ΚΡΑΣΙ

4 ελληνικές ετικέτες για να μυηθείς στο Ξινόμαυρο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου, Δευτέρα 1 Νοεμβρίου, στήνεται ένα πάρτι με ενδιαφέρουσες ετικέτες κρασιών σε ποτήρι και Dj sets.

Ένα πάρτι που θα καλύψει όλες τις περιοχές, τις εκφράσεις και τις εκφάνσεις του Ξινόμαυρου, διοργανώνεται στο Teras (Θεοδωρήτου Βρεσθένης 45, Νέος Κόσμος) από μία ομάδα οινόφιλων και επαγγελματιών στον χώρο του κρασιού.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου το wine bar Loggia της Σίφνου σε συνεργασία με την ομάδα των Μανώλη Παπουτσάκη (chef, Δέκα Τραπέζια / Χαρούπι, Θεσσαλονίκη), Paisley Tara Kennett (sommelier / ex-manager Noble Rot, Λονδίνο), Πέρρυ Παναγιωτακόπουλου (Wine Kiosk, Καλαμάτα) και Φώτη Βαλλάτου (Blue Magazine) διοργανώνει ένα event αφιερωμένο στην εμβληματική ελληνική ερυθρή ποικιλία με γευστικές δοκιμές σε ετικέτες έξι οινοποιών από Νάουσα, Αμύνταιο, Γουμένισσα και Ραψάνη και ένα after party με εκλεκτικές μουσικές.

Η ημερομηνία της 1ης Νοεμβρίου σηματοδοτεί το τέλος του τρύγου στην Ελλάδα και αποτελεί μια ευκαιρία να τιμήσουμε αυτή την ευγενή ποικιλία, δοκιμάζοντας εξαιρετικά κρασιά σε ποτήρι.

Τα κρασιά με μία ματιά

Avant premiere κάνει το Xinomavro Old Vines 2018 του Domaine Karanika λίγο πριν από την επίσημη κυκλοφορία του, ενώ την παρθενική οινική του εμφάνιση κάνει και ο νέος ταλαντούχος οινοποιός Γιάννης Μήττας από τη Νάουσα με ένα πολύ εκφραστικό ξινόμαυρο ήπιας – φυσικής οινοποίησης (ταυτόχρονα με την κυκλοφορία του στα ράφια).

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η κάθετη στη Γουμένισσα του Κτήματος Τάτση με αφετηρία το 2001, καθώς και η Ραψάνη του 2013 του Οινοποιείου Ντούγκος (ίσως η καλύτερη χρονιά του θεσσαλικού οινοποιείου).

Η εκδήλωση στήθηκε με σκοπό να καλύψει όλες τις ΠΟΠ περιοχές του ξινόμαυρου και όλες τις εκφάνσεις και εκφράσεις της ποικιλίας. Υπάρχουν ετικέτες με μονοποικιλιακή οινοποίηση είτε με ερυθρό κρασί (όπως στη ΠΟΠ Νάουσα και στο ΠΟΠ Αμύνταιο), είτε με ροζέ αλλά και με λευκό (blanc de noir).

Επίσης και αυτές, σε ερυθρά κρασιά, στις οποίες το ξινόμαυρο συμμετέχει ως κομμάτι του blend όπως στην ΠΟΠ Γουμένισσα (Ξινόμαυρο-Νεγκόσκα) και στην ΠΟΠ Ραψάνη (Ξινόμαυρο-Κρασάτο-Σταυρωτό), καθώς και σε αφρώδη κρασιά όπως το ΠΟΠ ροζέ Αμύνταιο (η μοναδική ΠΟΠ ζώνη για ροζέ αφρώδες στην Ελλάδα).

Τι θα πιεις – τα highlights

Domaine Karanika

Αφρώδες λευκό / ροζέ και πρεμιέρα για το Xinomavro Old Vines 2018. Το ξινόμαυρο, αυτή η αρχαία γηγενής μακεδονική ποικιλία, είναι ο λόγος για τον οποίο το Κτήμα Καρανίκα επέλεξε την περιοχή του Αμύνταιου.

Οινοποιείο Δαλαμάρα

Κλασική Νάουσα από το Οινοποιείο Δαλαμάρα στο terroir της Νάουσας.

Οινοποιείο Ντούγκος

Η κλασική Ραψάνη και Old Vines 2013 σε magnum.

Κτήμα Θυμιόπουλου

Ροζέ από ξινόμαυρο και Alta – η light έκφραση του ξινόμαυρου.

Internation Xinomavro Day: είσοδος 10 ευρώ, από τις 18:00.