Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
ΠΟΛΗ

Πού θα φας το καλύτερο γαλακτομπούρεκο στην Αθήνα

Σε αυτές τις διευθύνσεις θα βρεις τα πιο νόστιμα γαλακτομπούρεκα στην πόλη.

Αφράτη κρέμα, τραγανό φύλλο, σιρόπι που δε λιγώνει. Αυτό είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας για το γαλακτομπούρεκο. Το βούτυρο παίζει σπουδαίο ρόλο, αλλά είναι και η τέχνη που παίζει τον ρόλο της. Κάποιοι σιροπιάζουν το γλυκό όπως είναι καυτό ενώ άλλοι περιμένουν να κρυώσει για να ρίξουν το σιρόπι που καίει. Σε κάποιες συνταγές, η κρέμα αρωματίζεται με βανίλια ενώ σε άλλες δεν επιδέχεται κανένα πρόσθετο αρωματικό.

Το γαλακτομπούρεκο είναι το γλυκό των οικογενειακών τραπεζιών και το πρώτο δώρο που σκεφτόμαστε σε γιορτινά καλέσματα για φαγητό. Είναι ένα γλυκό που προσφέρεται στα καλά πορσελάνινα πιατάκια της γιαγιάς, με δροσερό νερό και ελληνικό καφέ, αλλά που τρώγεται και κατευθείαν από το ταψάκι, ιδανικά την επόμενη μέρα, με το φύλλο να έχει ρουφήξει το σιρόπι.

Αν η γεύση είναι μνήμη, τότε ο καθένας έχει το δικό του αγαπημένο γαλακτομπούρεκο, αυτό που θυμάται να τρώει από παιδί. Ευτυχώς, στην Αθήνα υπάρχουν αρκετές διευθύνσεις που ξεχωρίζουν για το γαλακτομπούρεκό τους, καλύπτοντας κάθε γούστο περί κρέμας, τραγανού φύλλου και σιροπιάσματος.

Mία ωδή στο γαλακτομπούρεκο σε 8 αθηναϊκές διευθύνσεις

γαλακτομπούρεκα αθήνα News247.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson

Από το κέντρο της Αθήνας μέχρι τον Πειραιά και από το Παγκράτι στο Μαρούσι, αυτές είναι οι 8 διευθύνσεις για το καλύτερο γαλακτομπούρεκο στην πόλη.

Κοσμικόν

«Αγνά και φρέσκα» υλικά είναι η απάντηση για το μυστικό του γαλακτομπούρεκο του Κοσμικόν. Τραγανό χειροποίητο φύλλο, βούτυρο από αιγοπρόβειο γάλα (από παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα), απαλή και βελούδινη σιμιγδαλένια κρέμα με φρέσκο γάλα και αυγά και σιρόπι καυτό που περιχύνεται στο γλυκό μόλις αυτό βγει από τον φούρνο είναι όσα πρέπει να ξέρεις για το γαλακτομπούρεκο που δεν λείπει από κανένα οικογενειακό τραπέζι. Το γαλακτομπούρεκο κανταΐφι συναγωνίζεται εδώ και χρόνια το «αυθεντικό» στις προτιμήσεις του κοινού.

Λεωφ. Ιωνίας 104, Άγιος Νικόλαος

Στάνη

Ακολουθώντας τις παραδόσεις και εμμένοντας στην ποιότητα και τη μαζεμένη παραγωγή, η Στάνη έχει τα γλυκά – σήμα κατατεθέν της. Και το γαλακτομπούρεκο είναι ένα από αυτά. Στα ενενήντα χρόνια λειτουργίας του, το παραδοσιακό αυτό γαλακτοπωλείο έχει γλυκάνει γενιές και γενιές με τις κρέμες, τα ρυζόγαλα, το παγωτό, τους λουκουμάδες και τις πάστες του. Το γαλακτομπούρεκο κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας, γιατί μοσχοβολάει βούτυρο.

Μ. Κοτοπούλη 10, Ομόνοια

Πετέκ

Ο Πολίτης Γιώργος Μαγκλάρας είναι υπεύθυνος για το υπέροχο γαλακτομπούρεκο που βρίσκεις στο Πετέκ. Σε αυτό το old school ζαχαροπλαστείο της Αθήνας, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις πρώτες ύλες. Έτσι και για το γαλακτομπούρεκο, ο ειδικός επιλέγει φρέσκο βούτυρο γάλακτος, αρωματίζει την κρέμα του με βανίλια και ρίχνει το σιρόπι παγωμένο στο καυτό γλυκό για να γίνει τραγανό.

3ης Σεπτεμβρίου 81, Αθήνα

Κολέτσας

«Χρωστάμε πολλά στον πατέρα μας που μας έδωσε σωστές βάσεις. Κάθε Κυριακή ήταν στο μαγαζί από τις 6 το πρωί για να πάρουν οι πελάτες το γαλακτομπούρεκο ζεστό (όλο το γλυκό όχι μόνο το σιρόπι) για το τραπέζι τους» έχει πει σε συνέντευξή του ο Νίκος Κολέτσας.

Μπορεί ο pastry chef να ατενίζει στο μέλλον όμως έχει αγκαλιάσει την παράδοση του ζαχαροπλαστείου – μια παρακαταθήκη που άφησε πίσω του ο Βαγγέλης Κολέτσας. Εκτός, λοιπόν, από τις πιο σύγχρονες δημιουργίες, το ζαχαροπλαστείο εξακολουθεί να φτιάχνει το ίδιο ποιοτικό γαλακτομπούρεκο όπως το ξέρουν χρόνια τώρα οι πιστοί του πελάτες.

Μεταμορφώσεως 50, Χαλάνδρι

Αφοί Ασημακόπουλοι

Φρέσκο βούτυρο και λίγη βανίλια είναι τα μυστικά στο γαλακτομπούρεκο του Ασημακόπουλου, ένα γλυκό που έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη των παλιότερων. Το ζαχαροπλαστείο, που ξεκίνησε ως γαλακτοπωλείο, βρίσκεται στην ίδια θέση από το 1915, τηρώντας ευλαβικά το δόγμα «ποιότητα και αυθεντικές γεύσεις». Τραγανό φύλλο και αρωματική κρέμα με γεύση γεμάτη, που σου μένει και πυροδοτεί παιδικές αναμνήσεις.

Χ. Τρικούπη 82, Αθήνα

Γαλυφιανάκης

Φημισμένο είναι το γαλακτομπούρεκο του Γαλυφιανάκη ζαχαροπλαστείου που μετράει σαράντα χρόνια ζωής, με πιστό κοινό που το κατατάσσει ανάμεσα στα καλύτερα του είδους. Και γιατί όχι; Αρωματικό, με τραγανό φύλλο και γενναία δόση σιροπιού για τους γλυκατζήδες της υπόθεσης.

Ευφρονίου 60, Αθήνα

Παυλίδης

Ο Μικρασιάτης Παύλος Παυλίδης άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στην Αθήνα το 1946 και το 1957 απέκτησε το δεύτερο ζαχαροπλαστείο του στη Λεωφόρο Κατεχάκη, στον αριθμό 59, που το συναντάμε μέχρι σήμερα. Το γαλακτομπούρεκο είναι ανάμεσα στις σπεσιαλιτέ του Παυλίδη και η επόμενη γενιά φροντίζει να διατηρεί στο ακέραιο όλα εκείνα τα συστατικά που το έκαναν διάσημο.

Λεωφ. Κατεχάκη 59, Νέο Ψυχικό

Το Πρώτο

Η Δραπετσώνα έχει το δικό της λαχταριστό γαλακτομπούρεκο που βγαίνει καθημερινά ολόφρεσκο από Το Πρώτο. Η φήμη του πειραιώτικου όμως έφτασε πλέον και στο Μοσχάτο, αφού το ζαχαροπλαστείο εγκαινίασε το νέο του κατάστημα (Στρ. Μακρυγιάννη 22).

Εθν. Αντιστάσεως 57, Δραπετσώνα

Οι διευθύνσεις για τα καλύτερα γαλακτομπούρεκα στην Αθήνα