iStock
ΓΕΥΣΗ

Τα bocadillos είναι η πιο νόστιμη παράδοση του ισπανικού ποδοσφαίρου

Αυτά τα νόστιμα σάντουιτς φτιάχνονται στο σπίτι αλλά τρώγονται στο γήπεδο μόνο όταν ο διαιτητής σφυρίξει ημίχρονο.

Στην Ισπανία, όταν σφυρίξει το ημίχρονο, βγαίνουν τα bocadillos. Ο ήχος των σάντουιτς που ξετυλίγονται από το αλουμινόχαρτο ακούγεται σε μικρά και μεγάλα γήπεδα. Τα bocadillos συμπυκνώνουν μία από τις πιο μοναδικές παραδόσεις του ισπανικού ποδοσφαίρου. Φτιάχνονται στο σπίτι και τρώγονται στο γήπεδο, μόλις ο διαιτητής σφυρίξει ημίχρονο.

Η Ισπανία έχει εμμονή με το ζαμπόν, καθώς για τους κατοίκους της χώρας είναι κάτι περισσότερο από φαγητό. Είναι σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας εδώ και αιώνες. Κατά τη διάρκεια του 800ετούς πολέμου τους κατά των Μαυριτανών, οι Ισπανοί κρεμούσαν γουρουνοπόδαρα στο παράθυρό τους για να δείξουν την υποστήριξή τους στον βασιλιά (οι μουσουλμάνοι δεν τρώνε χοιρινό). Χρησιμοποιούν το αλλαντικό σε πολλά πιάτα τους, αλλά το πιο απλό, το πιο οικουμενικό και το πιο κομψό είναι το Bocadillo de Jamon. Με απλά λόγια, σάντουιτς με ζαμπόν.

Αυτό το πιάτο απαιτεί μόνο τρία συστατικά: Μια μπαγκέτα, ελαιόλαδο και φυσικά ζαμπόν. Όχι οποιοδήποτε είδος ζαμπόν, αλλά Jamon Serrano. Αυτό το αυθεντικό ισπανικό ζαμπόν αλατίζεται και ωριμάζει από έξι μήνες έως και ενάμιση χρόνο πριν φτάσει στις αγορές για να κρεμαστεί. Μόλις φτάσει εκεί, κόβεται σε εκπληκτικά λεπτές φέτες πριν συσκευαστεί και πωληθεί. Δεν είναι ασυνήθιστο να δεις έναν κρεοπώλη σε αυτές τις αγορές να δουλεύει με το μαχαίρι του, κόβοντας με επιμέλεια χιλιοστό προς χιλιοστό.

Αυτές οι λεπτές φέτες είναι απολύτως απαραίτητες για την προετοιμασία ενός bocadillo de jamon. Πρώτα, η μπαγκέτα κόβεται στη μέση και φρυγανίζεται μέχρι αυτή η αφράτη λευκή ψίχα να μετατραπεί σε χρυσοκαφετί κομματάκια. Στη συνέχεια, το ψωμί περιχύνεται με ελαιόλαδο για να απορροφήσει τη γεύση του. Ακολουθεί το αφάνταστα λεπτό ζαμπόν, το οποίο κόβεται με το χέρι και τοποθετείται πάνω στο ψωμί, το ένα πάνω στο άλλο. Το άλλο μισό της μπαγκέτας τοποθετείται από πάνω και έχεις ένα bocadillo. Ένα από τα καλύτερα γεύματα που έχεις φάει ποτέ μπορεί να ετοιμαστεί στο σπίτι σε λιγότερο από δέκα λεπτά.

Η απλότητα του σάντουιτς είναι και το μυστικό του. Η υφή της τραγανής μπαγκέτας που έχει ποτιστεί με ελαιόλαδο και το ελαφρώς παγωμένο ζαμπόν, δημιουργούν μία αντίθεση. Χορταστικό και φίνο, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα σάντουιτς που μπορείς να φτιάξεις. Και σίγουρα το ιδανικό σνακ για το γήπεδο. Μόλις ο διαιτητής σφυρίξει, όλοι δρουν σχεδόν ενωμένοι. Βγάζουν το σάντουιτς από τη σακούλα, σκίζουν το αλουμινόχαρτο και δαγκώνουν την πρώτη μπουκιά.

Φυσικά, υπάρχουν πολλά είδη bocadillos. Στις αγορές της Ισπανίας, βρίσκεις bocadillos με αρνί, γαρίδες, κεμπάπ, κοτόπουλο, μοσχάρι ή αυγό και πατάτα. Όλα έχουν μια παρόμοια απλοϊκή ομορφιά. Αλλά τίποτα δεν είναι πιο ισπανικό ή πιο νόστιμο από το Bocadillo de Jamon Serrano.

Αν παρακολουθήσεις ποτέ έναν ισπανικό ποδοσφαιρικό αγώνα, θα πρέπει να γνωρίζεις μερικά πράγματα για το σνακ που θα μεταφέρεις. Ο σωστός τρόπος είναι να τυλίξεις σφιχτά το bocadillo σε αλουμινόχαρτο και να το τοποθετήσεις μέσα σε μια μικρή πλαστική σακούλα με μια χαρτοπετσέτα. Μην σκεφτείς να το αγγίξεις πριν από το σφύριγμα του ημιχρόνου. Είναι ένας άγραφος κανόνας: se come el bocadillo en el descanso (το bocadillo τρώγεται στο ημίχρονο).