσε ψήφο εμπιστοσύνης σε συκώτι και μπριζόλα.

ΜΑΥΡΟΣ ΓΑΤΟΣ

Η Βοσκοπούλα

Φρέσκο κρέας, αγνές πρώτες ύλες, μαεστρία στο ψήσιμο είναι τα μυστικά της οικογενειακής επιχείρησης εδώ και 40 χρόνια. Η νέα γενιά κράτησε ζωντανή την παράδοση, όμως έδωσε έναν αέρα ανανέωσης, φτιάχνοντάς έναν πιο μοντέρνο χώρο που διατηρεί την οικειότητα και τη φιλόξενη ατμόσφαιρα. Στον κατάλογο της Βοσκοπούλας θα βρεις μια μεγάλη ποικιλία σε κρεατικά, με σπεσιαλιτέ τα παϊδάκια ζυγούρι και την προβατίνα. Η απόδειξη πώς δεν χρειάζεται να βγεις εκτός νομού για να φας σαν σε χωριό.

ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑ

Κεφαλονίτης

Το σκηνικό λιτό και απέριτο, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία αφού εδώ έρχεσαι για τα παϊδάκια. Ψημένα στα κάρβουνα όπως πρέπει, τα συνοδεύεις με πατάτες τηγανητές, χόρτα και τυροκαυτερή. Για αρχή, βάλε στη μέση το συκώτι.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΗΣ

Κριεκούκης

Ένας καλοφαγάς δεν υπολογίζει ποτέ τα χιλιόμετρα όταν πρόκειται να ανταμειφθεί με νόστιμο φαγητό.Την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε χωριό σού δίνει ο Κριεκούκης, που για χάρη του αξίζει να ξεφύγεις από την πεπατημένη και να βρεθείς –πιθανότατα– σε αχαρτογράφητα νερά για σένα. Θα αποζημιωθείς όμως με τα επικά παϊδάκια (αρνί, κατσίκι και προβατίνα) κι  επειδή θα έχεις φτάσει ως εκεί, βάλε στη λίστα, προβατίνα, συκώτι, κοντοσούβλι και τυρόψωμο.

Το Τρίγωνο

Η τσίκνα είναι η αγαπημένη μυρωδιά των Καλυβίων και η ταβέρνα το Τρίγωνο αποτελεί σταθμό για κάθε κρεατοφάγο που σέβεται τον εαυτό του. Μάλιστα, η φήμη της ταβέρνας έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα, με τον vlogger Mark Wiens να ανακαλύπτει τα διάσημα παϊδάκια της.

Το Τρίγωνο φημίζεται επίσης για το γιγάντιο μπιφτέκι του –και γενικά τις γενναίες μερίδες του– οπότε την επόμενη φορά που θα θελήσεις πληθωρικά πιάτα, αρκεί να πάρεις την Αττική Οδό προς Μαρκόπουλο. Θα φτάσεις πριν το καταλάβεις.

ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ

Ο Χριστόφορος

Σταθερή αξία για την ελληνική κουζίνα αποτελεί ο Χριστόφορος στα Καλύβια. Με παράδοση που ξεπερνάει τα 50 χρόνια, φημίζεται για τα κρέατά του καθώς επίσης για τις πλούσιες, χορταστικές μερίδες του. Εδώ, θα φας αρνίσια παϊδάκια, κοκορέτσι και κοντοσούβλι, αλλά και το διάσημο μπιφτέκι του Χριστόφορου, γεμιστό με φέτα.

 

Basegrill

Το Basegrill των αδερφών Λιάκου αποτελεί μονόδρομο όταν θέλεις να γευτείς καλό κρέας, με ονομασία προέλευσης. Αποτελώντας σταθμό αναφοράς για το ποιοτικό κρέας, με τους ιδιοκτήτες του μαγαζιού να αναζητούν τις καλύτερες πρώτες ύλες από την Ελλάδα, το Basegrill έχει όλα όσα ονειρεύεται ένας κρεατοφάγος.

Ακόμα και παϊδάκια μαύρου ελληνικού χοίρου, εκτός από τα κλασικά αρνίσια. Το σήμα κατατεθέν πιάτο τους, φωλιά πατάτες με αυγά, και το αρβανίτικο τηγανόψωμο είναι από τα must πιάτα για τη μέση. Για τα υπόλοιπα, εσύ αποφασίζεις, όπως θα έλεγε και ο Γιάννης Βούρος.

Γκαστόνε

Εμπνευσμένο από τις χασαποταβέρνες των ‘80s αλλά με τη σύγχρονη ματιά του Iannis Kyrlis (Arkitecture) και την εταιρική ταυτότητα του Bob Studio, το Γκαστόνε δίνει έμφαση στο κρέας. Έτσι, πέρα από burger, βοδινό τέρες μειτζόρ, τρι τιπ και γουρουνοπούλα, τρως αρνίσια παϊδάκια στη σχάρα, στο κέντρο της Αθήνας, πίνοντας κοκτέιλς.